Ζητείται οξυγόνο 50 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Μαρινόπουλου

Η αισιοδοξία που προκάλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου να προστατεύσει τον όμιλο από τους πιστωτές ως τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, έχει δώσει τη θέση της στην απογοήτευση που εκδηλώνουν πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάληξη των προσπαθειών σωτηρίας της ιστορικής αλυσίδας.

Η αισιοδοξία που προκάλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου να προστατεύσει τον όμιλο από τους πιστωτές ως τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, έχει δώσει τη θέση της στην απογοήτευση που εκδηλώνουν πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάληξη των προσπαθειών σωτηρίας της ιστορικής αλυσίδας.
«Αφού δεν δόθηκε λύση σε μια υπόθεση που σερνόταν επί οκτώ μήνες πώς θα βρεθεί τώρα, μέσα σε δύο μήνες;» είναι τα κυρίαρχο ερώτημα. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη υπαναχώρησε από το αρχικό deal της εξαγοράς των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου καθώς το business plan ακυρώθηκε από την ίδια την αγορά αφού οι καταναλωτές ημέρα με την ημέρα περιόριζαν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα της αλυσίδας.
Το φαινόμενο αυτό σήμερα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη, που είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά όλης της αλυσίδας των καταστημάτων Μαρινόπουλου, έχοντας υποβάλει την πρότασή του στις τράπεζες, ζητεί από τις τελευταίες μια προχρηματοδότηση της Μαρινόπουλος ώστε να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα, να πληρωθούν τα νοίκια του δικτύου και να τακτοποιηθούν οι οφειλές στο προσωπικό το οποίο, παρά τις διαβεβαιώσεις της οικογένειας Μαρινόπουλου, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη το επίδομα αδείας.
Ο όμιλος Σκλαβενίτη επιθυμεί –όπως είναι λογικό –η εταιρεία την οποία θα εξαγοράσει να είναι σε κατάσταση going concern, να λειτουργεί δηλαδή και όχι να είναι ημιθανής.


Τα τρία «αγκάθια»

Από την πλευρά τους οι τράπεζες ενώ καταλαβαίνουν το «δίκαιο» του αιτήματος δυσκολεύονται για μια σειρά από λόγους να ανταποκριθούν.
Πρώτον, δεν είναι πολύς καιρός που έδωσαν 50 εκατ. ευρώ στον όμιλο στο πλαίσιο μιας ακόμη οικονομικής ένεσης η οποία ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την οικογένεια Μαρινόπουλου, κεφάλαια όμως που «κάηκαν» από τη ραγδαία απαξίωση της εταιρείας. Δεύτερον, οι ισολογισμοί της περιόδου 2012 – 2014 της Μαρινόπουλος με τη γεωμετρική άνοδο των υποχρεώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας εν όψει της αίτησης ένταξης στο άρθρο 99 ανέδειξαν και τις ευθύνες των τραπεζών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Μαρινόπουλος, κάτι που τόνισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στη Βουλή κάνοντας λόγο για παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος. Τρίτον, τα δάνεια του Μαρινόπουλου σε κάποιες πιστώτριες τράπεζες εντάσσονται στα ενήμερα και σε κάποιες άλλες στα «κόκκινα», οπότε δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή.


Οι υποχρεώσεις

Ετσι, το θέμα της προχρηματοδότησης –εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ –καθίσταται κομβικό ώστε το εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου με τους 11.000 εργαζομένους και τους 2.000 προμηθευτές με άμεση εξάρτηση από την αλυσίδα να στεφθεί με επιτυχία.
Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που διενεργεί η PWC για λογαριασμό του Σκλαβενίτη έχει επιταχυνθεί ώστε να κλείσει μια ώρα αρχύτερα η συμφωνία με τις τράπεζες.
Ηδη έχουν σταλεί επιστολές στους προμηθευτές με τις οποίες τους ζητούνται να γνωστοποιήσουν τις απαιτήσεις που έχουν από την αλυσίδα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις που ως σήμερα δεν είναι γνωστές.


«Κούρεμα» απαιτήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ομίλου Σκλαβενίτη προς τις τράπεζες έχει δύο σκέλη εκτός από το κομμάτι της ίδιας συμμετοχής που δεν είναι γνωστό: α) να υπάρξει μια αναδιάρθρωση των δανείων του Μαρινόπουλου –σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2014 ανήρχοντο σε 447 εκατ. ευρώ –με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μειωμένα επιτόκια κ.ά. και β) επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή των προμηθευτών.
Αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτά τα 300 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε ένα μεσοσταθμικό «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών κατά 40%.
Εν τω μεταξύ, το Πρωτοδικείο προσέφερε μειωμένη προστασία στον Μαρινόπουλο σε ό,τι αφορά τα μισθωμένα καταστήματα και ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών που έχουν σωρευμένες οφειλές εξετάζουν το ενδεχόμενο της έξωσης.
Και εδώ υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς άλλες αλυσίδες έχουν πλησιάσει ιδιοκτήτες καταστημάτων σε καλή τοποθεσία και τους ζητούν το ακίνητο με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιηθεί η οικογένεια Σκλαβενίτη, η οποία απευθύνει έκκληση για υπομονή στους εκμισθωτές αλλά και δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, να νοικιάσει αυτή τα καταστήματα για το δίκτυό της.
Από την άλλη πλευρά, οι άλλες αλυσίδες αλλά και η Σκλαβενίτης αναμένεται να ωφεληθούν αν τελικά ναυαγήσει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου και ξαφνικά βγει υπερπροσφορά για ενοικιάσεις καταστημάτων αφού σε τέτοια περίπτωση και τα υφιστάμενα μισθώματα θα καταρρεύσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.