Γ. Στουρνάρας: Προτάσεις για ελεγχόμενη χαλάρωση των capital controls – «Δεν προβλέπω κόφτη», δήλωσε

Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών από νέο χρήμα, την άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες

Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών από νέο χρήμα, την άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν «σηκώσει» τα 420 ευρώ την εβδομάδα) και άλλα μέτρα ελεγχόμενης χαλάρωσης των capital controls, περιλαμβάνει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υποβλήθηκε στους Θεσμούς. Όπως είπε σχετικά ο διοικητής της ΤτΕ Ι. Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω, αλλά πάντα ελεγχόμενη, χαλάρωση των περιορισμών».

«Δεν προβλέπω ότι θα έχουμε κόφτη»

Παράλληλα προέβλεψε ότι όπως πάνε τα δημοσιονομικά θα υπερβούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 0, 5% «ίσως και στο διπλάσιο», αν δεν έχουμε καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του φθινοπώρου. Μάλιστα τόνισε ότι οι θεσμοί περιμένουν να δουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και στην βάση αυτή, όπως είπε, μπορούμε «να ανταλλάξουμε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές) με λιγότερη λιτότητα». «Περιμένουν να δουν αν το εννοούμε και θα προχωρήσουμε, για να δουν εκείνοι αν υπάρχουν ο προϋποθέσεις να γίνει η ανταλλαγή αυτή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στην δεύτερη αξιολόγηση». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Στουρνάρας έστειλε ένα θετικό μήνυμα δηλώνοντας: «Δεν προβλέπω ότι θα έχουμε κόφτη». Αφού όπως διαπίστωσε «δημοσιονομικά έχουμε κλείσει και αυτό πρέπει να μας κάνει ευτυχείς». «Δεν έχουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα μπροστά μας παρά μόνο όσα έχουν ψηφιστεί», τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ύφεση θα είναι φέτος 0,3% του ΑΕΠ και του χρόνου η ανάπτυξη θα είναι 2,5%, κάτι που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Περί «plan X»

Κατά τα λοιπά, κληθείς από βουλευτές να αναφερθεί στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ περί επεξεργασίας plan B (plan X) επί υπουργίας Βαρουφάκη για μετάβαση στη «Νέα Δραχμή», εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος κλπ., ο κ. Στουρνάρας περιορίστηκε να σχολιάσει: «Δεν θα αναφερθώ στα περί plan X. Μιλάει από μόνο του». Και υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ΤτΕ, «έκανε το καθήκον της». «Με βάση την πολύ ατελή πληροφόρηση που είχε τότε η ΤτΕ δεν ξέρω σε ποιο βαθμό οφείλονται αυτά σε ματαιότητα συγγραφέων ή στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας και πάλι «η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει». Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι η ΤτΕ «θεωρούσε, θεωρεί και θα θεωρεί ως εθνικό νόμισμα το Ευρώ», υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει plan B ή plan επιστροφής σε εθνικά νομίσματα».

Χαλάρωση capital controls

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συντάξει τον «οδικό χάρτη» σταδιακής απελευθέρωσης των περιορισμών που συνδέονται με την επίτευξη σημαντικών στόχων της ελληνικής οικονομίας. Και στο πλαίσιο αυτό υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, στους θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων».

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης που προτείνει η ΤτΕ περιλαμβάνουν:

• Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

• Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).

Εκτός αυτών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στόχος είναι και η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όπως εξήγησε, στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλουν:

• Η αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). «Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό», είπε.

• Η αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Η αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, «ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά τις προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση P.O.S., είπε ότι «μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.