Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται «στο δρόμο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών» εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει «την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων». Λίγο νωρίτερα, υπενθυμίζεται, το Βερολίνο είχε δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται «στο δρόμο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών» εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο νωρίτερα, υπενθυμίζεται, το Βερολίνο είχε δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

«Η Αθήνα έχει εκπληρώσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέδριο της Deutsche Bank στο Βερολίνο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από την δημοσιονομική πολιτική αφού, όπως εκτιμά, οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των επιπέδων του χρέους.

«Το μοντέλο ανάπτυξης μέσω της χρηματοδότησης του χρέους είναι πεπερασμένο», υποστήριξε ο Σόιμπλε.


«Ενιαία αγορά τέλος για τη Βρετανία έπειτα από Brexit»

Σε απόσταση μίας εβδομάδας πριν στηθούν οι κάλπες που θα κρίνουν την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Brexit μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανάλογα δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κλείνει με θόρυβο την πόρτα της κοινής αγοράς της ΕΕ στη Βρετανία εάν επιλέξει την έξοδο από την Ένωση σε συνέντευξή του σε ειδική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος με τον τίτλο «Please Don’t Go!»

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο η Deutsche Bank, ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν με ανάλογα δημοψηφίσματα εάν η κάλπη της 23ης Ιουνίου «βγάλει» την Βρετανία από την Ένωση.

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο Spiegel λέει ότι θα ήταν θαύμα εάν ενδεχόμενο Brexit δεν θα είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν μπορούμε απλά να καλέσουμε σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ ως απάντηση σε βρετανική έξοδο.

Και παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ εφόσον ψηφίσει «όχι» στην παραμονή στην Ένωση, αποκλείοντας την πιθανότητα να μπορέσει να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα ελβετικό ή νορβηγικό μοντέλο απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς χωρίς να είναι κράτος-μέλος.

«Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Θα απαιτούσε η χώρα να ακολουθήσει τους κανόνες μίας ομάδας από την οποία στην παρούσα φάση θέλει να αποσυρθεί» αναφέρει ο Σόιμπλε βάσει αποσπασμάτων της συνέντευξης που επικαλείται ο Guardian και το πρακτορείο Reuters.

«Εάν η πλειονότητα στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτή θα είναι μία απόφαση κατά της κοινής αγοράς. Εντός [της ΕΕ] είναι εντός. Εκτός είναι εκτός. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία του βρετανικού λαού» υπογραμμίζει για να συμπληρώσει ότι η ΕΕ θα λειτουργήσει χωρίς την Βρετανία εάν αυτή η ανάγκη παραστεί.

Η ενιαία αγορά -στην οποία έχει επίσης πρόσβαση η Ελβετία χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ- εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός του μπλοκ της ΕΕ.

Η συνέντευξη Σόιμπλε δημοσιεύεται το Σάββατο.

* Οι κάλπες για το βρετανικό δημοψήφισμα ανοίγουν στις 07.00 το πρωί της 23ης Ιουνίου και κλείνουν στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωϊνές ώρες της επόμενης ημέρας.

«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στα ψηφοδέλτια με τους ψηφοφόρους να πρέπει να βάλουν σταυρό σε μία από τις δύο επιλογές.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βάναυσο

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ και τόνισε ότι δεν ήταν -ούτε είναι- εφικτή άλλη λύση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο γερμανός εκπρόσωπος στον ESM θα δώσει τη δική του έγκριση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης.

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ -και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε και ούτε είναι σήμερα δυστυχώς δυνατή» δήλωσε ο κ. Γέγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Και μια που το αναφέρετε, με κάθε μετριοπάθεια μπορούμε να επισημάνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν στο μεταξύ τα δικά τους προγράμματα επιτυχώς. Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι’ αυτό- ότι θα το εφαρμόσει».

Αναφερόμενος στην αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος (…) Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί έλαβε γνώση εγκρίνοντας ότι έτσι είναι η κατάσταση και για αυτό μπορεί ο Γερμανός διοικητής στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί η απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, να δώσει, με βάση αυτή τη διαδικασία, τη δική του έγκριση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.