Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν επιτυχώς μια νέα θεραπευτική μέθοδο κατά του υποτροπιάζοντος γλοιοβλαστώματος, μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.
Οι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση του ελληνοαμερικανού νευροχειρουργού Στέφανου Καλκάνη,
του Τμήματος Νευροχειρουργικής και συνδιευθυντή του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νοσοκομείου Χένρι Φορντ του Μίσιγκαν, χρησιμοποίησαν έναν ιό, ο οποίος μεταφέρει ένα γονίδιο με στόχο τη ρύθμιση ενός ενζύμου. Όταν ο ιός εισαχθεί στον οργανισμό του ασθενή, το ένζυμο μετατρέπει το μη τοξικό χημειοθεραπευτικό προφάρμακο Toca FC, σε ενεργό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.
Ασφαλής και με ελάχιστες παρενέργειες η μέθοδος
Η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή σε ασθενείς έδειξε ότι είναι ασφαλής και προκαλεί λίγες μόνο παρενέργειες, καθώς ο ιός Toca 511 στοχεύει επιλεκτικά στον καρκινικό όγκο. Η μέση διάρκεια επιβίωσης των ασθενών μετά τη νέα θεραπεία ήταν 13,6 μήνες, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία (7,1 μήνες), η οποία δοκιμάστηκε παράλληλα σε ομάδα ελέγχου. Μερικοί ασθενείς έζησαν για περισσότερα από δύο χρόνια, με ελάχιστες παρενέργειες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για περαιτέρω κλινικές δοκιμές φάσης 2 και 3 σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, ενώ είναι αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη μεταστατικού καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.
Newsroom ΔΟΛ