Δύο ημέρες πριν τη βρετανική κάλπη για παραμονή ή αποχώρηση από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα θα κριθούν στο νήμα -με δύο να δίνουν προβάδισμα στο «Μένουμε» και μία στο «Φεύγουμε».
Μεταξύ των όσων μπαίνουν στην μάχη βρέθηκε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, που υποστήριξε ότι το Brexit θα ήταν απειλή για τη βρετανική λίρα και τις θέσεις εργασίας.
Σε δημοσκόπηση του ORB για την Telegraph, η υποστήριξη στην παραμονή στην ΕΕ εμφανίζεται στο 53% και στην αποχώρηση στο 46%. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, το «Μένουμε» εμφανίζεται ενισχυμένο κατά πέντε μονάδες, το «Φεύγουμε» αποδυναμωμένο κατά τρεις.
Έρευνα του NatCen επίσης εμφανίζει, όπως μεταδίδει το Reuters, το «Μένουμε» στο 53% και το «Φεύγουμε» στο 47%. Το ινστιτούτο που έκανε την έρευνα αναφέρει πως έχει ενσωματώσει στη μεθοδολογία του τις συστάσεις μετά το φιάσκο των δημοσκοπήσεων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους.
Ωστόσο, νέα δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό των Times εμφανίζει το «Φεύγουμε» στο 44%, ενισχυμένο δηλαδή κατά μία μονάδα, και το «Μένουμε» στο 42%, αποδυναμωμένο κατά δύο μονάδες. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, η οποία έχει -αναπόφευκτα- προστεθεί στο κλίμα πριν την κάλπη.
Την Τρίτη, και η αμερικανική JP Morgan ανέφερε πως το δημοψήφισμα είναι τόσο οριακό που δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις.
Καθώς η εικόνα των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχει πληγεί στη Βρετανία μετά τις εκλογές του περυσινού Μαΐου, οι Βρετανοί έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να παρακολουθούν και τις… αποδόσεις που δίνουν τα στοιχηματικά γραφεία ως «ανεμοδείκτη» του κλίματος.
Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας η Betfair, υπηρεσία αναφοράς στον τομέα του στοιχηματισμού, είχε ανεβάσει στι 78% την πιθανότητα να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ (έναντι εύρους 60%-67% την προηγούμενη Παρασκευή).
Τζορτζ Σόρος: Το Brexit θα φέρει «Μαύρη Παρασκευή»
Παράλληλα, με άρθρο του στον βρετανικό Guardian που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στα βρετανικά «χαρτιά» και στην αγορά εργασίας που θα είχε ενδεχόμενο Brexit.
Ο Σόρος, υπενθυμίζεται, θεωρείται ότι έχτισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σορτάροντας την στερλίνα στη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992.
«Η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα υποτιμηθεί ραγδαία και ταχύτατα αν επικρατήσει το «Φεύγουμε» στο δημοψήφισμα» εκτιμά ο Σόρος.
Έγραψε δε χαρακτηριστικά ότι η υποτίμηση θα ήταν μεγαλύτερη και με πιο εκτεταμένες συνέπειες «από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω σημαντικό κέρδος για τους επενδυτές του hedge fund μου, εις βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης».
«Πολλοί πιστεύουν πως το «Φεύγουμε» δεν θα έχει επιπτώσεις στα προσωπικά τους οικονομικά, αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος» ανέφερε ο Σόρος, λέγοντας πως θα υπήρχε «άμεση και δραματική επίπτωση στις αγορές, τις επενδύσεις, το επίπεδο τιμών και τις θέσεις εργασίας». Στην πρώτη γραμμή δε όσων θα πληγούν βρίσκονται οι πιο αδύναμοι, υπογράμμισε.