Ρημάζει το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου

Θύμα της αδιαφορίας, αλλά και της οικονομικής ύφεσης, το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου έχει αφεθεί στην τύχη του. Λιγότερο γνωστό από το Τατόι και το Μον Ρεπό,

Θύμα της αδιαφορίας, αλλά και της οικονομικής ύφεσης, το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου έχει αφεθεί στην τύχη του. Λιγότερο γνωστό από το Τατόι και το Μον Ρεπό, αλλά εξίσου σπάνιας ομορφιάς –άλλωστε οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν επελέγησαν τυχαία από την πρώην βασιλική οικογένεια -, το δασόκτημα Πολυδενδρίου (ανάμεσα στο Πήλιο και στον Κίσσαβο) καλύπτει περί τα 35.000 στρέμματα.
Αυτή η σημαντική περιουσία όμως παραμένει αναξιοποίητη από το 1994, οπότε η συγκεκριμένη έκταση πέρασε στο Δημόσιο με αποζημίωση της τάξης των 4,6 δισ. δραχμών που επιδίκασε στον τέως βασιλιά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το πάρκο που δεν έγινε
Παρά τα… μεγάλα λόγια για ανάδειξη της έκτασης (το 2002 σχεδιαζόταν να μετατραπεί σε πάρκο), οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες, η προσβασιμότητα σε πολλά σημεία του περιορισμένη και τα σημάδια εγκατάλειψης φανερά. Η στέγη στο σπιτάκι του επιστάτη έχει καταρρεύσει, τα παράθυρα και η πόρτα χάσκουν, το βασιλικό περίπτερο στέκει παρατημένο. Στον χώρο σώζονται και δύο εκκλησάκια του 16ου αιώνα αφιερωμένα στην Παναγία.
Το 2003 σημαντικά κτίσματα που βρίσκονται στη θέση «Σπίτια» κηρύχθηκαν διατηρητέα και ρημάζουν. Την ίδια χρονιά έγιναν και ορισμένα έργα αναψυχής, προστασίας και οδοποιίας, με χρηματοδότηση του τότε υπουργείου Γεωργίας.

Εκτοτε, όπως αναφέρει σε έγγραφό του (αριθμ. πρωτ. 4803/54644/30.3.2016) ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλίας Τσέλιγκας, «μέχρι σήμερα, λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης, τα εκτελούμενα κάθε χρόνο έργα στο δάσος Πολυδενδρίου έχουν περιοριστεί κυρίως σε έργα προστασίας (συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμοί κ.λπ.)».

Η έκταση περιλαμβάνει φυσικούς οικοτόπους σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, οι οποίοι εκτείνονται ως το Αιγαίο πέλαγος. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο κ. Τσέλιγκας, «με την προϋπόθεση έγκρισης αναλόγων πιστώσεων», η Δασική Υπηρεσία μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του δημοσίου δάσους Πολυδενδρίου και «έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το επιστημονικό προσωπικό για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων αξιοποίησής του».
Πράσινου Ταμείου βοηθούντος…
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας από το Ποτάμι κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, ανέφερε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω των περιορισμένων προς διάθεση πόρων του Πράσινου Ταμείου, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται σχετικές δράσεις.
Η έκταση αποτελεί τμήμα και συνέχεια του συμπλέγματος των δημοσίων δασών του Μαυροβουνίου και η διαχείρισή του, όπως και τα υπόλοιπα, γίνεται βάσει μελετών που συντάσσονται από τη Δασική Υπηρεσία. Από το 1976 το δασόκτημα έχει κηρυχθεί καταφύγιο άγριας ζωής και ισχύουν όλες οι σχετικές απαγορεύσεις. Επίσης, περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 καθώς αποτελεί βιότοπο με πλούσια χλωρίδα (δρύες, οξιές, αείφυλλα πλατύφυλλα, καστανιές κ.ά.) και σπάνια πανίδα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες άγρια ζώα όπως λύκοι, ζαρκάδια αγριογούρουνα, λαγοί κ.ά.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.