Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά νέες απειλές για «εκτελέσεις» και βόμβες

Εντονο προβληματισμό προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι «προσκλήσεις για εκτελέσεις δικαστών», οι αναφορές στις δίκες

Εντονο προβληματισμό προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι «προσκλήσεις για εκτελέσεις δικαστών», οι αναφορές στις δίκες επιχειρηματιών αλλά και του «Noor 1», του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, οι επικλήσεις επιθέσεων της «Σέχτας Επαναστατών» εναντίον αστυνομικών αλλά και δημοσιογράφων που περιέχονται στο τελευταίο συγκεντρωτικό, «απολογιστικό» κείμενο για την «υπόθεση Γοργοπόταμος» του ηγετικού μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Χρήστου Τσάκαλου.
Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές και για την πρόσφατη αποστολή (2 Ιουνίου 2016) «φονικού» δέματος-βόμβας κατά της δικαστικής λειτουργού κυρίας Ισιδώρας Πόγκα –δεν εξερράγη και δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης και ίσως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «να μην υπάρξει ποτέ». Υπάρχει ωστόσο ο φόβος να υπάρξει παρόμοιο αιματηρό χτύπημα. Στο κείμενο του Χρ. Τσάκαλου, που θεωρείται από τους πλέον δραστήριους «αντάρτες πόλης», υπάρχουν αναφορές σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ασκείται σχετική κριτική…
Για το σχέδιο «Γοργοπόταμος»

Το κείμενο, σε δύο μέρη, του κεντρικού προσώπου της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έχει τίτλο «Οδοιπορικό μνήμης για τη δίκη του σχεδίου απόδρασης αλλά και των 250 επιθέσεων της οργάνωσης».
Αρχικά ο Χρ. Τσάκαλος αναφέρεται στα δεδομένα της δίκης για το σχέδιο απόδρασης με τη βοήθεια του δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού, για τον οποίο στο κείμενό του δεν υπάρχει καμία αναφορά. Οπως σημειώνει, «η δίκη ορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου 2016, με 28 κατηγορούμενους, χιλιάδες σελίδες δικογραφίας (που ποτέ δεν λάβαμε στα χέρια μας), 21 μάρτυρες (απ’ τους 80 που αρχικά είχαν καλεστεί) και πολύ άγχος… Αγχος για όλους τους υπόλοιπους, εκτός από εμάς, που γνωρίζαμε ότι η εξουσία πάνω στις πλάτες τους θα παίξει τη δικιά της παρτίδα φόβου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονταν άνθρωποι που είτε δεν τους είχαμε ξαναδεί είτε ήταν γνωστοί μας και από μια φιλική χειρονομία προς εμάς (π.χ., μεταφορά ενός σακβουαγιάζ με ρούχα) κινδύνευαν να καταδικαστούν ως «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης»».
Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Τέσσερις μήνες πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων μέσα από επιστολές που βρέθηκαν κατασκεύαζαν ιστορίες ηγεμονίας στη φυλακή, μιλούσαν για συγκοινωνούντα δοχεία «τρομοκρατών» και «μαφιόζων» και κατήγγειλαν «πάρτι τρομοκρατών στις φυλακές». Παράλληλα τρομοκρατούσαν κάνοντας λόγο για «αιματοκύλισμα που απεφεύχθη τελευταία στιγμή» και για «μακελειό που ετοίμαζαν οι Πυρήνες της Φωτιάς». Ετσι έκρυβαν την ουσία, την επιθυμία μας να αποκτήσουμε την ελευθερία μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα».
Σημειώνεται πάντως ότι σε σημειώσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα μελών της «Συνωμοσίας» είχε βρεθεί σειρά αναφορών για επιθέσεις σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, για χρήση βόμβας μεγάλης ισχύος, για κατασκευή δεκάδων βομβών για μετέπειτα επιθέσεις κ.τ.λ.
Ο Χρ. Τσάκαλος αναφέρει αργότερα: «Υπήρχαν αρκετά όπλα, ακόμα πιο πολλά εκρηκτικά, δύο κρησφύγετα, μερικά κλεμμένα αυτοκίνητα και… ένα σχέδιο που, δυστυχώς, έμεινε στα χαρτιά… Ολα αυτά κόστισαν 1.500 χρόνια φυλακής. Ολόκληρη η δικογραφία είναι γραμμένη σε χρόνο μέλλοντα… «Θα ανατίναζαν», «θα χρησιμοποιούσαν», «θα διέφευγαν»… Λείπουν οι πράξεις, αλλά περισσεύουν οι προθέσεις».

Στο μικροσκόπιο η «Ιερά Εξέταση»

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην κριτική που ασκεί ο Χρ. Τσάκαλος στα μέλη της έδρας του συγκεκριμένου δικαστηρίου αλλά και στις συγκρίσεις με άλλες δίκες. Οπως σημειώνει, «γίνεται αντιληπτό έτσι ότι μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις να συμμορφώνονται με τα κέντρα εξουσίας (π.χ., υποθέσεις Βγενόπουλου, Μπόμπολα, Μαρινάκη, Siemens, Noor 1 κ.τ.λ.), όμως αποκτούν και τις εντάσεις του προσωπικού ταμπεραμέντου του κάθε δικαστή. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η δικαστική εξουσία διαθέτει τεράστια ισχύ που κληρονόμησε από την Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα».
Ακολουθεί μια παράθεση παλαιότερων ενόπλων επιθέσεων και ανάμεσα σε αυτές κυρίως της «Σέχτας Επαναστατών» εναντίον του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Οπως σημειώνει, «από τον Σεπτέμβρη του 2009 ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων συνεχώς αυξανόταν. Είχε προηγηθεί η περίοδος 2008-2009 με το αναρχικό αντάρτικο πόλης να δοκιμάζει τη δική του έφοδο στον ουρανό, μέσα από δεκάδες εκρήξεις, πυροβολισμούς σε αστυνομικούς και δημοσιογραφικούς στόχους, εκτέλεση μπάτσου της Αντιτρομοκρατικής κ.ά.».
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε υπάρξει η σύλληψη μελών της «Συνωμοσίας» για την υπόθεση της πρώτης «γιάφκας» στο Χαλάνδρι, ενώ μετά και το σχέδιο «Γοργοπόταμος» υπήρξε σειρά νέων ενδείξεων –δεν θεωρήθηκαν από τους δικαστές επαρκή αποδεικτικά στοιχεία –για άμεση σχέση ορισμένων μελών της «Συνωμοσίας» με τη «Σέχτα Επαναστατών» που δεν έχει εξαρθρωθεί.

«Εσωτερικές» συγκρούσεις και προαγγελίες

Οι αστυνομικοί θεωρούν ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σημείο όπου ο Χρ. Τσάκαλος αναφέρεται σε συγκρούσεις εντός του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οπως σημειώνει, «προέκυψε ο διαχωρισμός αυτών που ανέλαβαν την ευθύνη και στήριξαν τις ένοπλες ενέργειες και όσων δήλωναν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις κατηγορίες. Επίσης, υπήρξαν «προστριβές» απ’ τη μεριά μας ως Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με συγκεκριμένο κομμάτι του χώρου που, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πολεμούσε και συκοφαντούσε την οργάνωσή μας, εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε υποκριτικά ως αλληλέγγυο. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι εντάσεις μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων οξύνθηκαν, οι συνεχιζόμενες διώξεις που μας καταδιώκουν ακόμα και μέσα στη φυλακή δημιούργησαν ένα λαβύρινθο δικαστηρίων (οι περισσότεροι από τη ΣΠΦ έχουμε τουλάχιστον 5-6 δικαστήρια) και ο αλληλέγγυος κόσμος αραίωνε ακολουθώντας την κούραση και την ηττοπάθεια που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αναρχικό χώρο».
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η σύγκρουση στον αντιεξουσιαστικό χώρο συσχετιζόταν με τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει μέλη των «Πυρήνων» με ποινικούς, με τη σύγκρουση με τον Χρ. Ξηρό, εσωτερικά θέματα αναρχικών κ.ά.
Ωστόσο στο κείμενό του ο εν λόγω «αντάρτης πόλης» αναφέρεται σε νέα κινητοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου και προαναγγέλλει νέες επιθέσεις. «Εγιναν καλέσματα στο δικαστήριο, κρεμάστηκαν πανό, γράφτηκαν συνθήματα, πραγματοποιήθηκε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, υπήρχε διαρκής αντιπληροφόρηση στο Διαδίκτυο για κάθε συνεδρία, έγιναν επιθέσεις σε νομικούς στόχους, τοποθετήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, στάλθηκε πακέτο-βόμβα σε δικαστικό που είχε απορρίψει αίτηση αποφυλάκισης συγγενούς των συντρόφων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και φάνηκε ότι κάτι ξεκινά να κινείται».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για την αποστολή της βόμβας στην κυρία Πόγκα παρουσιάζει «μικρή πρόοδο».
Στο τέλος του κειμένου του το ηγετικό μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ζητεί και προαναγγέλλει νέες αιματηρές επιθέσεις. Οπως γράφει, «οι επιθετικές ενέργειες (εμπρησμοί, σαμποτάζ, βόμβες, εκτελέσεις) λειτουργούν ως αντίποινα στις σαδιστικές ορέξεις του δικαστηρίου. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να ανασυγκροτηθούμε, να μαζέψουμε τις στιγμές μας και να σχεδιάσουμε μια συνολική επίθεση μετατρέποντας την αναρχία από μια ευκαιριακή ενασχόληση σε μια πραγματικότητα πολέμου… Εκεί που όλα είναι δυνατά… μέχρι τη συνολική απελευθέρωση».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.