Ζημιές €230 δισ. για τις τράπεζες στη μετά Brexit εποχή

Συνολικά 230 δισ. ευρώ έχασαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με μεγάλους χαμένους τις ελληνικές τράπεζες που έχασαν το 43% της κεφαλαιοποίησής τους (3,3 δισ. ευρώ),

Συνολικά 230 δισ. ευρώ έχασαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με μεγάλους χαμένους τις ελληνικές τράπεζες που έχασαν το 43% της κεφαλαιοποίησής τους (3,3 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν οι ιρλανδικές με 39% (3,5 δισ.), οι ιταλικές με 32% (20,7 δισ.), οι βρετανικές με 26% (78,3 δισ.) και οι γερμανικές τράπεζες με 25% (7,6 δισ. ευρώ).
Για την Goldman Sachs ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών αποτελεί ζήτημα κεντρικής σημασίας, καθώς οι επιπτώσεις της ενεργοποίησης της οδηγίας BRRD δεν είναι σαφείς, με το bank run ή άλλες αλυσιδωτές συνέπειες να μην μπορούν να αποκλειστούν.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας πάντως Ignazio Visco δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί κρατική παρέμβαση για να αποτραπεί η μετάδοση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πιο αδύναμες τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, οι νέοι κανονισμοί για τη χρήση ιδίων μέσων (bail – in) σε τραπεζικές διασώσεις επιτρέπουν ευελιξία «ιδίως σε περιπτώσεις συστημικού κινδύνου».
Την ίδια στιγμή οι φόβοι ακόμη και για κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Βρετανία οδήγησαν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων και στην αναστολή των συναλλαγών σε επτά funds που τοποθετούνται στα ακίνητα δεικνύοντας τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά ακίνητα στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Η Fitch μάλιστα εκτιμά ότι τα περισσότερα funds ακινήτων ενδέχεται να προχωρήσουν σε κάποια μορφή περιορισμού των συναλλαγών, ειδικά αν υπάρξει επιδείνωση της εμπιστοσύνης στα εμπορικά ακίνητα.
Οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών εμπορικών ακινήτων πραγματοποίησαν μάλιστα βουτιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η φούσκα ετοιμάζεται να σκάσει.
Σύμφωνα με αναλυτές το 50% του κλάδου είναι πλέον στον πάγο, και θα παραμείνει έτσι μέχρι τα funds να συγκεντρώσουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν τις εξαγορές. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πουληθούν τα ακίνητα, κάτι που αποτελεί μια αργή και επώδυνη διαδικασία, καθώς δεν μπορεί να πουλήσει κανείς γρήγορα ένα κτίριο 100 εκατ. στερλινών.
Σύμφωνα με τους «FT», το ντόμινο στα funds ακινήτων θυμίζει την εποχή της κρίσης του 2008, καθώς η κατάσταση αυτή ενέχει επικίνδυνες αντιστοιχίες με την ανισορροπία που σκότωσε τη Lehman Brothers και τη Northern Rock, τράπεζες που βασίζονταν σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να στηρίξουν μακροπρόθεσμα δάνεια και επενδύσεις. Η ριζική ανισορροπία ανάμεσα σε μια μη ρευστοποιήσιμη κατηγορία ενεργητικού και στην υπόσχεση της άμεσης πρόσβασης των επενδυτών στα χρήματά τους σημαίνει πως τα funds ακινήτων ανοικτού τύπου ήταν από την αρχή ευάλωτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.