Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Οι Ελληνες δείχνουν στην Ευρώπη την ανθρωπιά

Στην Αθήνα θα βρεθεί η βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ  γνωστή και για την πολιτική και ακτιβιστική της δράση. Η Β.Ρεντγκρέιβ, η οποία έχει διοργανώσει φιλανθρωπικές παραστάσεις στο Λονδίνο για τους πρόσφυγες, θα παρακολουθήσει την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου την παράσταση «Σμύρνη μου, αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση.

«Οι Έλληνες δείχνουν στην Ευρώπη την ανθρωπιά, δείχνουν στον κόσμο πώς μπορείς να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου» δήλωσε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ κατά την επίσκεψή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα την Τρίτη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Οφείλουμε να πούμε στις κυβερνήσεις μας ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Έχω υποχρέωση να κάνω ό,τι μπορώ για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Η βραβευμένη βρετανίδα ηθοποιός – που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού και συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον θεατρικό συγγραφέα Μάρτιν Σέρμαν και την ηθοποιό Μιμή Ντενίση – βρέθηκε στην Αθήνα επειδή θα πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά με σενάριο του Μ. Σέρμαν βασισμένο στο έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» που παίζει η ελληνίδα ηθοποιός.

Παλαιστίνιοι, Ιρανοί, Πακιστανοί, Λιβανέζοι και Αφγανοί που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα συνωστίστηκαν γύρω από την κυρία Ρεντγκρέιβ για να της πουν την ιστορία τους. «Μένω στον Ελαιώνα ένα μήνα μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά μας» λέει ένας Πακιστανός, ο οποίος ήταν αστυνομικός στη χώρα του αλλά, όπως εξήγησε στο «Βήμα», δεν είχε σπίτι και τα χρήματα δεν του έφθαναν για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Μια παρέα νεαρών Ιρανών μας λέει ότι έμειναν στην Ειδομένη επί εβδομάδες αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα των Σκοπίων και επέστρεψαν στην Αθήνα. Το ίδιο και μια οικογένεια Λιβανέζων.

«Είμαι από τη Γάζα. Το σπίτι μου καταστράφηκε στην τελευταία εισβολή των Ισραηλινών και σκοτώθηκαν η μητέρα και τα αδέρφια μου» λέει στην κυρία Ρεντγκρέιβ ένας Παλαιστίνιος που θέλει να πάει στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Μια τετραμελής οικογένεια Ιρανών από την Τεχεράνη μας φωνάζει στο κοντέινερ όπου ζει και ο πατέρας εξηγεί ότι ο 14χρονος γιος κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία και ελπίζουν να καταφέρουν να πάνε και εκείνοι εκεί στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Ένας Αφγανός εξηγεί ότι «ξέμεινε» στον Ελαιώνα επειδή δεν έχει χρήματα να συνεχίσει το ταξίδι του προς Ευρώπη.


«Ο κόσμος πρέπει να ευχαριστήσει τους κατοίκους των υπέροχων νησιών σας»

«Στο κέντρο αυτό φιλοξενούνται πολλοί Παλαιστίνιοι, Πακιστανοί και Ιρανοί για τους οποίους οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές επειδή δεν θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου όπως οι Σύροι. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα;» ρώτησε το «Βήμα» την κυρία Ρεντγκρέιβ. «Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους» απάντησε. «Οι Έλληνες έδειξαν κάτι ανεκτίμητο στον κόσμο. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση της χώρας μου είναι πολύ κακή. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο τι μπορεί να γίνει. Εδώ στην Ελλάδα δείξατε τι μπορεί να γίνει. Ο κόσμος πρέπει να ευχαριστήσει τους κατοίκους των υπέροχων νησιών σας».

Η κυρία Ρεντγκρέιβ, 78 ετών, συνέχισε εξηγώντας ότι υπήρξε και η ίδια πρόσφυγας κατά τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν «η τότε κυβέρνησή μας δεν καλοδέχτηκε τους εβραίους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η βρετανίδα ηθοποιός σκέπτεται να κάνει μια δωρεά σε κάποια από τις οργανώσεις που παρέχουν ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που λειτουργούν το ιατρείο στο κέντρο του Ελαιώνα, εξήγησε ότι «άνω του 62% των προβλημάτων υγείας των προσφύγων συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσής τους».

Ο κ. Βεΐζης κατήγγειλε ότι στην Ειδομένη, ο θερμαινόμενος καταυλισμός που έχουν φτιάξει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένει άδειος επειδή τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες σταματούν σε ένα βενζινάδικο 20 χλμ. μακριά και περιμένουν 15-20 ώρες μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα σε θερμοκρασίες ως και -9 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες, όπως μικρά παιδιά και έγκυες, αρρωσταίνουν και οδηγούνται στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας», συνεχίζει να μην μεταφέρει τους πρόσφυγες στον θερμαινόμενο καταυλισμό.

«Ζούμε μια εποχή κοντά σον Μεσαίωνα»

«Είναι μια πολύ παράξενη εποχή. Σκοτεινή εποχή. Πολύ κοντά στο Μεσαίωνα» λέει η βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ η οποία πέρασε και την χθεσινή ημέρα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.

«Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με όσους μπορούσα – ιδίως με τα παιδιά που έφτασαν μόνα, δίχως κανέναν συγγενή. Ήταν χαρά και τιμή μου. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν με πλησίασε κρατώντας αγκαλιά το μωρό της. Είναι μια πολύ παράξενη εποχή. Σκοτεινή εποχή. Πολύ κοντά στον Μεσαίωνα, φοβάμαι. Και το ζήτημα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη του σήμερα, παραμένει κρίσιμο εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά να σας πω την αλήθεια, περισσότερο σκέφτομαι την Ουγγαρία αυτές τις ημέρες» λέει σε συνέντευξη της στα Νέα.

«Είναι λίγα αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα. Είναι σημαντικό όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια ακόμα και με μία δήλωση, μία επιστολή, μία χείρα βοηθείας» προσθέτει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.