Προσβλητική για τη χώρα χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και προαναγγέλλει πιο αυστηρές ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων στη μάχη κατά του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή είναι προθάλαμος για το κάπνισμα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα αντιμετωπιστεί ως μέσο προσομοίωσης της καπνιστικής συμπεριφοράς και θα απαγορεύεται η χρήση του όπου και των προϊόντων καπνού.
«Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σ’ αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς είναι ένα μέτρο που υπερβαίνει το υπουργείο Υγείας και χρειάζεται πολύπλευρη συνεργασία για να εφαρμοστεί. Πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, ακόμα το ένα τρίτο των ανθρώπων, κυρίως άνδρες, καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν φτάνει η καταστολή και οι αποκρουστικές φωτογραφίες στα πακέτα», τονίζει ο υπουργός Υγείας και ζητά προτάσεις από όλους και διακομματική στήριξη για να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι στόχος για το υπουργείο Υγείας είναι να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αποζημιώνονται ξανά από τα ταμεία τα φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος.
«Πιστεύουμε ότι κυρίως πρέπει να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα και συνείδηση γύρω από το κάπνισμα και στόχος μας είναι να υπάρξουν επιτέλους και σ’ αυτή τη χώρα χώροι ελεύθεροι από καπνό και την προσομοίωση του. Επειδή η νικοτίνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία, πολύ εθιστική, προφανώς και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, μόνο με τις αποκρουστικές εικόνες στα πακέτα ή μόνο με τους ελέγχους και την καταστολή.
Χρειάζεται μια στοχευμένη πολυπαραγοντική παρέμβαση, από την πρόληψη ως την απεξάρτηση, που αυτό σημαίνει ενεργά ιατρεία καπνίσματος στο ΕΣΥ αλλά και τη δυνατότητα να αποζημιώνονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος. Θεωρήθηκαν life style και κόπηκαν από την αποζημίωση των ταμείων. Πρεπει να τα ξαναδούμε αυτά, γιατί μπορεί να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως η ΧΑΠ κ.α.» υποστηρίζει ο κ. Ξανθός.
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την απαγόρευση του στους κλειστούς χώρους, όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι «αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά. Δεν εξαιρέσαμε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος του 2008 για τη διακοπή του καπνίσματος. Η ρητή εξαίρεση ενός προϊόντος σημαίνει αμέσως την άμεση πριμοδότησή του. Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και επειδή από αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία, τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια – παθητικό κάπνισμα- γι’ αυτό επιμένουμε σ αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων. Χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις από μελέτες».
Τέλος, σε ότι αφορά την αύξηση της τιμής των τσιγάρων δηλώνει ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί μ’ αυτό παρότι δέχεται σχετικές εισηγήσεις.
«Υπάρχουν εισηγήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που θεωρούν ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος Υγείας, λόγω των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι να μπουν οι λεγόμενοι φόροι αμαρτίας, μεταξύ αυτών η προσαύξηση στα τσιγάρα, στα ποτά, ακόμα και στα λιπαρά τρόφιμα. Αυτή την προσέγγιση δεν την έχουμε ενστερνιστεί και δεν υπάρχει στις προθέσεις μας, ούτε την εισηγούμαστε. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το υπουργείο Υγείας, θα ζητήσει διακομματική συναίνεση και προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα για την καλύτερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό θα τεθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο» εξηγεί ο υπουργός Υγείας.