«Μουσική Οδύσσεια» στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο μεταμορφώνεται σε σκηνή για τη διεθνή συνάντηση μουσικών παγκόσμιας κλάσης, κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου «Μουσική Οδύσσεια». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 και διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, από τις 18 μέχρι τις 26 Ιουλίου στην καρδιά του Ναυπλίου.

Το Ναύπλιο μεταμορφώνεται σε σκηνή για τη διεθνή συνάντηση μουσικών παγκόσμιας κλάσης, κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου «Μουσική Οδύσσεια». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 και διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, από τις 18 μέχρι τις 26 Ιουλίου στην καρδιά του Ναυπλίου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της πρωτοβουλίας και καθηγήτρια πιάνου στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, κυρία Yekaterina Lebedeva, εξηγεί γιατί: «Στο παρελθόν οργάνωσα επιτυχή θερινά σχολεία αλλού, και ο Έλληνας σύζυγός μου πρότεινε την Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να παρέχει την τέλεια τοποθεσία – και είχε δίκιο! Ήθελα επίσης να βοηθήσω, στο βαθμό που μπορώ, την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, και ο μουσικός τουρισμός είναι μια καλή ιδέα.»

Το θερινό σχολείο παρέχει διδασκαλία από κορυφαίους μουσικούς, αλλά και βοηθά τους συμμετέχοντες με την παροχή βραβείων σε άριστους φοιτητές. Τα βραβεία είναι δεσμεύσεις για συναυλίες στη διεθνή σκηνή, δίνοντας έτσι σημαντικό έναυσμα στην καριέρα των φοιτητών.

Η κυρία Lebedeva τονίζει τη σημασία της θετικής υποδοχής που είχε από την τοπική κοινωνία και της συμβολής των χορηγών στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό της εγχείρημα: «Ήταν εκπληκτικό – όλοι ήταν τόσο υποστηρικτικοί! Συναντήθηκα με δύο ντόπιους, τους κκ. Μπάμπη Μίχο και Μιχάλη Ρέππα, οι οποίοι με ενθάρρυναν και βοήθησαν στα πρώτα βήματα. Ο Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, προσέφερε την υποστήριξη του, καθώς και χώρους και υποδομές μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, και το ίδιο έκανε και ένα ιδιωτικό Ωδείο, το Ωδείο Ναυπλίου της κας Μαυρούλη», και συνεχίζει: «Η ύπαρξη του σχολείου βασίζεται στους χορηγούς μας, με προεξάρχoντες τον κ. Βενιάμη και την κα. Ανδρεάδη από την Golden Union. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε Έλληνες φοιτητές, κάτι που ήταν τόσο σημαντικό, ούτε τους χώρους και τα πιάνα, ούτε τις συναυλίες για τα βραβεία – τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη γενναιοδωρία των ανθρώπων που εμπλέκονται, και την επιμελή εργασία τους».

Η βοήθεια έχει έρθει από πολλές πλευρές: «Η πρεσβεία της Κορέας στην Αθήνα μας βοήθησε σχετικά με τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Sumi Jo. O Dr Thomas Beck παραχώρησε συναυλίες σε ένα φεστιβάλ που οργανώνει και χρηματοδοτεί ο ίδιος για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο Ξηροπήγαδο κοντά στο ‘Αστρος, και πολλά ιδρύματα στη Βρετανία παραχωρούν επίσης συναυλίες.»

Η κυρία Lebedeva είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του προγράμματος: «Θέλω να συνεχίσω να φέρνω αστέρες της διεθνούς κλασσικής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα για να μοιραστούν την τέχνη τους, να μοιραστούν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους με το ελληνικό κοινό. Θέλω να φέρω την έμπνευση στην Ελλάδα και θέλω να δω την Ελλάδα να εμπνέει τον καθένα που έρχεται εδώ.»

Φέτος, εκτός από τη Ρωσίδα Yekaterina Lebedeva, η Βρετανή Vanessa Latarche, ο Γερμανός Laurens Platzlaff, οι υψίφωνοι Sumi Jo από την Κορέα και η Τζένη Ντριβάλλα από την Ελλάδα, και ο ‘Ελληνας ακομπανίστας Μανώλης Παπασηφάκης είναι επίσης διδάσκοντες. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το θερινό σχολείο διαθέτει διδασκαλία όχι μόνο σε πιάνο αλλά και σε φωνή, καθώς οι δύο ειδικότητες έχουν πολλά να μάθουν η μια από την άλλη.

Τις προηγούμενες χρονιές, οι σπουδαστές έγιναν μια κοινότητα – που τώρα έχει μεταφερθεί στα κοινωνικά δίκτυα – αφού όχι μόνο συναντήθηκαν, αλλά σφυρηλάτησαν μια κοινότητα μουσικών κατά τη διάρκεια μόλις λίγων ημερών, που ήταν ωστόσο πολύ έντονες.

Η κλασική μουσική πρέπει να σπάσει τα σιλό και την ελιτίστικη νοοτροπία κατά την κυρία Lebedeva η οποία αναφέρει: «Η κλασική μουσική είναι για όλους, γι ‘αυτό έχουμε ανοικτές δημόσιες συναυλίες κάθε βράδυ από τις 21 μέχρι τις 26 Ιουλίου. Η ερμηνεία μουσικής είναι μια πράξη γενναιοδωρίας. Και οι προηγούμενες συναυλίες μας αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα μας www.musical-odyssey.com ».

Η κυρία Lebedeva θέλει να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα στην Ελλάδα: «Ανυπομονούμε για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του επόμενου έτους και ελπίζω να σας δούμε εκεί στην αυξανόμενη διεθνή μουσική κοινότητα μας: να έλθετε και να μελετήσετε μαζί μας, να παρακολουθήσετε τα μαθήματά μας και να ακούσετε τις συναυλίες μας στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου με την γοητεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη θάλασσα και τον ήλιο της Ελλάδας!».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.