Μια θλιβερή επέτειος

Αν μπορούσε να υπάρξει μια επικοινωνία με το υπερπέραν θα ειχε μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου για την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του.

Αν μπορούσε να υπάρξει μια επικοινωνία με το υπερπέραν θα ειχε μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου για την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του. Μια χούφτα -για τα δικά του δεδομένα- ανθρώπων χειροκροτούσαν τα περασμένα μεγαλεία που προβάλλονταν στο επετειακό φιλμάκι με την υπόκρουση των Κάρμινα Μπουράνα- τόσο παράταιρων με τη σημερινή κατάσταση του ΠαΣοΚ. Χειροκροτούσαν εκείνον που γέμιζε πλατείες και στάδια, τον χαρισματικό ηγέτη που συνεπήρε τους Ελληνες,εκείνον που διακύρρητε με σιγουριά ότι «το ΠαΣοΚ δεν είναι διάττοντας αστέρας στο πολιτικό σύστημα».

Αν παρακολουθούσε από κάπου ψηλά ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα έβλεπε τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος διατήρησε το ΠαΣοΚ ως κόμμα εξουσίας πετυχαίνοντας άθλους,να μπαίνει στην αίθουσα σχεδόν απαρατήρητος και να περιμένει για περισσότερο από μισή ώρα τους υπόλοιπους επίσημους. Τον Γιώργο Παπανδρέου (συνοδευόμενο από τον Λουίς Αγιάλα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς)που εγκατέλειψε το ΠαΣοΚ για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ στερώντας του κρίσιμες ψήφους τον Ιανουάριο του 2015, να καταχειροκροτείται και κάποιοι, ελάχιστοι, να φωνάζουν το γνωστό «Παπανδρέου! Παπανδρέου!» Θα έβλεπε το κόμμα που ίδρυσε όχι μόνο να είναι διάττοντας αστέρας αλλά από κόκκινος γίγαντας να μετατρέπεται σε έναν κρυστάλλινο άψυχο μαύρο νάνο.
Την θλίψη επέτειναν καμιά δεκαριά νεολαίοι, οι οποίοι σηκώνονταν σαν ρομπότ και φώναζαν συνθήματα «ΠΑΣΠ ιδέα από τα χρόνια του Ανδρέα πάντα αγωνιστικά» και «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς» διακόπτοντας κυρίως την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, πουαντιμετώπιζε την ηχορύπανση με αμηχανία.
Και το κεντρικό πανό που έγραφε «Ανδρέας Παπανδρέου. Ενας ηγέτης από το μέλλον» απευθυνόμενο σε ένα κόμμα που μυρηκάζει το παρελθόν του και αδυνατεί να χωνέψει το παρόν του.
Η κυρία Γεννηματά στην ομιλία της επιχείρησε να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον. «Με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι η πολιτική πράξη», επισήμανε. Και καθόρισε τη μάχη σε «πέντε καθαρούς στόχους:
Πρώτον, να μπει τέλος στα μνημόνια. Το να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις είναι αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος που πρέπει να τον πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν. Είναι η Εθνική γραμμή.
Δεύτερον, να διαφυλάξουμε την πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Ποτέ δεν είναι δύσκολο τα πράγματα να ξεφύγουν, ειδικά όταν παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια πόλωσης και η διχαστική ρητορική είναι στην ημερήσια διάταξη.
Τρίτον, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφού τίποτα δεν είναι όπως παλιά και ζούμε σε μεταβατικούς καιρούς, στους οποίους όλα αλλάζουν.
Τέταρτον, σε αυτό το καράβι είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είναι οριζόντια προτεραιότητα η στήριξη των ευπαθών ομάδων αλλά και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πέμπτον, να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Να γίνουμε κόμβος ανάπτυξης, καινοτομίας, μεταφορών, ενέργειας. Ο παγκόσμιος χάρτης ξανασχεδιάζεται σε πολλά επίπεδα».
Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την οποία χαρακτήρισε «ρίζα του κακού της Ευρώπης του κεφαλαίου, που εδώ πέρασε ντούκου αλλά στη Γαλλία προκάλεσε το πρώτο ρήγμα στον κοινωνικό ιστό» και διάβασε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1987 στη Βουλή που προειδοποιούσε για τους επερχόμενους κινδύνους. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο καθοριστικό σημείο, όπως είπε της αναγνώρισης της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης το 1982, ώστε να επέλθει εθνική συμφιλίωση. Το νομοσχέδιο είχε προετοιμάσει ο Γιώργος Γεννηματάς ως υπουργός Εσωτερικών αλλά στη Βουλή το υποστήριξε ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλώντας πριν απο τους ειδικούς αγορητές και τον αρμόδιο υπουργό. Την ομιλία αυτή ο κ. Νικολακόπουλος την χαρακτήρισε «υπόδειγμα πολιτικού λόγου» και αναφέρθηκε στο ακόλουθο σημείο: » Δεν ήρθαμε εδώ για να διχάσουμε ούτε και να δικάσουμε. Ήρθαμε για να δώσουμε στον ελληνικό λαό την ιστορική του μνήμη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Κώστας Σκανδαλίδης, παρατήρησε ότι «20 χρόνια μετά το ταξίδι συνεχίζεται όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ξοδεύουμε τον Ανδρέα με την ίδια ευκολία που ξοδεύουμε ως Κίνημα τις δυνάμεις μας». Ο κ. Σκανδαλίδης, ήταν ο μόνος ομιλητής που αναφέρθηκε στη συνολική πορεία του ΠαΣοΚ καλώντας όλους να υπερβούν την αρνητική κριτική για τον Ανδρέα Παπανδρέου και να σκεφτούν τι Ελλάδα παρέλαβε και τι Ελλάδα παρέδωσε «εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να κάνει το ιστορικό άλμα να μπει στην ΟΝΕ και να αξιώσει την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του ΠαΣοΚ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.