Στο EuroWorking Group ελληνικό πρόγραμμα και ασφαλιστικό – Επιφυλακτικές οι πρώτες αντιδράσεις

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Η εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα συμπεριλαμβανομένου και του Ασφαλιστικού αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των 18 εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στα χέρια του κουαρτέτου από το βράδυ της Δευτέρας το οποίο και αξιολογούν προκειμένου να τοποθετηθούν επισήμως όταν θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό διευκρίνισε και επισήμως η Κομισιόν την Τρίτη δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει το «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλακτικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις ενώ υπάρχουν αρκετοί «αστερίσκοι» κυρίως όσον αφορά στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων και τη μη μείωση της ανεργίας.

Το EuroWorking Group θα προετοιμάσει το eurogroup και το Εcofin της 14ής και 15ής Ιανουαρίου, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν Πέμπτη και Παρασκευή αντί των παραδοσιακών ημερών Τρίτης και Τετάρτης, μετά από οργανωτική παρέμβαση της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε με τη έναρξη του έτους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο το κολέγιο των επιτρόπων της Κομισιόν θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ και τη Χάγη για την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο της προεδρεύουσας χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό δεν θα εξεταστεί με λεπτομέρειες στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων (EWG), αλλά θα αναφερθεί ως θέμα υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, κατά την παρουσίαση του λεγόμενου state of play του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για το βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς τη διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, τη διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικών διαφόρων σημείων του “σχεδίου Κατρούγκαλου”, που έχουν τύχει διεθνούς δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Κομισιόν: Δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Β.Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των θεσμών στην Αθήνα όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.

Κληθείσα να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η Β.Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Εξάλλου, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.