Βουλή-Προϋπολογισμός: Με τα μάτια στραμμένα στην συναίνεση που δεν έρχεται (live)

Ίσως είναι μια από τις πιο ανιαρές συζητήσεις εδώ στην Βουλή και ας μιλάμε για το κορυφαίο νομοθέτημα

Ίσως είναι μια από τις πιο ανιαρές συζητήσεις εδώ στην Βουλή και ας μιλάμε για το κορυφαίο νομοθέτημα όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Ούτως ή άλλως τα όσα προβλέπονται για το 2016 μόνο χαρά δεν προκαλούν ιδιαιτέρως στους βουλευτές της πλειοψηφίας που καλούνται να υπερψηφίσουν έναν μνημονιακό προϋπολογισμό.

Ίσως είναι μια από τις πιο ανιαρές συζητήσεις εδώ στην Βουλή και ας μιλάμε για το κορυφαίο νομοθέτημα όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Ούτως ή άλλως τα όσα προβλέπονται για το 2016 μόνο χαρά δεν προκαλούν ιδιαιτέρως στους βουλευτές της πλειοψηφίας που καλούνται να υπερψηφίσουν έναν μνημονιακό προϋπολογισμό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Σάββατο με την καθιερωμένη ψηφοφορία στις 12.00 τα μεσάνυχτα η οποία ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτό είναι άλλωστε που περιμένει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσδοκώντας ότι έτσι θα προχωρήσει με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική άνεση στα επόμενα καυτά νομοθετήματα όπως το νέο ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, τα αγροτικά μέτρα, η ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ κ.ά. Μέτρα που μοιάζουν με «ναρκοπέδιο» για την επισφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Προς το παρόν, πάντως, το πολιτικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει στην συζήτηση αφορά την περιβόητη συναίνεση που επιζητεί ο κ. Τσίπρας. Σε συνέχεια του ναυαγίου του πρόσφατου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πολλοί είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό ότι στην πραγματικότητα δεν αναζητούν συναίνεση αλλά συνενόχους στην ασκούμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη ότι «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν θα συναινέσουμε». Μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ Κ. Σκανδαλίδη που είχε προηγηθεί, ο οποίος είπε ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αποτελεί εμπαιγμό και γελοιοποίηση, ενώ αναφερθείς στις απειλές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου περί εξεταστικής επιτροπής για το PSI, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητεί από την μια πλευρά συναίνεση και από την άλλη να ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου. Ενώ τόνισε ότι κανένας δεν διαθέτει το πολιτικό μπόι που απαιτείται για να βγάλει μόνος του τη χώρα από το μνημόνιο.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος αναφέρθηκε στο θέμα της συναίνεσης λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται με χαρακτηριστικά επικοινωνίας και όχι κοινωνίας», ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Κάντε ότι νομίζετε με τον Βασίλη Λεβέντη αλλά μην προσπαθείτε να μας μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες». Ενώ από το Ποτάμι ο Ι. Φωτήλας ανέφερε: «Ψάξτε σε άλλες πτέρυγες της Βουλής πρόθυμους και λεβέντες για συγκυβέρνηση», ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της Προεδρίας της Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το περασμένο καλοκαίρι όταν η χώρα ήταν με τα δύο πόδια εκτός ευρώ, αλλά τώρα που το ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Σκληρή ήταν η απάντηση στην αντιπολίτευση της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη. «Η μείζονα αντιπολίτευση αποδείχτηκε πολιτικό κουφάρι της ιστορίας. Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση βρίσκεται και αυτή είτε προσκολλημένη σε αρχαϊκές ιδεολογίες είτε βαθιά διχασμένη διότι ποτάμια χωρίς πηγή ιδεών και αξιών δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης δημιουργούν αντιδράσεις. Ο βουλευτής του κόμματος Δ. Βέττας κάλεσε όσους προωθούν τα σχέδια αυτά «να ξυπνήσουν από τον λήθαργο» ενώ ο Κ. Μπάρκας μίλησε για «όνειρα θερινής νυκτός». Όπως είπε με έμφαση «ο κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο όχι για να επαναφέρει το παλιό πολιτικό σύστημα που την κατέστρεψε».

«Με την φορολογική μεταρρύθμιση που επεξεργαζόμαστε, με το περιουσιολόγιο και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων βάζουμε τέλος στο χθες και αποδίδουμε δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης στο χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τον σύγκρινε με τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται τη λίστα που ήρθε από τη Γερμανία.

«Δεν πέρασε από κανένα πολιτικό γραφείο και παραδόθηκε αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στον τρόπο που ασκεί κριτική η αντιπολίτευση και υποστήριξε, ότι είναι τέτοιος, ώστε κατεβάζει πολλές φορές το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μένετε στο τι έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά και τι έκανε μετεκλογικά αλλά δεν καταθέτετε τη δική σας πρόταση για το τι πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Αλεξιάδης και συνέχισε:

«Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας στο λαό και ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό που ψήφισε ο λαός. Εσείς, λέτε ότι η λύση είναι η επιστροφή στην κυβέρνηση Σαμαρά, όμως ο λαός δεν ξεχνά τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το πως φθάσαμε ως εδώ, τη βάρβαρη και άδικη υπερφορολόγηση τη διαπλοκή, την διαφθορά, την κατάσταση στην υγεία» υπογράμμισε.

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ.Αποστόλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.