Μαλαισία: Ο πρωθυπουργός, ένα οικονομικό σκάνδαλο και ο… Ντι Κάπριο

Πού να το φανταζόταν ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε όταν ξεκινούσε τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» -όπου μέσα από το χιούμορ επικρίνει τον «βρώμικο» τρόπο λειτουργίας της Γουόλ Στριτ- ότι η ταινία του θα βρισκόταν στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που απειλεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας σε παραίτηση; Η υπόθεση τα έχει όλα: διαφθορά στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ένα δισ. δολάρια εξαφανισμένα από κρατικό οργανισμό, πλούτο και... σταρ του Χόλιγουντ.

Πού να το φανταζόταν ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε όταν ξεκινούσε τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» -όπου μέσα από το χιούμορ επικρίνει τον «βρώμικο» τρόπο λειτουργίας της Γουόλ Στριτ- ότι η ταινία του θα βρισκόταν στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που απειλεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας σε παραίτηση;

Η υπόθεση τα έχει όλα: διαφθορά στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ξέπλυμα χρήματος και… σταρ του Χόλιγουντ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι «εξαφάνισε» από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB περίπου 3,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να αγοράσει πολυτελείς κατοικίες, έργα τέχνης, ιδιωτικό τζετ και ταξίδια με γιοτ.

Τα χρήματα των μαλαισιανών φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» του Μάρτιν Σκορσέζε, καθώς ο ανιψιός του πρωθυπουργού της Μαλαισίας είναι ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Red Granite.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 1 δισ. δολαρίων. Τα περιουσιακά στοιχεία «σχετίζονται και έχουν αναγνωριστεί ως τμήμα διεθνούς συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος που υπεξαιρέθηκαν από την 1MDB» σε διάστημα τεσσάρων ετών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

Ήδη οι Αρχές της Ελβετίας προχώρησαν στην κατάσχεση τριών πολύτιμων πινάκων που θεωρείται ότι είχαν αγοραστεί με χρήματα από το μαλαισιανό επενδυτικό ταμείο. Πρόκειται για τους πίνακες του Βαν Γκογκ «La maison de Vincent a Arles» και του Μονέ «Saint-Georges Majeur» και «Nympheas avec Reflets de Hautes Herbes».

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ παιδική χαρά για τους διεφθαρμένους» είπε η εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Αϊλίν Ντέκερ.

Εν τω μεταξύ, οι εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ αυξάνονται, με σημαντικές προσωπικότητες της μαλαισιανής πολιτικής σκηνής να ζητούν από τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να απαιτήσουν την παραίτηση του Ραζάκ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως και είπε ότι πρόκειται για μια υπόθεση «αστικού και όχι ποινικού» δικαίου.

Τη στήριξή του στον πρωθυπουργό εξέφρασε και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Τα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρουν το όνομα του Νατζίμπ, αλλά κάνουν λόγο για «Μαλαισιανό αξιωματούχο 1», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ανώτερο αξιωματούχο στη μαλαισιανή κυβέρνηση που έχει θέση εξουσίας και στην 1MDB». Ωστόσο, πηγή κοντά στην έρευνα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο «Μαλαισιανός αξιωματούχος 1» είναι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Πάντως, στα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ο ανιψιός του Νατζίμπ, Ρίζα Αζίζ, ιδρυτής της Red Granite, εταιρείας παραγωγής του «Λύκου της Γουόλ Στριτ».

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας του Σκορσέζε. Συνολικά, εστάλησαν στην εταιρεία παραγωγής 11 εμβάσματα ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, τα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι χρήματα από την 1MDB χρησιμοποιήθηκαν από τον Αζίζ για να «τζογάρει» στο Λας Βέγκας με τον «Ηθοποιό 1» (χαρακτηρισμός που πιθανότατα αναφέρεται στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι λογαριασμοί σε Σιγκαπούρη, Ελβετία και ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος, μέρος των οποίων διοχετεύτηκε αργότερα στην εταιρεία παραγωγής.

Η ταινία απέφερε 400 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, αλά όπως ανέφερε η γενική αντι-εισαγγελέας των ΗΠΑ Λέσλι Κάλντγουελ, ούτε η 1MDB, ούτε οι πολίτες της Μαλαισίας «είδαν έστω μία δεκάρα κέρδους από την ταινία».

Η Red Granite ισχυρίζεται ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα.

Η Μαλαισία είχε διενεργήσει τη δική της έρευνα για την υπόθεση της 1MDB, αλλά η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρξε παράβαση» και η κυβέρνηση διέταξε την επιτροπή καταπολέμησης διαφθοράς να κλείσει την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1MDB ιδρύθηκε το 2009 και στόχος του ήταν να προωθήσει προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης στο ασιατικό έθνος.

Ίσως αυτή να ήταν μια υπόθεση που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήθελε να κάνει ταινία ο Μάρτιν Σκορσέζε…

Αγγελική Στελλάκη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.