«Κάθε ημέρα που αυτή η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η ζημιά μεγαλώνει», λέει χαρακτηριστικά o Κυριάκος Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για το γεγονός, ότι μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014, η χώρα διολίσθησε και πάλι το 2015 στην ύφεση. «Ο Τσίπρας δεν υπηρετεί τα συμφέροντα αυτής της χώρας», όπως λέει. Αιτιολογώντας το γεγονός ότι τον περασμένο Αύγουστο η ΝΔ ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι λόγω πολυάριθμων ανταρτών στο κόμμα του ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να το έχει περάσει με τις δικές του δυνάμεις.
«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίσαμε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δημοσιονομική στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την συνεχή αύξηση των φόρων, «αλλά μόνον με περικοπές δαπανών». Ποιά η διαφορά μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα; «Πιστεύω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γνωρίζω πώς υλοποιούνται, ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικά δεν θέλει να τις υλοποιήσει». Ο ίδιος προτείνει «να επανεξετάσουμε μετά το 2017 τους δημοσιονομικούς στόχους και να μειώσουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε μέσα από στοχευμένες φορολογικές μειώσεις ώθηση στην ανάπτυξη».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «η κρίση αυτή καταδεικνύει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό». Η διαπίστωση αυτή δεν είναι τυχαία, παρατηρεί η Handelsblatt. Η Ελλάδα υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από ανεκπλήρωτες πολιτικές υποσχέσεις: από τον Ιανουάριο του 2015 κυβερνά ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας μαζί με τους δεξιούς λαϊκιστές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Το πληρώσαμε ακριβά αυτό, με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας το οποίο μέχρι πριν από δυο χρόνια φαινόταν ακόμη περιττό», σχολιάζει ο Κ. Μητσοτάκης.
Πού πήγαν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;
«Το κέρδος του Σόιμπλε από την Αθήνα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ίδια εφημερίδα, που αναφέρεται στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μεταβιβάζει η ευρωτράπεζα στις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έπειτα από σχετικό ερώτημα του βουλευτή των γερμανών Πρασίνων Κίντλερ, τα κέρδη για τη Γερμανία ανήλθαν πέρσι στα 412 εκατομμύρια ενώ φέτος στα 310 εκατομμύρια ευρώ. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί να εμβάζουν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt, ωστόσο όταν το 2015 ο Αλ. Τσίπρας άφησε να εκπνεύσει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, τα εμβάσματα αυτά σταμάτησαν και ο Σόιμπλε δεν σκοπεύει να τα ξεκινήσει και πάλι άμεσα. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τέτοια εμβάσματα κατά το οικονομικό έτος 2016», αναφέρεται στην επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Τον Μάιο οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν να μεταβιβάσουν αυτά τα κέρδη όταν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2017 και εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
Κώστας Συμεωνίδης