Βαλς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα – Τσίπρας: Ανάγκη να προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

«Στόχος να ενισχύσουμε τις περαιτέρω σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. Οι δύο λαοί μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορία. Στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον ακόμα κι αν οι απόψεις μας συγκρούονται» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μ. Βαλς μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στόχος να ενισχύσουμε τις περαιτέρω σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. Οι δύο λαοί μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορία. Στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον ακόμα κι αν οι απόψεις μας συγκρούονται» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μ. Βαλς μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης πέρυσι αποκρούσαμε εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κίνδυνο της Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι επετεύχθη πέρυσι ένας «αξιοπρεπής συμβιβασμός» ο οποίος οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το χρέος, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο που εξασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς 12ετιας και γρήγορη προώθηση των επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας… Η επιτάχυνση της αναπτυξιακής στροφής της ελληνικής οικονομίας… Θα συνεργαστούμε στενά με την Γαλλία για την αξιοποίηση της τεχνογνωσία της» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε έναν οδικό χάρτη βάζοντας έναν άξονα στη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς που δίνει σάρκα και οστά στην κοινή διακήρυξη του Οκτωβρίου».

«Ο οδικός χάρτης δίνει σάρκα και οστά στις επενδύσεις σε υποδομές, στη δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στις επιχειρήσεις, την ενέργεια, την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και τις τεχνολογίες.. Η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ σημαντική»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Με την Γαλλία έχουμε κοινή αντίληψη για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης –ασφάλειας, οικονομική και προσφυγική- στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τονίσαμε την ανάγκη για αποφασιστικές προοδευτικές λύσεις που θα διαφυλάξουν την Ευρώπη και τις αξίες της που θα είναι ανάχωμα στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς» είπε.

«Κλειδί στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη».

«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία που προωθείται μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ. «Πρέπει να προστατεύσουμε την ονομασία προέλευσης προϊόντων και τους καταναλωτές έναντι των πολυεθνικών».

Οσον αφορά στο προσφυγικό ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Γαλλία είναι η χώρα που έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες μετά την Ελλάδα» ενώ ευχαρίστησε τον Μ.Βαλς για την στήριξή τους σε αυτή την κρίση. Παράλληλα σημείωσε ότι «η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε».

Σε ότι αφορά το κυπριακό σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Μ. Βαλς ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Βαλς αρχικά αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες της Γαλλίας και τα προβλήματα από την υπερχείλιση του Σηκουάνα για να υπογραμμίσει στην συνέχεια ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

«Τώρα ξεκινά μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, που της επιτρέπει να κοιτάζει με ελπίδα το μέλλον. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα είναι το μήνυμά μου στους επενδυτές» δήλωσε ο Μ. Βαλς.

«Η συμφωνία που επετεύχθη οφείλεται στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση που ηγήθηκε όλων αυτών των σπουδαίων μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο κ. Βαλς χαιρετίζοντας της στάση τόσο του λαού όσο και της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα.

Οσον αφορά στο προσφυγικό σημείωσε ότι «τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Παράλληλα σημείωσε: «Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων είναι πολύ σημαντική και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γι’ αυτό θα πρέπει να την στηρίξουμε. Μεταφέρω μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Εχει πολλές δυνατότητες χάρη στη νεολαία της, στον πολιτισμό της, στις αξίες της. Συμμεριζόμαστε όπως και η Ελλάδα τις ίδιες αξίες για την Ευρώπη. Πρέπει από κοινού να ενεργήσουμε για να περάσουμε σε μια νέα φάση».

«Και βεβαίως πρέπει να συνοδεύσουμε τα λόγια μας με πράξεις» κατέληξε ο γάλλος Πρωθυπουργός.


Η συνάντηση στο Μαξίμου

«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθήκαμε πολλές φορές, στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή υπερασπιζόμενοι από την ίδια πλευρά δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό τον συνεχίζουμε και σήμερα».

«Η κυβέρνησή σας στάθηκε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πέρυσι το καλοκαίρι και αυτό οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Το γεγονός ότι σήμερα είστε εδώ, παρά τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης στην χώρα μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. «Πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η στήριξή σας σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι εξίσου σημαντική με αυτή που μας παρείχατε την δύσκολη περίοδο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Αγαπητέ Αλέξη σ΄ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από 150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά ακόμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Εάν στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και εάν στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις είναι γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης» είπε ο κ. Βαλς και αναφέρθηκε στην ιστορία και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος. Ο κ. Βαλς εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη να είναι μια περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες. «Έχουμε να επεξεργαστούμε πολλούς φακέλους από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης και το προσφυγικό, που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, και η Γαλλία είναι αλληλέγγυα και για να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στα δικαιώματα» ανέφερε.

Τέλος ο κ. Βαλς ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα για την υποδοχή.

«Και πάλι να υπολογίζεται σε εμάς. Ελλάδα και Γαλλία προχωρούν από κοινού σε πολλούς τομείς. Η επίσκεψή μου φέρει τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης και της ελπίδας» κατέληξε ο κ. Βαλς.

Στις 13:30 το μεσημέρι ο ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον γάλλο ομόλογό του Μ. Βαλς υπέγραψαν τον οδικό χάρτη για την στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια οι κ.κ. Τσίπρας και Βαλς θα προβούν σε δηλώσεις.

Με τον γάλλο πρωθυπουργό θα συναντηθεί, επίσης, το μεσημέρι της Παρασκευής και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στην κατοικία του γάλλου πρέσβη.

Ο κ. Βαλς την Πέμπτη στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για μια βιώσιμη λύση.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων και τόνισε ότι πρέπει να υπολογίζουμε στη στήριξη της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Ανέφερε ακόμη ότι προτεραιότητα για όλους στην ΕΕ είναι η ασφάλεια των συνόρων και υπογράμμισε και από την πλευρά του ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

Ο κ. Βαλς αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.