Στο Μαξίμου Θεοδωράκης – Λεβέντης για εκλογικό νόμο – Σύνταγμα

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη συνεχίζει την Παρασκευή τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, συνέχισε την Παρασκευή τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο, πολλές από τις οποίες ο πρωθυπουργός βρήκε λογικές, όμως πρέπει να υπηρετήσει και την γραμμή του κόμματός του, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την συνισταμένη.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση, γιατί δεν έχω ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης» επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Είπε ακόμη ότι κρίνει δύσκολο να βρεθούν 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, καθώς πολλοί βουλευτές βρίσκονται σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι επ’ άπειρον.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο ζήτησε να μην γίνει το θέμα το κύριο πολιτικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά να είναι μια κουβέντα παράλληλη με τα μεγάλα κοινωνικά θέματα.

Για το Brexit

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε υπό το βάρος του Brexit και των τραγικών συνεπειών για την Ευρώπη.

Πολλοί έχουν ευθύνες και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των δημαγωγών και λαϊκιστών που δεν θέλουν την Ευρώπη των λαών, ανέφερε.

Ανα φορικά με τις συνέπειες για την Ελλάδα είπε ότι επειδή είναι οασθενής κρίκος πρέπει να λάβει τα μέτρα της, ώστε να μην πληρώσει το τίμημα. Ζήτησε να υπάρξει μια εθνική γραμμή και μια κοινή γραμμή με την Ευρώπη, ώστε να φύγει η ρετσινιά ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο αρχηγοί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που φέρνει το βρετανικό δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές, γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: «Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ» τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

«Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό». Φοβόνταν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της σύντομης συνομιλίας που είχαν πριν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου, έχουν πολλοί ευθύνες. Από τη μία λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό κέντρο που έχει δημιουργηθεί. Το Brexit δεν μας έπεσε από τον ουρανό» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Η συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη


Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μποροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι αποφάσεις για μία καλύτερη Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη συνομιλία σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις ήταν ενδιαφέρουσες. «Πιστεύω ότι δεν έπερεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε ότι ο λαός απαντά για την ανεργία, για τους φόρους και τιμωρεί και τη χώρα του και την Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο Λεβέντης.

«Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι συναντήσεις της Πέμπτης

«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη.

Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη.

«Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα» είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει βάση συναίνεσης, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, ήταν το σχόλιο του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα, στη συζήτηση που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς διαρθρώνεται σε πέντε βασικά κεφάλαια:

  1. στο μπόνους των εδρών,
  2. στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
  3. στο δικαίωμα ψήφου στα 17,
  4. στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
  5. στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.

Από τη ΝΔ πάντως έχει γίνει γνωστό πως συζητούν δύο σημεία για τον εκλογικό νόμο:

  1. Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πρόταση νόμου
  2. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Όπως ανέφεραν από τη Συγγρού, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Απέδιδαν επίσης στον πρωθυπουργό «ιδιοτελή τακτικισμό» για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. «Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.