Χριστουγεννιάτικες κάλπες για την ανάδειξη του νέου της αρχηγού, αποφάσισε να στήσει η Νέα Δημοκρατία, μετά από πολλές παλινωδίες, συγκρούσεις και έντονο παρασκήνιο.

Η απόφαση να οριστεί η Κυριακή 20η Δεκεμβρίου, ως η ημέρα των εσωκομματικών εκλογών κρίθηκε αναγκαία για να μην πληγεί περισσότερο το κύρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περισωθεί όσο δύναται η πολιτική υπόληψη της.

Ήταν μια άκρως πολιτική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε και η προτροπή και συμβουλή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εκκρεμότητα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Εξάλλου, εδώ και καιρό υπήρχε ο φόβος από πολλούς ότι ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας και μετάθεση των εκλογών για τα μέσα Ιανουαρίου 2016, θα δρομολογούσε ευρύτερες εξελίξεις. Ενδεχομένως να έφερνε τη διάσπαση της Ν.Δ. πιο κοντά, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Μετά από πολύωρες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων και ενώπιον του ενδεχομένου η σύγκρουση να φθάσει στα άκρα, όλοι έριξαν…«νερό στο κρασί τους». Την ύστατη στιγμή αποφασίστηκε, ότι η μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών θα δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα.

Με την ενότητα της Ν.Δ. να κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και με την πολιτική ανυποληψία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενισχύεται όλο και περισσότερο, χθες και προχθές πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα, ενώ έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να επέλθει ο πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ των υποψηφίων, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η αρχική προσπάθεια ήταν να γίνουν οι εκλογές την 13η Δεκεμβρίου, αλλά ο κ. Τζιτζικώστας μόλις προχθές έστελνε μήνυμα, μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι δεν δεχόταν αναβολή και μετάθεση της ημερομηνίας, ενώ συνέδεε τη διεξαγωγή τους με την ενότητα της Ν.Δ.

«Η βάση βράζει και ο τόπος χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση» έλεγε, ενώ οι κκ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, ταυτίζονταν στο θέμα της ημερομηνίας και έλεγαν ότι εάν η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αυτές πρέπει να μετατεθούν.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι…Εάν δεν καταφέρουν να γίνουν στο τέλος του 2015 θα γίνουν στις αρχές του 2016. Θα ήθελα οι εκλογές να είχαν γίνει, αλλά δεν θα ξαναβάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» σημείωνε ο κ. Μητσοτάκης που έθετε το θέμα της διασφάλισης του κύρους των εκλογών.

Παράλληλα και ο κ. Γεωργιάδης δεν έθετε βέτο σε οποιαδήποτε μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, αν και είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνουν στις 13 του μηνός.

Και ενώ στη Ν.Δ. ανέμεναν την Τετάρτη την απάντηση της Vodafone εμφανίστηκε εταιρεία από την περιφέρεια που δήλωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί, με οποιαδήποτε ρήτρα, την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου και η Τεχνική Επιτροπή του κόμματος εισηγήθηκε θετικά στην ΚΕΦΕ.

Την ίδια στιγμή διάχυτη ήταν η ανησυχία της Κ.Ο. της ΝΔ για την εικόνα που εμφάνιζε το κόμμα και όλοι επέμειναν ότι πως έπρεπε να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρακολουθούσε στενά τη διαδικασία, ενώ ρόλο «ειρηνοποιού» μεταξύ των υποψηφίων ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και αρχαιότερος βουλευτής, ο Γιάννης Τραγάκης.

Υπό την πίεση πολλών πλευρών και με το φόβο ενός ακόμα φιάσκου που ενδεχομένως να έδινε τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία της Ν.Δ. και να έπληττε ανεπανόρθωτα το κύρος της, οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι δεν έπρεπε να γίνουν βιαστικές κινήσεις.

Υπό τη σκιά των σεναρίων που εξέταζαν σε διάφορα πολιτικά γραφεία ακόμα και για αναβολή στο…μέλλον των εκλογών και της αλλαγής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου, όπως αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής, επήλθε συμβιβασμός.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο διάσπασης ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και πολλοί βουλευτές το θεωρούν «αναπότρεπτη εξέλιξη», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μια ευκαιρία να «ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι».

Τελικά, η ΚΕΦΕ (σ.σ. με συγκατάθεση και της πλευράς Μεϊμαράκη, αν και δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπός της) επέλεξε την 20η Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο, και εάν χρειαστεί, θα γίνει ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Vodafone (σ.σ. είχε δεχθεί αρχικά για την 13η του μηνός, αλλά διευκρίνιζε πως υπήρχε περιθώριο ατυχήματος 25%), να αναλαμβάνει την διεξαγωγή τους.

Η οικονομική παράμετρος είναι το επόμενο σημείο συζήτησης, καθώς τα τρία ευρώ της συνδρομής για τη συμμετοχή στις εκλογές (σ.σ. με τρία ευρώ ψηφίζει κανείς και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο εάν χρειαστεί) πιθανότατα δεν θα επαρκούν.