Η εταιρία ζήτησε χθες, Τρίτη, προληπτικά μέτρα προστασίας (θα συζητηθούν την Παρασκευή) και υπαγωγή στο άρθρο 99 για τα καταστήματα σουπερμάρκετ, ενώ σήμερα, Τετάρτη, με τρεις νέες αιτήσεις ζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα και οι εξής εταιρείες του ομίλου:
1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ
Πρόκειται ουσιαστικά για τη «μητρική εταιρεία» του ομίλου, η οποία ασκεί διοίκησης επί του ομίλου, δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.
* Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31.12.2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ.
* Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ
* Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ
* Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια ευρώ
* Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια
2. Express m ΑΕ
Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σουπερμάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια ευρώ:
* Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ
* Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατ. ευρώ
* Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ
* Στις τράπεζες 4 εκατομμύρια ευρώ
* Στους προμηθευτές 266 εκατ. ευρώ
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ
Πρόκειται για 19 μικρά σουπερμάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ.
* Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ
* Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ
* Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ
* Σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ
* Στους προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους είναι λογιστικές αφού σύμφωνα με την εταιρεία αυτοί έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016
Κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία
«Με κανονικούς ρυθμούς διεξάγεται η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Και προσθέτει: «Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
»Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.
»Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».
Προσωρινή διαταγή
Ήδη, όπως και στην περίπτωση των σουπερμάρκετ, το δικαστήριο έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα συζητηθούν όλες (και οι τέσσερις) αιτήσεις για τη λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για τα σουπερμάρκετ η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πάντως πως θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.
Πόλεμος στα δικαστήρια για τα χρέη και τα άδεια ράφια
Θύελλα στην αγορά έχει προκαλέσει η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε τελικά η διοίκηση των σούπερ-μάρκετ «Μαρινόπουλος» προκειμένου να καλυφθεί έναντι των πιστωτών για τα χρέη της και να κερδίσει χρόνο μέχρις ότου καταλήξει σε κάποια νέα επιχειρηματική συμφωνία.
Τι αναφέρει στην αίτηση πτώχευσης η Μαρινόπουλος
Η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» (διακριτικός τίτλος Μαρινόπουλος ΑΕ) στην αίτηση προστασίας (μεγέθους 104 σελίδων μαζί με τους πίνακες) επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, η οποία «έπληξε ποικιλοτρόπως και σφοδρά τον τομέα της» και η οποία οδήγησε σε… «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».
Σημειώνει δε ότι «με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας λόγω της υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, προκύπτει ότι η εταιρεία μας μπορεί να επανέλθει και πάλι στην κατηγορία των υγιών οικονομικά επιχειρήσεων».
Στην αίτησή της η εταιρεία κάνει αναλυτική περιγραφή των όσων συνέβησαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου και το PSI, την πτώση των εισαγωγών, την εσωτερική υποτίμηση κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στην ίδια την εταιρεία, γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας. Υποστηρίζει ότι υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών, αλλά «ήταν δυσανάλογη ως προς τις πωλήσεις».
Η Μαρινόπουλος καταγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημίες μετά το 2011, «με αποκορύφωμα το 2015».
Όπως υποστηρίζεται, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας καθώς δεν μπορούσε να εισπράξει απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «οι πιστώσεις των franchise δημιούργησαν τεράστιο ποσό μη εισπράξιμων απαιτήσεων».
Οι διευθυντές των καταστημάτων, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «είχαν πάρει άδεια να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε χονδρικές πωλήσεις (προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο), εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εταιρική πολιτική δεν ήταν αυστηρή»…
Το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης στρατηγικής εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας ήταν να χειροτερέψει η ρευστότητα του ομίλου.
Τα χρέη-μαμούθ προς προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες και leasing
Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ!, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Ως προς τους εργαζόμενους, οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,19% διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.
Οι απαιτήσεις των 500 εκατ.
Στην αίτησή της η Μαρινόπουλος αναφέρει ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ανέρχονται σε 498 εκατ. ευρώ, αλλά το Ταμείο τον περασμένο Νοέμβριο είχε μόλις 6,1 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με την επιχείρηση, δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».
«Τι θα γίνει αν πτωχεύσουμε»
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Μαρινόπουλος, σε περίπτωση πτώχευσης το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές (σ.σ. κυρίως τράπεζες κ.λπ.) μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται. Ωστόσο οι ανέγγυοι πιστωτές (σ.σ. πρακτικά οι προμηθευτές) θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων, καθώς θα μοιραστούν μόλις το… 5,09% απ’ όσα έχουν λαμβάνειν.
Η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης για αναδιοργάνωση και ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας(!), χωρίς ωστόσο να προτείνει εμφανώς κούρεμα χρεών. (σ.σ. όλες οι πληροφορίες παραπέμπουν σε κούρεμα, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μεταξύ 40-50% για τους ακάλυπτους πιστωτές).
Συγκεκριμένα εισηγείται:
• Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%
• Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας
• Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις
• Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος.
Σημειώνεται ότι για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει η εταιρεία να πετύχει μικτό περιθώριο κέρδους 27%, δραστική μείωση εξόδων, θετικά EBITDA και πωλήσεις που αρχικά θα είναι αντίστοιχες του 2015 και σταδιακά θα βελτιωθούν.
Μίχαλος: Αν «σκάσει» θα μιλάμε για την Lehman Brothers της Ελλάδας
«Αν τυχόν «σκάσει» η αλυσίδα Μαρινόπουλος θα είναι σε αντιστοιχία η Lehman Brothers της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην αγορά, εφόσον κατέρρεε η «Μαρινόπουλος», ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και οι 1.250 προμηθευτές, οι οφειλές προς οποίους – όπως εκτιμά το ΕΒΕΑ –ανέρχονται σε 700 εκατ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι από τους προμηθευτές, ικανός αριθμός είναι εκτεθειμένος σε μεγάλο βαθμό και έκανε λόγο για άμεσο λουκέτο σε περίπου σε 150 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, βάσει υπολογισμών, είπε ότι θα χαθούνπερισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας, τόσο στον όμιλο, όσο και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε σε «σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του ομίλου τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ τόνισε ότι ο αφελληνισμός της αλυσίδας θα ήταν λάθος και δήλωσε αισιόδοξος πως, ανπρυτανεύσει η λογική και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, είναι εφικτό ναβρεθεί λύση.