Σε 35 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 20 δισ. ευρώ έσοδα επαναπροσδιορίζει τον στόχο για το 2021 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Μιλώντας την Πέμπτη στο 1ο Συνέδριο Ελληνικού Τουρισμού που συνδιοργάνωσαν η Eurobank και ο ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του Οδικού Χάρτη 2021 στα βασικά μεγέθη του τουρισμού, με αύξηση των συνολικών αφίξεων κατά 30%, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των συνολικών εσόδων κατά 40% και της μέσης καθαρής δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 5%.
«Ο ελληνικός τουρισμός, παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τους στόχους ανάπτυξης που θέτει η Κυβέρνηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «για να επιτύχουμε τους στόχους του 2021, θα πρέπει να υλοποιούνται ετήσιες συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. Ευρώ, αρχής γενομένης το 2016, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 80% και του δημόσιου κατά 20%».
Ωστόσο «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τις ευνοϊκές για την Ελλάδα γεωπολιτικές συγκυρίες. Αυτές σύντομα θα σταματήσουν να υφίστανται. Οι αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου, για παράδειγμα, κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες και τότε θα ακολουθήσουν επιθετική στρατηγική για να ανακτήσουν τα χαμένα τους μερίδια». Ο ίδιος αναφέρθηκε στους φορολογικούς συντελεστές υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο σε ανταγωνιστικά επίπεδα», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη το κράτος να πατάξει την παραοικονομία, «η οποία έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. «Δεν γίνεται για παράδειγμα, να έχουν περάσει τουλάχιστον επτά μήνες από την πλήρη απελευθέρωση των αστικών μισθώσεων και ακόμα να μην έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτού του είδους τις μισθώσεις σε τουρίστες. Σύμφωνα με μελέτες, το κράτος χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από αυτή την αγορά», σημείωσε.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τηςEurobankκ. Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε ότι «η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το νέο τοπίο, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε: Να αναδείξουμε ένα δυνατό branding της χώρας, να βελτιώσουμε σημαντικά τις υποδομές, να διαμορφώσουμε ισχυρές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να επιταχύνουμε με σχέδιο την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με αιχμή το Ελληνικό και την Ανάβυσσο, να λύσουμε τα θέματα της έντονης εποχικότητας, να αναπτύξουμε δυναμικά το θεματικό τουρισμό, την κρουαζιέρα, την τουριστική κατοικία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό πλαίσιο για απόκτηση φορολογικής και μόνιμης κατοικίας από μη κατοίκους στην Ελλάδα αλλά και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού».
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος τηςEurobankκ.Φωκίων Καραβίας, λέγοντας ότι «η κρίση αφήνει πίσω της ένα ογκώδες απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η διαχείρισή τους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες, αλλά όχι μόνον για αυτές. Εκτός αυτού, όμως, η διαχείριση των NPLs είναι και μια σημαντική ευκαιρία για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να γίνει πιο δυναμικός, πιο ανταγωνιστικός στις ανοιχτές διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται μαζική εισροή κεφαλαίων, που προφανώς, με τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν μπορεί παρά να είναι ιδιωτικά κεφάλαια που θα προέλθουν κυρίως από το εξωτερικό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Για την προοπτική της κοινής πορείας του τραπεζικού και του τουριστικού τομέα, επισημαίνω ως στρατηγικά ζητήματα τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με γερό business plan και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αλλά όχι μόνον γι’ αυτές. Χρειάζεται αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων με αιχμή τη συνένωση δυνάμεων και την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Στο πεδίο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να είναι ο καταλύτης».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος τηςEurobankκ.Πλάτων Μονοκρούσοςπαρουσίασε μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών τηςEurobankγια τις Ευκαιρίες, τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου.Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλλουν στην διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη διάθεση αλλά και τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.
Τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων στον Τουρισμό από το νέο ΕΣΠΑ και το νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε ο καθηγητήςΑναστάσιος Ζαγοριανός, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «το τουριστικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία: βιωσιμότητα, επενδύσεις, ρευστότητα», στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ.Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κ.Γιάννης Παράσχης και ο Γενικός Διευθυντής τηςEurobank, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής κ.Κώστας Βασιλείου, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του «Βήματος» κυρία Χριστίνα Πουτέτση.
Ειδικότερα ο κ. Ρέτσος, ανέδειξε το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του συνόλου του ελληνικού τουρισμού έχει πληγεί και πώς η συνεχιζόμενη τακτική της υπερφορολόγησης, επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι πλέον πρέπει να καταβληθεί υπερπροσπάθεια από όλους και να αναπτυχθεί ένα πλέγμα ισοδύναμων μέτρων που θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε την αναγκαιότητα η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να υλοποιήσει ένα σωστό μείγμα πολιτικών και επιχειρησιακών σχεδίων ώστε να προσελκύσει τον απαραίτητο αριθμό επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων, ενώ ο κ. Παράσχης τόνισε ότι όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν την έντονα αυξητική ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς και υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας να επωφεληθούν από αυτό και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα.
Από πλευράς τηςEurobank, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων και στον κλάδο του τουρισμού, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και κυρίως την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.