Οι αέριοι πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος δεν αποκλείεται να κρύβουν ένα σκοτεινό μυστικό κάτω από τα πολύχρωμα σύννεφά τους: μια παράξενη φάση του υδρογόνου, μαύρη σαν το κάρβουνο
Το φαινόμενο
Το υδρογόνο, το ελαφρύτερο και πιο άφθονο στοιχείο στο Σύμπαν, είναι το βασικό συστατικό αυτών των αέριων γιγάντων. Εργαστηριακά πειράματα και προσομοιώσεις στον υπολογιστή υποδεικνύουν ότι, κοντά στο κέντρο του Δία και του Κρόνου, η ακραία θερμοκρασία και πίεση κάνει το υδρογόνο να συμπεριφέρεται σαν υγρό μέταλλο -το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Δία δημιουργείται πιθανότατα από ρεύματα αυτού του ασυνήθιστου, αγώγιμου υλικού.Ανάμεσα στο μεταλλικό υδρογόνο στο κέντρο των πλανητών και στο αέριο υδρογόνο της ανώτερης ατμόσφαιρας, η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής.
Η μελέτη
Σε μια προσπάθεια να προσομοιώσουν τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτά τα ενδιάμεσα στρώματα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν μια δέσμη λέιζερ και ένα διαμαντένιο αμόνι για να συμπιέσουν και να θερμάνουν μια μικρή ποσότητα υδρογόνου στους 3.000 βαθμούς Κέλβιν.
Για μια στιγμή, το αέριο υδρογόνο πέρασε σε μια νέα φάση, στην οποία ούτε εκπέμπει ούτε απορροφά το φως: είναι μια μορφή «σκοτεινού υδρογόνου» αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Physical Review Letters». «Είναι μαύρο σαν κάρβουνο» σχολιάζει στο περιοδικό New Scientist ο Δρ. Στιούαρτ ΜακΟυίλιαμς, επικεφαλής της μελέτης. Η ύπαρξη ενός μαύρου στρώματος στην παχιά ατμόσφαιρα του Δία θα βοηθούσε τους πλανητολόγους να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη του Δία και των υπόλοιπων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Νέα δεδομένα για την εσωτερική δομή των αέριων πλανητών αναμένονται από την αποστολή Juno της NASA, η οποία καταφθάνει στο σύστημα του Δία στις 4 Ιουλίου.