Οι Ευρυτάνες πήραν τον… γιατρό στα χέρια τους

Είδαν και απόειδαν οι Ευρυτάνες, με την υποστελέχωση του ΕΣΥ, και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το

Είδαν και απόειδαν οι Ευρυτάνες, με την υποστελέχωση του ΕΣΥ, και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στην περίθαλψη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, ο οποίος προτίθεται από τις συνδρομές των μελών και φίλων του Συλλόγου να καταβάλλει 500 ευρώ μηνιαίως στον επικουρικό ή στον αγροτικό γιατρό που θα αποδεχθεί τον διορισμό και θα θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χωριό. Η αποζημίωση θα δοθεί για κάλυψη των βασικών του αναγκών. Οπως αναφέρει, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας διαθέτει και χώρο φιλοξενίας του γιατρού. Βασική προϋπόθεση είναι ο γιατρός να υπηρετεί μόνιμα στη Γρανίτσα και να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες των πρώην δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου.


Εφτασε ο κόμπος στο χτένι

Οι κάτοικοι του χωριού απευθύνουν εδώ και καιρό έκκληση προς τους αρμοδίους να προχωρήσουν στη στελέχωση των μονάδων υγείας της περιοχής, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν την περίοδο του Πάσχα άφησε την τελευταία του πνοή ένας άνδρας από τη Βελαώρα επειδή δεν υπήρχε γιατρός να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.
Την Τετάρτη μετά το Πάσχα η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών απέστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας με θέμα «Χωρίς ΕΣΥ η Δυτική Ευρυτανία». Στην επιστολή γινόταν αναφορά στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ευρυτανία, στον τομέα της υγείας, με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών όπου πέρα από τον Μέγδοβα ποταμό δεν υπήρχε κανένας γιατρός.
Στην επιστολή τους προς τον Εισαγγελέα αναφέρουν ότι απευθύνονται σε εκείνον «…μη έχοντας άλλη επιλογή, και αφού πρώτα ενημερώσαμε επανειλημμένα όλους τους αρμοδίους, ως τελευταίο καταφύγιο για να παρέμβετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και αυτό για να προλάβουμε, προτού χαθούν αδίκως ανθρώπινες ζωές και για να σταματήσει η ταλαιπωρία των υπερηλίκων συνανθρώπων μας».
Σύμφωνα με τον κ. Καρδαμπίκη, στη Δυτική Ευρυτανία από τη στιγμή που έμειναν κενά τα Περιφερειακά Ιατρεία, το Πολυδύναμο Γρανίτσας, και με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, ο κόσμος μη έχοντας άλλη επιλογή καταφεύγει στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου και στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ελάχιστοι πλέον πηγαίνουν στο Καρπενήσι.
«Αν δεν ξυπνήσουν οι πάντες, κι όταν θα γίνει η αναδιάρθρωση, και τα στατιστικά στοιχεία θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ίσως θα είναι πολύ αργά να διασωθεί το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και να παραμείνει ως έχει το Νοσοκομείο Καρπενησίου» σημειώνει και προσθέτει: «Μην έχετε καμιά αμφιβολία, η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση της Δυτικής Ευρυτανίας, αν συνεχισθούν, θα συμπαρασύρουν και αυτούς που ζουν πέρα από τον Μέγδοβα».
Το σοβαρό αυτό ζήτημα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου το είχαν θέσει στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με επιστολή τους στις 22.3.2016. Επίσης, είχαν ενημερώσει με επιστολή τους εκπροσώπους των κομμάτων. Θέμα: «Στο έλεος του Θεού. Κανένας γιατρός στους πρώην δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου στα Αγραφα». Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους ανέφεραν ότι στον πιο δυσπρόσιτο δήμο της Ελλάδας που έχει τον γηραιότερο πληθυσμό, τον Δήμο Αγράφων, και συγκεκριμένα στους πρώην δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, υπάρχουν τα περιφερειακά ιατρεία της Βελαώρας, του Ραπτοπούλου, της Παλαιοκατούνας και το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας.
Ολες αυτές οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν κλειστές, αφού αποχώρησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα με γονική άδεια και ο τελευταίος γιατρός Γενικής Ιατρικής που υπηρετούσε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας. Σε αυτά τα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας λειτουργούν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια Γρανίτσας και Ραπτοπούλου και πολλά ακόμη δημοτικά σχολεία. Λειτουργούν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες σε Γρανίτσα και Ραπτόπουλο και το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.
«Στην άγονη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας», σημειώνουν, «δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ και όταν κληθεί ασθενοφόρο η διάρκεια διακομιδής από πολλά χωριά διαρκεί ακόμη και 6 ώρες. Λίγο περισσότερο από το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και σταθμεύει στο Πολυδύναμο Γρανίτσας είναι ανασφάλιστο, σε κακή κατάσταση και η ομάδα εθελοντών που το κινούσαν δεν μπορούν πλέον να το κινήσουν. Από το βιβλίο κίνησης και τα στοιχεία που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ φαίνονται οι πολλές σωτήριες διακομιδές που έγιναν. Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρυτανίας δεν έχουν την αρμόζουσα ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη η έγκαιρη μεταφορά τους στο Καρπενήσι».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.