Συνάντηση πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην προέδρου Βαγέλη Μεϊμαράκη.
Παρά την απόσταση που τους χωρίζει είχε αξία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς η κίνηση «καλής θέλησης» του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος από τη Ρόδο, όπου συνομίλησε με κομματικά στελέχη, ζήτησε να υποστηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε ότι «είναι μείζον είναι όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν μάχη κατά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η δύσκολη εξίσωση
Mία δύσκολη πολιτική εξίσωση καλείται να λύσει άμεσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που διαπιστώνει ότι μια σειρά από κεντρικά στελέχη του κόμματός του τάσσονται υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο ίδιος επιζητεί εσωκομματική νηνεμία και να μεταδοθεί ένα μήνυμα ενότητας προς την κοινή γνώμη, το ζήτημα της προεδρικής εκλογής συνιστά από μόνο του μια μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο, καθώς πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ αντικρουόμενων θέσεων.
Ο ίδιος τάσσεται για λόγους αρχής αντίθετος στην πρόταση που κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο πριν από μια εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και την οποία αναμένεται να θέσει και επίσημα με παρέμβασή του την 24η Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Εκ των συνθηκών, η έναρξη της συζήτησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναδεικνύει τις αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς τουλάχιστον οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και με διαφορετική επιχειρηματολογία και στόχευση, προκρίνουν την εκλογή από το λαό.
Στην ίδια λογική είναι και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος που θεωρεί εαυτόν, όπως χρόνια τώρα, ως τον «εκλεκτό» και άρα αυτόν που εν δυνάμει μπορεί να βρεθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ την άμεση εκλογή από το λαό προκρίνει και η συντονίστρια Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Ενδιαφέρον έχει και η άποψη τουΒαγγέλη Μεϊμαράκηπου βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση με τον κ. Μητσοτάκη, αν και τις τελευταίες ημέρες καταβλήθηκε μεγάλη παρασκηνιακή προσπάθεια ώστε να συναντηθούν και να λύσουν, όσο εφικτό είναι αυτό τις όποιες διαφορές και παρεξηγήσεις υπάρχουν.
Ήδη, στη Συγγρού, στα πλαίσια της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με τον κ. Μεϊμαράκη, επανατοποθέτησαν το κάδρο με τη φωτογραφία του στην αίθουσα του ισογείου, όπου παραχωρούνται και οι συνεντεύξεις τύπου.
Τελικά, μετά από έντονο παρασκήνιο, η συνάντηση των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη «κλείστηκε» για το μεσημέρι της Τετάρτης, την παραμονή της ψήφισης του εκλογικού σχεδίου της κυβέρνησης, στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή.
Παρά την απόσταση που τους χωρίζει είχε αξία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς η κίνηση «καλής θέλησης» του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος από τη Ρόδο, όπου συνομίλησε με κομματικά στελέχη, ζήτησε να υποστηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε ότι «είναι μείζον είναι όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν μάχη κατά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον Κυριάκο να σταθεί στα πόδια του. Θα πρέπει να τον ενισχύσουμε, να ενισχύσουμε και τις κομματικές οργανώσεις. Θα μείνουμε στη ΝΔ, να δώσουμε τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ήδη, στη Συγγρού, στα πλαίσια της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με τον κ. Μεϊμαράκη, επανατοποθέτησαν το κάδρο με τη φωτογραφία του στην αίθουσα του ισογείου, όπου παραχωρούνται και οι συνεντεύξεις τύπου.
Η αποκαθήλωση της φωτογραφίας του είχε κάνει έξαλλο τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στην οδό Παναγή Κυριακού και συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει στην πρότασή του για εκλογή προέδρου από το λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη προέδρου. Την πρόταση Μεϊμαράκη, η οποία συμπληρώνεται με την προϋπόθεση να είναι ίδιοι οι υποψήφιοι στην εκλογή από το λαό, δεν αποκλείει να τη συζήτησει ο κ. Μητσοτάκης που είδε χθες το πρώτο εσωκομματικό κτύπημα από την πλευρά των «καραμανλικών».
Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε τάχθηκε υπέρ της εκλογής από το λαό και μάλιστα το δικαιολόγησε με μια έξυπνη αναφορά του στον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι αν και είχε άλλη άποψη παλαιότερα, τώρα πείστηκε από τα επιχειρήματα του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ.
Επίσης, έχει την ιδιαίτερη πολιτική της σημασία για τα μελλούμενα και το πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και η στάση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη που χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη, δηλ. εάν δεν εκλέγεται ο πρόεδρος από τη Βουλή, μετά από τις τρεις ψηφοφορίες, να δίνεται ο λόγος στο λαό και με εκλογές να αποφασίσει αυτός μεταξύ των ίδιων υποψηφίων.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα ενόψει και της πολιτικής αντεπίθεσης που ετοιμάζει για το φθινόπωρο σε όλα τα πεδία, αλλά πρέπει να βρει αντίδοτο, καθώς οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκουν απήχηση στην κοινή γνώμη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάσσεται κατά της απλής αναλογικής και της άμεσης εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από το λαό, ενώ στέκεται κριτικά και στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων με βάση όσα είπε, ως απάντηση στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, στην πρόσφατη ομιλία του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης, που χθες έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του δικαστικού σώματος, ότι «η Ν.Δ. υπηρετεί τη συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη», ετοιμάζεται για δυο μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και άρα σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό.
Με δεδομένη την σταθερή του άποψη, ότι ο Πρωθυπουργός, «εργαλειοποιεί» τους θεσμούς για να εξασφαλίσει μικροπολιτικά και μικροκομματικά οφέλη, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει προσωπική επίθεση σε υψηλούς τόνους ενόψει των κοινοβουλευτικών μαχών για τον εκλογικό νόμο και για το αίτημά της Ν.Δ. περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και πως επιβλήθηκαν ταcapitalcontrols.
Στη Συγγρού επενδύουν πολλά σε αυτές τις δυο κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες, καθώς τόσο στη συζήτηση επί του εκλογικού νόμου όσο και σε αυτή για το αίτημά της περί της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
H επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να …στριμώξει τον κυβερνητικό συνασπισμό και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, καθώς αυτές οι δυο…μονομαχίες εκλαμβάνονται ως τμήμα του ευρύτερου σχεδίου για την αποδυνάμωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη Συγγρού έχει μειούμενη δημοφιλία.