Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού, ζητώντας να μάθουν πως προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την παράνομη καταβολή παραβόλου από ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας προκειμένου να εξεταστούν από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Οι βουλευτές Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδοπής), υπενθυμίζουν ότι παρά τις διατάξεις που προβλέπουν κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται και οι αιτήσεις παραλαμβάνονται μόνο αφού προσκομιστεί το παράβολο των 46,14 ευρώ. Μάλιστα, μετά την έκδοση του ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α’ 21) που στο άρθρο 33 ορίζει τα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, καθώς και την έκδοση της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ. 25132/4.4.2016 (ΦΕΚ Β’ 908) με θέμα «Ρυθμίσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» το πρόβλημα επιτάθηκε.
Οι τρεις βουλευτές επικαλούνται και σχετική απάντηση του αρμόδιου υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος ανέφερε ότι «πράγματι, ο ισχύων νόμος Στρατούλη προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι δεν καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕΠΑ. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ΚΕΠΑ πρέπει να πληρώνονται, καθώς έχουν ένα κόστος πολύ υψηλότερο από τα 50 ευρώ του κάθε παράβολου. Το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το ΙΚΑ αναζητούν ήδη λύση, προκειμένου και οι ανασφάλιστοι να μην καταβάλλουν το παράβολο και τα ΚΕΠΑ να πληρώνονται κανονικά. Κάποιος πρέπει να πληρώνει τα ΚΕΠΑ, αλλά, ασφαλώς, αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να είναι οι ανασφάλιστοι. Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Πρόνοιας Θεανούς Φωτίου. Θα το λύσουμε το θέμα».
Το Ποτάμι ρωτά λοιπόν τον υπουργό Υγείας σε ποια λύση προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να εφαρμοστεί ο νόμος.