Εν μέσω των πιο δύσκολων και απαιτητικών χρόνων της ελληνικής κρίσης, ένα μέρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας συνεχίζουν να υλοποιούν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους.
Οπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE), που διεξάγεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται συστηματικά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και εκδίδουν απολογιστικές εκθέσεις (Εκθέσεις ΕΚΕ) αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, απασχολούν περισσότερους από 140.000 εργαζομένους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση προηγούμενη έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) σχετικά με το κόστος της εταιρικής ευθύνης στην Ελλάδα, οι εταιρείες αυτές εκτιμάται ότι δαπανούν για την εταιρική κοινωνική ευθύνη τους περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με θετικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επιπλέον, παρά την ένταση της κρίσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, υπήρξε αύξηση 5% των εταιρειών που εξέδωσαν έκθεση εταιρικής ευθύνης εφέτος, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε διαπιστωθεί πέρυσι. Συνολικά εκδόθηκαν 56 μοναδικές ετήσιες εκθέσεις ως και τον Οκτώβριο του 2016.

Οι εκθέσεις αυτές έχουν εκδοθεί από εταιρείες όλων των μεγεθών (πολυεθνικές, μεγάλες, εθνικές και μικρομεσαίες) και ανήκουν κυρίως στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, της ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας, και των μεταφορών (αυτοκινητόδρομοι και ναυτιλία).


Αύξηση των εκθέσεων

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Εκθέσεων ΕΚΕ του Κέντρου Αειφορίας (CSE) εστιάζει στον αριθμό εκθέσεων για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που εκδίδονται ετησίως, στην ποιότητα του περιεχομένου τους, όπως και στην τήρηση των διεθνών standards (GRI, AA 1000, Οικουμενικό Σύμφωνο ΗΕ). Aξίζει να σημειωθεί ότι 14% των εταιρειών που εξέδωσαν έκθεση εταιρικής ευθύνης την περίοδο 2015-2016 το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ ο συνολικός αριθμός παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αύξηση. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ανάλυσης μοναδικών εκθέσεων που έχουν εκδοθεί και αφορούν την περίοδο 2014-2045 και ανέλυσε μια σειρά ποιοτικών δεδομένων, όπως η χρήση συγκεκριμένων προτύπων για τη σύνταξη των εκθέσεων (GRI), οι πρακτικές αναζήτησης εξωτερικής διασφάλισης για τις εκθέσεις, καθώς και βασικά στοιχεία και ελλείψεις της διαδικασίας σύνταξης Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας ανά εταιρεία.
Ο κ. Νίκος Αυλώνας, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε τη διαχρονική αύξηση της έκδοσης εκθέσεων Εταιρικής Ευθύνης αλλά και διάθεση μερίδας εταιρειών και οργανισμών να συνεισφέρουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Τo Kέντρο Αειφορίας, πρωτοπόρος οργανισμός στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εταιρειών και είναι σημαντικό ότι, παρά την κρίση, σήμερα δαπανώνται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα».

O κ. Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής εταιρικών σχέσεων της WIND Ελλάς, η οποία και είναι χορηγός επικοινωνίας της έρευνας, δήλωσε: «Πρωτοπόρος, όχι μόνο στην τεχνολογία, η WIND Ελλάς σήμερα είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα που εκδίδει σε ετήσια βάση έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, ήδη από το 2007, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τα πιο αυστηρά διεθνή standards και τις πιο σύγχρονες μεθόδους αποτύπωσης των επιδόσεων και των επιδράσεών της στην αγορά, την κοινωνία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της. Γιατί, για τη WIND Ελλάς, η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί προτεραιότητα ενταγμένη στην ευρύτερη επιχειρηματική στρατηγική της, μέρος του DNA της».

Στα θετικά συμπεράσματα ξεχωρίζει ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπήρξε αύξηση κατά 5% περίπου, σε σχέση με την περίοδο 2013-2014, στον αριθμό των εταιρειών που εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η πλειοψηφία αυτών των εκθέσεων (77%) έχουν συνταχθεί με βάση τις εκδόσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου του Global Reporting Initiative. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εταιρειών που εκδίδουν εκθέσεις στην Ευρώπη και θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες εν όψει της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για υποχρεωτική έκδοση-δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων σχετικών με την Εταιρική Υπευθυνότητα για εισηγμένες εταιρείες και εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, άνω των 500 εργαζομένων.


Διεθνής Οργανισμός

Η έρευνα έγινε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), ενώ χορηγός επικοινωνίας της έρευνας είναι η WIND Ελλάς. Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) κλείνει το 2016 έντεκα χρόνια υπεύθυνης λειτουργίας στην Ελλάδα, από όπου και ξεκίνησε την δραστηριοποίησή του το 2005. Το Κέντρο Αειφορίας είναι εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός οργανισμός εξειδικευμένος στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα με διεθνή δραστηριοποίηση. Επίσης, είναι επίσημος εκπαιδευτικός συνεργάτης του GRI στην Ελλάδα διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις κατευθυντήριες οδηγίες. Σήμερα το Κέντρο Αειφορίας δραστηριοποιείται σε 38 χώρες και 5 ηπείρους και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερους από 100 πελάτες, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι οργανισμοί στον τομέα τους, όπως: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Dubai Government, Εurochamber of Commerce και Fortune 500, Lloyds banking group, Coca Cola, Walmart, ABM, LCI. Lincoln Financial Group.

HeliosPlus