Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και το Brexit

Kυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν από τα χαράματα της Παρασκευής σε πλήρη ετοιμότητα μόλις έγινε γνωστό

Kυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν από τα χαράματα της Παρασκευής σε πλήρη ετοιμότητα μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μόλις δηλαδή οριστικοποιήθηκε το Brexit. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μάζεψε όλο το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες και προχώρησε σε ένα είδος διαγγέλματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια σύσκεψη, ανέλυσε με τους συνεργάτες του την κατάσταση που διαμορφώνεται και κυρίως τις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι οι σοβαρές αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού στις 28 Ιουνίου στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εν συνεχεία πήρε το καράβι και πήγε στην Ερμούπολη της Σύρου για να εγκαινιάσει το τοπικό γραφείο της ΝΔ, το πρώτο που εγκαινιάζεται επί προεδρίας του. Αν και στο Μαξίμου μόλις το έμαθαν αυτό είπαν απλώς «εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει γραφεία», ελάχιστα ασχολήθηκαν με το τι θα πράξει η ΝΔ ή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αλλά και τον κ. Μητσοτάκη αφήνει πλήρως αδιάφορο τι λέει το Μαξίμου για αυτόν. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα συνεχώς και δημοσίως εξέφραζε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο του Brexit, μόλις αυτό συνέβη και επισήμως, άρπαξε την ευκαιρία…


Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Και η ευκαιρία δεν ήταν μόνο ότι ζήτησε στο «διάγγελμά» του να υπάρξει μια αντεπίθεση στην Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων και απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και στην Ακροδεξιά, ζητώντας παράλληλα να υψωθεί ένα φράγμα, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως με τις χώρες του Νότου για μια καλύτερη Ευρώπη, όπως λέει, καθώς και πρωτοβουλίες στο εσωτερικό. Ετσι, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, επιχειρεί διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Οσοι είδαν τι ακριβώς συνέβη με τους παλαιούς πασόκους στην έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θα έπιαναν το νόημα. Στελέχη αποστασιοποιημένα από τη σημερινή (αλλά και την προηγούμενη) ηγεσία του ΠαΣοΚ, καθώς και μέλη της οικογένειας του ιδρυτή του κόμματος, συνωστίζονταν να χαιρετήσουν, να φωτογραφηθούν και να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό.
nnn
Στην Κύπρο, όπου η Βρετανία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες θεωρούνται κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό. Εν συνεχεία έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη να κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά. Ξεκαθάρισε ότι «οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και οι άρρηκτοι φιλικοί δεσμοί που συνδέουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο προϋπήρχαν της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ. Οι δύο χώρες συνδέονται και μέσω της ιδιότητάς τους ως μελών της Κοινοπολιτείας, μια συνεργασία που υφίσταται για δεκαετίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών της με το Ηνωμένο Βασίλειο».


«Δυστυχώς ηττηθήκαμε»

Στο Ποτάμι εξέδωσαν μια μακροσκελή ανακοίνωση για το Brexit, όπου εμπλέκουν τη γενιά του Erasmus, τον Σαίξπηρ, τον Ντίκενς, τον Σέλεϊ και τον Κίπλινγκ, κάνουν λόγο για τη χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, καθώς και για τη χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες. Παραδέχονται ότι ο λαϊκισμός κατέκτησε την Αγγλία και την Ουαλία και καταλήγουν με τη φράση: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε». Και ακόμη εκφράζουν την ελπίδα «το λάθος της Ιστορίας να το διορθώσει το συντομότερο η ίδια η Ιστορία». Την ώρα που γινόταν αυτή η ανακοίνωση ένα στέλεχος του Ποταμιού, ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Ορφανός, αποχαιρετούσε το Ποτάμι με οξείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Στ. Θεοδωράκη: «Το κόμμα είναι χύμα, ήταν ένα μαγαζάκι του Σταύρου» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αntenna Πάτρας.
«Κάμερον, πάρε τον Τσίπρα»

Οι βρετανοί δημοσιογράφοι θυμήθηκαν το δημοψήφισμα που πραγματοποίησε ο Αλ. Τσίπρας και επιχείρησαν να συνδέσουν τον Κάμερον με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ετσι, με ένα δηλητηριώδες tweet σχολίασε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και τη θέση που βρίσκεται ο Ντέιβιντ Κάμερον ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» Marcus Walker. «Ο Κάμερον πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα. Είναι ο ειδικός στο πώς να χειριστεί άβολα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Τσίπρας πάει Πεκίνο

Στις 2 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Πεκίνο. Μαζί του θα είναι και επιχειρηματίες και αναμένεται να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες. Συνεπώς έως τις 2 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί και στη Βουλή η νέα σύμβαση της Cosco, δηλαδή θα πρέπει η σύμβαση αυτή να υπογραφεί πριν την μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί την επίσκεψη αυτή πολύ σημαντική και ως ευκαιρία για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Από το Πεκίνο σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βαρσοβία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο θα είναι επίσης παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κ.κ. Κοτζιάς και Καμμένος.

nnn
Δείτε κάποιες συμπτώσεις. Οταν επιβλήθηκαν τα capital controls ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας βρισκόταν στη Βασιλεία της Ελβετίας σε σύνοδο των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζών. Οταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο κ. Στουρνάρας ήταν και πάλι στη Βασιλεία στη σύνοδο των τραπεζιτών, περιμένοντας μάλιστα, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του, με ενδιαφέρον την άφιξη του βρετανού κεντρικού τραπεζίτη. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Στουρνάρας… εξυμνούσε τα capital controls! Πρώτα απ’ όλα συνιστούσε ψυχραιμία και εν συνεχεία σημείωνε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες από ενδεχόμενες συνέπειες λόγω του Brexit, υπενθυμίζοντας ότι τα capital controls βρίσκονταν εν ισχύι και αυτά προστάτευσαν επαρκώς τις τράπεζες.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.