Εξαλλος ο κινέζος ΥΠΕΞ από ερώτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καθόλου διπλωματικά δεν διαχειρίστηκε την οργή του ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών όταν καναδή δημοσιογράφος τον ρώτησε, κατά την επίσκεψή του στην Οττάβα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο υπουργός εξεμάνη, απέρριψε την ερώτηση ως «γεμάτη προκατάληψη και αλαζονεία» και ρώτησε με τη σειρά του «πώς γίνεται, αν δεν προστατεύαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έχουμε τέτοια ανάπτυξη».

Καθόλου διπλωματικά δεν διαχειρίστηκε την οργή του ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών όταν καναδή δημοσιογράφος τον ρώτησε, κατά την επίσκεψή του στην Οττάβα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε συνέντευξη τύπου του κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι με τον καναδό ΥΠΕΞ Στεφάν Ντιόν. Οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα για μία ερώτηση και δύο δεύτερες ερωτήσεις στον κάθε υπουργό.

Η Αμάντα Κόνολι, ρεπόρτερ της καναδικής ιστοσελίδας IPolitics, επέλεξε να ερώτηση που αναφέρθηκε και στην υπόθεση του καναδού Κέβιν Γκάρατ -κρατούμενος στην Κίνα με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Δεν λείπουν οι ανησυχίες για την αντιμετώπιση από τις κινεζικές αρχές της οποίας τυγχάνουν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως στην υπόθεση με τους βιβλιοπώλες στο Χονγκ Κονγκ ή με τον Γκάρατς» ξεκίνησε. Στρεφόμενη στον καναδό ΥΠΕΞ, ρώτησε «γιατί, δεδομένων των ανησυχιών αυτών, επιδιώκει ο Καναδάς στενότερες σχέσεις με την Κίνα, πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή τη σχέση για βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» όπως και αν συζητήθηκε η υπόθεση Γκάρατς.

Ο καναδός ΥΠΕΞ κινήθηκε στα αναμενόμενα, και είπε πως είχε «ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση» με τον κινέζο ομόλογό του «και πως δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά χρειάζεται πρόοδος».

Μετά πήρε το λόγο ο κινέζος ΥΠΕΞ, και ήταν φανερά εκνευρισμένος ήδη από την πρώτη πρόταση.

«Η ερώτησή σας είναι γεμάτη προκατάληψη για την Κίνα και αλαζονεία, που δεν ξέρω από πού προέρχεται, είναι απολύτως απαράδεκτη» είπε. «Καταλαβαίνετε την Κίνα; Έχετε πάει στην Κίνα;» την ρώτησε, για να συνεχίσει ότι «κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τον κινεζικό λαό την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα».

«Ξέρετε ότι η Κίνα έχει βγάλει από τη φτώχεια 600 εκατομμύρια ανθρώπους, ξέρετε ότι έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία από πολύ χαμηλές βάσεις; Ξέρετε ότι έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων;» συνέχισε ο Γουάνγκ Γι και αναρωτήθηκε «πώς γίνεται, αν δεν προστατεύαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έχουμε τέτοια ανάπτυξη».

«Σας ζητώ να μην κάνετε ερωτήσεις με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο, είμαστε ανοικτοί σε καλοπροαίρετες προτάσεις αλλά απορρίπτουμε αβάσιμες κατηγορίες» κατέληξε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.