Οι «τρελές» ιδέες του Μασαγιόσι Σον

Αλλη μία από τις «μεγάλες και τρελές» ιδέες του πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Μασογιόσι Σον. Το αφεντικό της Softbank ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής ARM

Αλλη μία από τις «μεγάλες και τρελές» ιδέες του πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Μασογιόσι Σον. Το αφεντικό της Softbank ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής ARM αντί του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 24 δισ. στερλινών (29 δισ. ευρώ), σε μια συμφωνία που αποτιμάται ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη στον χώρο των εξαγορών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Η ιαπωνική εταιρεία μάλιστα κατέβαλε ένα πριμ της τάξεως του 43% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της ARM.
Το ποσό μοιάζει ίσως υπερβολικό για μια εταιρεία που όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά το περασμένο έτος κατέγραψε μόλις 1,5 δισ. δολάρια σε έσοδα. Για τον Σον όμως είναι μια επένδυση στο μέλλον, ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία ενός μεγάλου παίκτη για τη διαμορφούμενη αγορά του «Internet των πραγμάτων». «Πιστεύω πραγματικά ότι οι υπολογιστές μια μέρα θα είναι πιο έξυπνοι από την ανθρωπότητα» δήλωσε στους «Financial Times» δίνοντας μια εικόνα του τρόπου σκέψης που τον οδήγησε καθ’ όλη τη διάρκεια της (επιτυχημένης) επαγγελματικής του δραστηριότητας να πραγματοποιήσει ορισμένες από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας.
Η ARM θεωρείται το «πετράδι του στέμματος» της τεχνολογικής βιομηχανίας της Βρετανίας. Αν και λίγοι μπορεί να έχουν ακουστά την εταιρεία, κατά πάσα πιθανότητα οι ψηφιακές συσκευές δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτήν. Οι επεξεργαστές και τα μικροτσίπ της συναντώνται στο 95% των smartphones και των ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως, ενώ στους πελάτες της συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Apple και η Samsung. Οι πωλήσεις της την περασμένη χρονιά εκτοξεύθηκαν στα 15 δισ. κομμάτια σε όλον τον κόσμο. Η ARM, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, επιθυμεί να επεκτείνει τη χρήση της τεχνολογίας της σε ένα ευρύ φάσμα διασυνδεδεμένων συσκευών, από αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και επαυξημένης πραγματικότητας παιχνίδια ως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα ρομπότ. Η εξαγορά από τη Softbank είναι το μέσο για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. «Ακόμη και κάθε λάμπα του δρόμου θα είναι συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο» υποστηρίζει ο Σον και εκτιμά ότι «ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής αυτή της διαδικασίας θα είναι η ARM».
Ο ηλικίας 58 ετών ιάπωνας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε περίπου 13 δισ. δολάρια) είναι γνωστός στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα για τη διορατικότητά του. «Εχω πάντα μια μεγάλη ιδέα. Αναδύεται κάθε δύο-τρία χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο Σον. Η εξαγορά της ARM επιβεβαιώνει τη ρήση του. Ακριβώς τρία χρόνια νωρίτερα η Softbank –που είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής και Διαδικτύου της Ιαπωνίας με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 68 δισ. δολάρια –εξαγόρασε τη Sprint, την αμερικανική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, αντί 22 δισ. δολαρίων. Στις «φαεινές» ιδέες του ανήκουν επίσης η εξαγορά του ιαπωνικού βραχίονα της Vodafone αντί 15 δισ. δολαρίων και η επένδυση μόλις 20 εκατ. δολαρίων το 2008 στην Alibaba, η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα τα 65 δισ. δολάρια.
Αυτές όμως οι τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις του Σον κάνουν πολλές φορές τους μετόχους και τους επενδυτές της εταιρείας να καρδιοχτυπούν και δοκιμάζουν τα όρια της υπομονής τους, σχολιάζει το Reuters. Η επένδυση στη Sprint (που δεν έχει ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα) εκτόξευσε τότε τον δανεισμό της Softbank στα 115 δισ. δολάρια, ενώ με τη συμφωνία της ARM το ποσό του δανεισμού σήμερα θα ανέλθει στα 105 δισ. δολάρια. «Είναι ένας κίνδυνος που λίγες εταιρείες εκτός από τη Softbank θα ήταν πρόθυμες να αναλάβουν. Είναι στοίχημα ζωής για τον Σον» τονίζουν διάφοροι αναλυτές.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Softbank διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία εξαγοράς της ARM σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις τρεις εβδομάδες, ταξιδεύοντας μεταξύ της Σίλικον Βάλεϊ στις ΗΠΑ και της Μαρμαρίδας στην Τουρκία προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της ARM Στιούαρτ Τσέιμπερς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του στη Βρετανία λίγες μόλις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι «καλοθελητές» που υποστηρίζουν ότι η κατρακύλα της στερλίνας το διάστημα αυτό εξηγεί καλύτερα την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο Σον για να σφραγίσει τη συμφωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.