Η μαρτυρία αυτή, σε συνδυασμό με άλλες που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές για παρουσία στη χώρα μας τουλάχιστον οκτώ ως δέκα τζιχαντιστών που θεωρούνται ύποπτοι από ευρωπαϊκές υπηρεσίες, εντείνει την αγωνία και των ελληνικών αρχών για το «επόμενο χτύπημα» του Ισλαμικού Στρατού λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Φόβοι για θερινές «εκπλήξεις»
Παρότι η χώρα μας δεν εντάσσεται στη λίστα «υψηλού κινδύνου» των ξένων διωκτικών αρχών για επίθεση του ISIS, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ βρίσκονται σε επιφυλακή με τον φόβο μιας «οδυνηρής καλοκαιρινής έκπληξης με επίθεση σε τουριστικό στόχο». Οπως συμπληρώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ως τώρα δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι προετοιμάζεται επίθεση στην Ελλάδα. Και αυτό όχι μόνο λόγω της ουδέτερης στάσης στον πόλεμο κατά του ISIS αλλά και επειδή δεν υπάρχουν «γκέτο» φανατικών ισλαμιστών όπως στη Γαλλία ή στο Βέλγιο ώστε να λειτουργήσουν ως δίκτυο υποστήριξης, υπόθαλψης, προσδιορισμού στόχων κ.τ.λ. Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται ότι μέλη του ISIS χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ΕΕ και ως χώρα σχετικά… ασφαλούς διέλευσης. Και αυτό δεν ήθελαν να το διαταράξουν. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει λόγω και των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για αποτροπή επίθεσης στην Ευρώπη αλλά και από το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα, που δεν «βοηθά» πλέον τις μετακινήσεις και τον σχεδιασμό τους».
Εξάλλου, όπως συνεχίζουν, τους προβληματίζει ακόμη πιο πολύ το γεγονός ότι «έχουμε σχεδόν κάθε μήνα και μία σοβαρή αιματηρή επίθεση στη σχετικά γειτονική Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» επιτέθηκαν μέλη του ISIS από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία. Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, σε ένα ενδεικτικό δείγμα 5.000 ξένων μαχητών του ISIS είχαν καταγραφεί 18 μαχητές από αυτές τις τρεις χώρες που είχαν ειδική εκπαίδευση για επιθέσεις αυτοκτονίας σε όλον τον κόσμο. Και όλα αυτά είναι ανησυχητικά για όλους. Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι κυρίως σε περιφερειακά αεροδρόμια και γενική επιτήρηση σε τουριστικές περιοχές».
«Λάθος στα μέτρα ασφαλείας»
Οι ίδιοι έλληνες αξιωματούχοι μιλούν για ένα άλλο μεγάλο λάθος στα μέτρα ασφαλείας. Οπως συμπληρώνουν, «μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Βελγίου και αλλού η τάση ήταν να γίνονται έλεγχοι για όπλα και εκρηκτικά όχι στις πύλες επιβίβασης αλλά κοντά στις εισόδους των αεροδρομίων. Για να αποφεύγεται, υποτίθεται, έτσι η εισβολή των ενόπλων στον κυρίως χώρο του αεροδρομίου και για μείωση του αριθμού των θυμάτων. Αυτά τα μέτρα είχαν λάβει και οι τουρκικές αρχές. Ετσι όμως προκλήθηκε συνωστισμός στο αρχικό τμήμα των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, κάτι που «υποβοήθησε» την αιματηρή δράση των τζιχαντιστών».
Οσον αφορά το ελληνικό σκέλος των ερευνών για τζιχαντιστές, πέρα από τις νεότερες πληροφορίες για την προαναφερόμενη διέλευση του στελέχους του ISIS, οι δικαστικές αρχές σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει προ μερικών εβδομάδων σε έρευνα σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας όπου διέμεναν για περίπου δύο εβδομάδες μέλη του ISIS που συνελήφθησαν στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, στην έρευνα αυτή εντοπίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και άλλα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων που έχουν ήδη εκμεταλλευθεί οι διωκτικές αρχές.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων των βελγικών και γαλλικών αρχών με τις ελληνικές μετά τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών στις δύο αυτές χώρες. Και αυτό διότι είχαν βρεθεί στοιχεία επικοινωνίας των «καμικάζι» σε Παρίσι και Βρυξέλλες με αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας και επιχειρείται η πλήρης χαρτογράφηση αυτών των επαφών. Επιπλέον στοιχεία έχουν σταλεί από Γερμανία, Σουηδία και Ισπανία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ