Το απόγευμα της Τρίτης άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για τη δικαιοσύνη η οποία και ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα.
Οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί «θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος», ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου.
Απευθυνόμενος πάλι στον κ. Μητσοτάκη ζήτησε εξηγήσεις για τις σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ, μιλώντας για υπηρεσίες που προσέφεραν τα μέλη του κυκλώματος σε στελέχη της ΝΔ.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με πρότασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής του συνόλου των δικογραφιών, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, η διάρκεια της ποινικής προδικασίας και η χρονική απόσταση μεταξύ ποινικής δίωξης και διαβίβασης στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης.
«Ταλαιπωρημένος θεσμός»
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ. Μίλησε για παρεμβάσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και «από την επιχειρηματική ελίτ και την ολιγαρχία χρήματος». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός από παρεμβάσεις, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, αλλά και από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο κακής ποιότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη έθεσε τρία ερωτήματα: Ποιος ζήτησε την μεταξύ τους συνάντηση, πώς έφτασε η υπόθεση Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη και πώς άλλαξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε οκτώ μήνες.
Εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην αντιπολίτευση, υποστήριξε πως η ΝΔ «με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θεώρησε ότι θα μπορεί να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης και να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με τα μέσα της διαπλοκής. Νόμισε ότι είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές».
Οι 13 περιπτώσεις
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη:
Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.
Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συνέχεια, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.
Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.
Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.
Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.
Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού
Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χ.Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαστούν με πιο ευνοϊκό νόμο, ο οποίος καταργήθηκε σε λίγες ημέρες.
Παρέμβαση με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.
Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
Έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων των Πρωτοδικείων.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απροθυμία ελέγχου στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ενώ μίλησε για την ανάγκη αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, «για να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί όπως οι άλλοι πολίτες».
«Είναι τέτοια η αλαζονεία και ο εξουσιαστικός φανατισμός του συστήματος που οικοδομήσατε και τέτοια η ασυδοσία του, που ειλικρινά δεν ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω αυτή την ομιλία. Εκτός από το να συγκαλύπτει φίλους του, το σύστημα αποτελούσε τον ενορχηστρωτή της διαφθοράς» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη
Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι Δημοκρατία
Είστε κατηγορούμενος για τα μεγαλύτερα ψέμματα που έχει πει ποτέ Πρωθυπουργός
Είστε υπεύθυνος (σ.σ. προς Τσίπρα) για την κατάσταση που είναι η χώρα σήμερα
Ο λόγος της συζήτησης είναι η ανάγκη του κ.Τσίπρα να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου
Κατασκευάζετε εχθρούς για να αποκρύψετε τη συλλογική κατάθλιψη
Aκυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα η δική σας Ελλάδα – Ανύπαρκτο το κράτος
Ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης
Είμαι συγκλονισμένος από όσα είδα στην Ειδομένη – Τολμήστε να πάτε και εσείς, κ. Τσίπρα
Δεν τον νοιάζει τον κ. Τσίπρα το μέλλον τς χώρας. Η φτώχεια και η μιζέρια των πολιτών. Μόνο να μείνει στην εξουσία
Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές αλλά είναι βέβαιο ότι με τις ανοησίες σας θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες
Στα κανονικά Ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει η διάκριση των εξουσιών κ. Τσίπρα.Είστε κατηγορούμενος για την εικόνα διάλυσης
Ανίκανη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής
Λόγια του αέρα για περί παραίτηση Μουζάλα, όλοι στη θέση σας βρίσκεστε
Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, η αξιολόγηση δεν κλείνει. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα
Στήνετε έναν μηχανισμό πέρα και έξω από τους θεσμούς – Δεν σας φοβόμαστε, δεν θα υποκύψουμε
Ασφυξία για τους ανέργους, ασφυξία για τους αδυνάμους, ασφυξία για τις επιχειρήσεις
Δεν σας φοβόμαστε (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα) όσα εξώφυλλα χρεοκοπημένων εφημερίδων κι αν παραγγείλετε
Η Ελλαδα θα μείνει δημοκρατική ευρωπαική χώρα ό,τι κι αν έχετε στο μυαλό σας
Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είστε απέναντι από τη διαπλοκή. Χτίζετε τη δικιά σας
Πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού, να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια
Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που δουλεύει σκληρά
Πατάσσετε την αριστεία γιατί δεν την αντέχετε και, προφανώς, ούτε κι αυτή σας αντέχει
Στις τελευταίες κρίσεις στη δικαιοσύνη κάνατε βαθιά βουτιά στην επετηρίδα
Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιες άλλες λίστες. Τη λίστα φίλων και συγγενών που διορίσατε. Θα την ονομάσω λίστα Καρανίκα
Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Θα την ονομάσω λίστα Αλεξιάδη
Τη λίστα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Θα την ονομάσω λίστα Κουρουμπλή
Η ψήφιση νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
κ. Τσίπρα, στήνετε μεθοδικά ένα παρακράτος
Αφήστε τους δικαστές να κάνουν απρόσκοπτα της δουλειά τους
Μιας και αναφερθήκατε στην περίπτωση του Μαυρίκου, να σας ενημερώσω ότι του έχω κάνει αγωγή
Πού ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εισβάλει σε διάσκεψη δικαστών;
Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι δέσμευση και διακηρυγμένος στόχος
Δεν έχω εξαρτήσεις και δεν πρόκειται να αποκτήσω
Η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική
Επιστρέψτε την αρμοδιότητα αδειοδότησης ΜΜΕ στο ΕΣΡ, πάρτε την από τον υπουργό
Μην δώσετε μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες
Εξηγήστε γιατί η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε τον Απρίλιο σύμβαση με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου
Οι δήθεν νίκες σας αποδείχθηκαν πανωλεθρίες
Να παραιτηθείτε κ. Τσίπρα γιατί οδηγήσατε τη χώρα στην καταστροφή
Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός
Δευτερολογία Τσίπρα
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας: «Καλό το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης, αλλά δεν έχει δράκο, ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο που ούτε καν νιαουρίζει». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι λόγοι του είναι αναμάσημα άρθρων και πρωτοσέλιδων του Βήματος και των Νέων.
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, για να αρθούν οι 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε στην πρωτολογία του.
Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι στην πρωτολογία του «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», αφού δεν έκανε καμία αναφορά στις 13 παρεμβάσεις στη Δικαισούνη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παρουσιάζοντας έκθεση του ΟΟΣΑ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι για τα δεινά της οικονομίας φταίει η 15μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες για προσλήψεις «ημετέρων», λέγοντας ότι κάποιος που είναι καφετζής ή σκουπιδιάρης κάνει μια έντιμη δουλειά, αλλά είναι «λαμόγιο» όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου.
Είπε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «γκάφα» παρουσιάζοντας τιμολόγια της ΝΕΡΙΤ προς τον Τ.Μαυρίκο, αφού φέρουν την υπογραφή του διευθυντή που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.