Πρώτα οι νόμοι και μετά το Σύνταγμα

Ως σανό παρουσιάζουν οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ την όλη συζήτηση και σχέδια της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος - ως προσπάθεια να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν τα πολλά ψέματα, τις κούφιες υποσχέσεις και τις «αυταπάτες».

Ως σανό παρουσιάζουν οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ την όλη συζήτηση και σχέδια της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος –ως προσπάθεια να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν τα πολλά ψέματα, τις κούφιες υποσχέσεις και τις «αυταπάτες».
Σίγουρα το Σύνταγμα της κάθε χώρας θα πρέπει να συζητείται και ορισμένες φορές να τροποποιείται ώστε να ανταποκρίνεται στις «απαιτήσεις» των καιρών. Για παράδειγμα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ποιος λογικός πολίτης δεν θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν;
Αλλά το παράδειγμα των ΗΠΑ θα πρέπει επιτέλους να παραδειγματίσει τους πολιτικούς μας. Τα «αμερικανάκια» αποτελούν ένα από τα παραδείγματα δημοκρατίας που εμείς δυστυχώς δεν απολαμβάνουμε. Οι πολιτικοί των ΗΠΑ σέβονται τους υφιστάμενους νόμους (και όταν τους παραβιάζουν τιμωρούνται πραγματικά), ενώ σημαντικός αριθμός των δικών μας παραβιάζουν κατά κόρον τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει.
Οι παρανομούντες λοιπόν έχουν το «θράσος» να επιθυμούν την επιβολή ενός καινούργιου Συντάγματος το οποίο και πάλι θα παραβιάζουν!
Ας πάρουμε ορισμένα παραδείγματα. Το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή, ακόμα και το υπουργείο Υγείας έχουν μετατραπεί σε τεκέ. Αν θέλει ο κ. Πολάκης να καπνίζει στο υπουργείο Υγείας, ας προτείνει, αν τολμά φυσικά, την αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου. Ως τότε όμως να συμμορφωθεί με τους υφιστάμενους νόμους. Αν εφαρμοζόταν το Σύνταγμα στην ουσία του βέβαια θα είχε ήδη τιμωρηθεί και για τα διπλά βιβλία που κρατούσε.
Τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικά πάρκινγκ αυτοκινήτων και μηχανών και η Πολιτεία επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία. Μόνο επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε γίνει κάποια προσπάθεια και αυτό μόνο λόγω της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη. Σεβασμός προς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, μητέρες και συμπολίτες μας: μηδέν.
Ας πάμε και σε πιο καίριο παράδειγμα. Η κυβέρνηση, με υποκρισία, έφερε νομοσχέδιο 7.500 σελίδων να ψηφιστεί εντός δύο ημερών και φυσικά κανένας βουλευτής δεν είχε τη δυνατότητα να το διαβάσει (απόδειξη το θέμα των offshore το οποίο ουδείς αντελήφθη παρά μόνο αυτοί που ευνοήθηκαν). Πολύ πιο έντιμο θα ήταν να δήλωνε η κυβέρνηση ότι υπάρχει άμεση χρονική ανάγκη να υιοθετηθεί, να υπογραφεί, προεδρικό διάταγμα, να εφαρμοστεί άμεσα και να ακολουθήσει συζήτηση όταν οι βουλευτές το είχαν πράγματι διαβάσει. (Αλλωστε οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα το ψήφιζαν δεδομένου ότι είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους, και αυτό δεν είναι αυταπάτη.)
Ας παραδεχθούμε επιτέλους ότι η πολιτική είναι επάγγελμα. Οι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί που εξελέγησαν αποτελούν αποδείξεις τούτου. Εφόσον είναι επάγγελμα, θα πρέπει, φυσικά, να πηγαίνουν στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Δυστυχώς όμως η υποκρισία περισσεύει. Προτού γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος, οι πολιτικοί μας και το κράτος ας αρχίσουν πρώτα να εφαρμόζουν όλους τους νόμους ανεξαιρέτως. Διότι ουδείς μπορεί να επιλέξει ποιος νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και ποιος όχι. Οταν γίνει αυτό τότε θα αποκτηθεί η ηθική δυνατότητα να ανοίξουν συζήτηση για το Σύνταγμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.