Ιταλία: Ο πρώην ΥΠΕΞ Π. Τζεντιλόνι ελαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και του έδωσε την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον Πάολο Τζεντιλόνι, μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών, τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είπε πως σκοπεύει να ηγηθεί κυβέρνησης «πλήρους αρμοδιότητας» μεν, αλλά βάζοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου.

Ο Τζεντιλόνι είπε το μεσημέρι της Κυριακής πως «αποδέχεται με επιφύλαξη», όπως είναι ο κανόνας, τη διερευνητική εντολή, τονίζοντας πως θα κινηθεί στη γραμμή της κυβέρνησης Ρέντσι.

Η κυβέρνηση στην οποία θα καταλήξει ο Τζεντιλόνι, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Θεωρείται ότι θα βασιστεί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Στόχος του προεδρικού μεγάρου ήταν η κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. O Τζεντιλόνι θα καταρτίσει το επιτελείο του και αναμένεται να επιστρέψει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο το βράδυ ή νωρίς τη Δευτέρα με τη λίστα υπουργών του.

Η Ρώμη γνωρίζει πως, μαζί με την πολιτική κρίση, θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει και το ζήτημα του τραπεζικού τομέα, με πιο προβληματική την Monte dei Paschi. Ωστόσο, το ενδεχόμενο στησίματος κάλπης μοιάζει, δεδομένης της στάσης των κομμάτων, όλο και πιο ισχυρό, οπότε το βάρος πέφτει εξίσου στο ξεκαθάρισμα του τοπίου με τον εκλογικό νόμο.

Δείχνοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους πολιτικούς διαδρόμους, ο ιταλός πρόεδρος είχε υπογραμμίσει το βράδυ του Σαββάτου ότι «η χώρα χρειάζεται σε σύντομο χρόνο μία κυβέρνηση πλήρους αρμοδιότητας». «Στις διαβουλεύσεις προέκυψε ως προτεραιότητα το γενικό αίτημα για εναρμόνιση των εκλογικών νόμων για Βουλή και Γερουσία, προϋπόθεση απαραίτηση για να διενεργηθούν εκλογές» είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Ποιος είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Πάολο Τζεντιλόνι είναι 62 ετών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε γνωστό δημόσιο κλασικό λύκειο της Ρώμης δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τότε εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς.

Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών συνεργάσθηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό Pace e guerra (Ειρήνη και πόλεμος), εκ των ιδρυτών του οποίου ήταν η Λουτσιάνα Καστελίνα, από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής Αριστεράς.

Το 1984 ως δημοσιογράφος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού La Nuova Ecologia (H Νέα Οικολογία). To 1993 επιλέγεται ως εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος προέρχεται, επίσης, από τον χώρο της Oικολογίας.

Το 2001 εκλέγεται βουλευτής με το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος, ενώ το 2006 αναλαμβάνει υπουργός Tηλεπικοινωνιών της δεύτερης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Το 2007 συμπεριλαμβάνεται στα 45 μέλη που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2013 επανεκλέγεται βουλευτής και το 2014, έπειτα από τη «μετακίνηση» της Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Ματέο Ρέντσι ορίζει ως διάδοχό της -και επικεφαλής του ιταλικού υπουργού Εξωτερικών- τον στενό του συνεργάτη Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τζον Κέρι όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ, και ότι γνωρίζει σε βάθος την πολυσύνθετη πολιτική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής.

Επωφελούμενος μιας σειράς ευκαιριών, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας, η οποία δεν επιτρέπει να δοθεί η πρέπουσα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.