Νέα προσπάθεια αναγέννησης από τη Microsoft με deal $26 δισ. δολαρίων

Το μεγαλύτερο ντιλ στην ιστορία της ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Microsoft με την εξαγορά του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedΙn αντί 26 δισ. δολαρίων.

Το μεγαλύτερο ντιλ στην ιστορία της ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Microsoft με την εξαγορά του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedΙn αντί 26 δισ. δολαρίων. Η απόφαση της εξαγοράς-μαμούθ πιστώνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο του τεχνολογικού γίγαντα, Σάτια Ναντέλα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εμφυσήσει νέα πνοή στη Microsoft που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος στην τεχνολογική κούρσα.

Ο CEO της Micorsoft, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2014, επισήμανε ότι ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας λειτουργεί γύρω από δύο κύριους άξονες: τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να εκτελούν τη δουλειά τους, όπως τα προγράμματα του Microsoft Office, και τα επαγγελματικά δίκτυα που συνδέουν τους εργαζομένους με τις επιχειρήσεις. «Σκοπός μας είναι να υφάνουμε αυτά τα δύο κομμάτια μαζί» δήλωσε ο Ναντέλα σε συνέντευξή του τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Προβλήματα


Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Microsoft θα καταβάλει 196 δολάρια για κάθε μετοχή του LinkedIn, ένα premium 50% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν αυτή η συμφωνία στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να αλλάξει το τεχνολογικό τοπίο. Οι δύο εταιρείες, που έχουν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσει αμφότερες αρκετά προβλήματα, κατέχουν η καθεμία στον τομέα της πρωτοπόρο θέση. Το LinkedIn είναι το πρώτο και το δημοφιλέστερο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο με περισσότερους από 440 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως, μια τεράστια δεξαμενή επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Η Microsoft από την άλλη, αν και υστερεί στον κλάδο του λογισμικού μπροστά στα Android της Google και iOS της Apple, διατηρεί κορυφαία θέση στον κλάδο της cloud τεχνολογίας. Ο επιτυχημένος συνδυασμός αυτών των δύο δραστηριοτήτων εικάζεται ότι μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους χρήστες των υπηρεσιών αλλά ακόμη και για άλλους κλάδους πέραν του τεχνολογικού, όπως το μάρκετινγκ και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ενέκριναν αμφότερα την εξαγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος του LinkedIn, Τζεφ Βάινερ, θα διατηρήσει την τρέχουσα θέση του όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, περί το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος και κύριος μέτοχος του δημοφιλούς δικτύου Ράιντ Χόφμαν δήλωσε υπέρμαχος της συμφωνίας και τη χαρακτήρισε ως «στιγμή αναγέννησης» για το LinkedIn. Μπορεί οι δύο πλευρές να εμφανίζονται ενθουσιασμένες για την επίτευξη της συμφωνίας –που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο τεχνολογικό στερέωμα, αν και υπήρχαν φήμες ότι βρισκόταν στα σκαριά για αρκετούς μήνες –αλλά οι επενδυτές είναι μάλλον συγκρατημένοι. Τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Microsoft κατέγραψε μια ελαφρά πτώση. Δεν είναι, όμως, να απορεί κανείς για την επιφυλακτικότητα των αγορών, δεδομένης της αναποτελεσματικότητας που είχε για τη Microsoft η τελευταία εξαγορά άλλης τεχνολογικής εταιρείας.
Τον Απρίλιο του 2014 ο τεχνολογικός γίγαντας εξαγόρασε το τμήμα κατασκευής κινητών συσκευών της Nokia αντί περίπου 8 δισ. δολαρίων. Τότε η Microsoft βρισκόταν σε αναζήτηση λύσεων με στόχο να μπορέσει να συμβαδίσει με την Google και την Apple που κυριαρχούσαν στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.
Οι ανάγκες του μέλλοντος


Η αναγέννηση της Microsoft από εταιρεία λογισμικού σε μια επιχείρηση εστιασμένη περισσότερο στις κινητές συσκευές, με στόχο την εναρμόνισή της με τις επιταγές της εποχής και κυρίως τις ανάγκες του μέλλοντος, ήταν σχέδιο του προκατόχου του Ναντέλα, Στιβ Μπάλμερ.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft είχε χαρακτηρίσει αυτό το ντιλ ως μια κίνηση που θα ενδυνάμωνε την εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ με πάρα πολλούς τρόπους.
Αντ’ αυτού, γράφει ο αμερικανικός Τύπος, η εξαγορά φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως «ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά λάθη της εταιρείας, μια δαπανηρή παταγώδης αποτυχία». Μέσα στα δύο χρόνια που παρήλθαν από την επίτευξη της συμφωνίας η Microsoft έχει απολύσει χιλιάδες εργαζομένους σε εργοστάσια παραγωγής και ερευνητικές εγκαταστάσεις της φινλανδικής εταιρείας σε όλον τον κόσμο.
Οι οικονομικές απώλειες, το κόστος των περικοπών, τα λουκέτα στις εγκαταστάσεις έχουν στοιχίσει στη Microsoft συνολικά περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε δαπάνες αναδιάρθρωσης και σε απομειώσεις. Οι τελευταίες περικοπές, μάλιστα, ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην έδρα της Nokia στη Φινλανδία, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ακόμη και της κυβέρνησης της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ, εξέφρασε την απoγοήτευσή του απέναντι στη Microsoft, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον λαό της χώρας πριν από δύο χρόνια: να καταστήσει τη Φινλανδία έναν παγκόσμιο τεχνολογικό κόμβο, όχι μόνο διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, έρευνας και ανάπτυξης, αλλά δημιουργώντας ακόμη περισσότερες.

Microsoft – Nokia: Βίοι παράλληλοι
Ενα εγχείρημα που στέφθηκε με… αποτυχία

Η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft το 2014 φαινόταν απόλυτα λογική και γέννησε μεγάλες προσδοκίες και για τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι δρόμοι τους μοιάζουν σχεδόν παράλληλοι.
Η Nokia ήταν μια εταιρεία που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και μετέτρεψε τη Φινλανδία, τη χώρα καταγωγής της, σε μια από τις πιο ευημερούσες όλου του κόσμου. Στο αποκορύφωμά της στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Nokia προμήθευε το 40% των κινητών τηλεφώνων στον κόσμο και η οικονομική της δραστηριότητα αντιστοιχούσε στο 1/4 του ΑΕΠ της Φινλανδίας.
Η Microsoft είναι ένας γίγαντας που για δεκαετίες οδηγούσε την κούρσα στον τεχνολογικό κόσμο και μεταμόρφωσε το τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού με καινοτόμες ιδέες και πρωτοπόρα προϊόντα. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1990, μια εποχή που Apple και Google δεν φαίνονταν πουθενά στο τεχνολογικό γήπεδο.
Οι πορείες τους ταυτίστηκαν όταν και οι δύο είχαν χάσει πια την παλιά τους δόξα και η μία χρειαζόταν την άλλη για να ανακάμψει. Δυστυχώς για πολλούς αυτό το εγχείρημα στέφθηκε με… αποτυχία. Οι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είχε επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο της τεχνολογίας, ίσως ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονται με τη συμφωνία Microsoft – LinkedIn.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.