Σταγόνα στον ωκεανό χρεών του Δημοσίου η δόση

Την αποτροπή της στάσης πληρωμών τον Ιούλιο εξασφάλισε και τυπικά η κυβέρνηση την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στο Ελσίνκι.

Την αποτροπή της στάσης πληρωμών τον Ιούλιο εξασφάλισε και τυπικά η κυβέρνηση την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στο Ελσίνκι. Το ποσό της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί άμεσα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στις 16 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση.
Η δόση του Ιουνίου είναι ουσιαστικά «κουρεμένη» κατά 50% καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει στο τέλος του μήνα 15 δισ. αντί για 7,5 που έρχονται τελικά. Η μόνη «παρηγοριά» είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διεκδικήσει την επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο μέσα από σκληρά ορόσημα.
Στη λίστα των ήδη γνωστών μετατέθηκαν (από την πρώτη υποδόση) η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου το οποίο θα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ESM και Κομισιόν).
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν σε συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι στις 22 Ιουνίου παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοστέλο θα δει ατύπως κάποια στελέχη της κυβέρνησης ενώ η κυρία Βελκουλέσκου δεν θα δει κανέναν.
Από τα 7,5 δισ. ευρώ που έρχονται τις επόμενες ημέρες 3,5 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιούλιο για δανειακές υποχρεώσεις (2,3 δισ. ευρώ μόνο στην ΕΚΤ). Επίσης η κυβέρνηση θα δώσει 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και θα κρατήσει «κάβα» άλλα τόσα για δόσεις προς το Ταμείο τον Σεπτέμβριο καθώς κανένας στο Μαξίμου δεν πιστεύει ότι θα έχει εξασφαλιστεί ως τότε η επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που πάει για Χριστούγεννα.

«Η κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες αποπληρώνει δόσεις στο ΔΝΤ αντί να λαμβάνει χρήματα, παρότι υιοθετεί και νομοθετεί το 90% των προτάσεών του όπως ο «κόφτης»»
σχολιάζει στο «Βήμα» οικονομικός παράγοντας.
Σε κάθε περίπτωση η έστω και μισή δόση αποτρέπει τη στάση πληρωμών στο εξωτερικό. Διότι προς το εσωτερικό η «στάση πληρωμών» του κράτους οξύνεται και διευρύνεται. Στην καλύτερη περίπτωση μόλις 2,4 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από το κράτος στην οικονομία με μηνιαίες δόσεις των 800 εκατ. ευρώ (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος) την ώρα που τα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα «πέταξαν» ήδη πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν το 2014.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος την Πέμπτη στο Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες.
Στην Αθήνα οι επόμενες προτεραιότητες του υπουργού είναι:
1. Η έναρξη πληρωμών ληξιπρόθεσμων χρεών από το τέλος Ιουνίου, μετά τη λήψη της δόσης.
2. Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προϊόντων καπνού.
3. Η κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό το συντομότερο, παρότι η προθεσμία εκπνέει τέλος Οκτωβρίου.
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό που έχει στο γραφείο του ο Γιώργος Χουλιαράκης. Πρόκειται για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τετραετία 2017-2020 και συνδέεται με σοβαρές αποφάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Γιατί ακανθώδες; Κατ’ αρχάς η ψήφισή του από τη Βουλή δεν είναι ποτέ εύκολη άσκηση για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Γι’ αυτό υπάρχουν σκέψεις να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο.
Το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει οροφές δαπανών, προβλέψεις για ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις. Το «καυτό» θέμα είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020. Το τρέχον πρόγραμμα, που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%, εκπνέι το καλοκαίρι του 2018 και έτσι για το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στην πρόταση του ΔΝΤ για διαρκές πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και σε αυτό που επέμενε η Κομισιόν στην τελευταία διαπραγμάτευση, στο 3,5%, δίνοντας ασαφείς υποσχέσεις για το μέλλον.
Κυβερνητικοί κύκλοι προβληματίζονται για το αν ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί χαμηλότερο πλεόνασμα για το 2019 με κίνδυνο να «ταυτιστεί με το ΔΝΤ». Ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί επιμόνως χαμηλότερο στόχο 2% αντί του 3,5% του ευρωπαϊκού Μνημονίου. Στην οδό Νίκης και στο Γενικό Λογιστήριο επεξεργάζονται τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο την κατάσταση για το… επικοινωνιακό επιτελείο περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι μειωμένο πλεόνασμα 2% σε συνδυασμό με «σοκ» μείωσης φόρων προτείνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης!

ΠΛΗΡΩΜΕΣ
«Η κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες αποπληρώνει δόσεις στο ΔΝΤ αντί να λαμβάνει χρήματα, παρότι υιοθετεί και νομοθετεί το 90% των προτάσεών του όπως ο “κόφτης”» σχολιάζει στο «Βήμα» οικονομικός παράγοντας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.