Η Ουγγαρία εντείνει το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων με το σχέδιό της να κατασκευάσει στα σύνορα με τη Σερβία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Η ουγγρική κυβέρνηση κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, ακολουθώντας σκληρή γραμμή σε αυτό που ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί πως συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ευημερία και την ταυτότητα.
Σύμφωνα με τον IOM, 1.500 με 2.000 άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα τον δρόμο που οδηγεί στην Ουγγαρία, μέσω Ελλάδας, ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Υπάρχει μάλιστα η «ρεαλιστική πιθανότητα» ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 3.000 ανά ημέρα.
«Η άποψή μας για τον φράχτη που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί έμμεση επιδότηση για τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να τον παρακάμψουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Διάφορες χώρες το κάνουν αυτό όλη την ώρα για να ευχαριστήσουν τα εκλογικό τους σώμα στο εσωτερικό – φαίνεται σκληρό, φαίνεται προνοητικό, μοιάζει σαν να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κόσμου ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί. Κτίζουν, λοιπόν, έναν φράχτη. Έχουμε εμπειρία δεκαετιών που δείχνει πως αυτό δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα όπως νομίζουν».
Στο μεταξύ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε πως η Ουγγαρία σχεδιάζει να τροποποιήσει μια σειρά νόμων την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να περιορίσει την πίεση που ασκεί η μετανάστευση στη χώρα.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη άοπλων στρατιωτών ως «ύστατη λύση», αναφέρει το Reuters.
Ο Γκερκγέλι Γκουλίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν συνολικά 13 νόμους, μερικοί από τους οποίους χρειάζονται την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προτάσεις.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες, αν γίνουν δεκτές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικών ζωνών διέλευσης κοντά στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να ανακοπούν οι μετανάστες ενόσω θα εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.
Περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερες ποινές για την παράνομη διέλευση των συνόρων και την πρόκληση ζημιών στον αμφιλεγόμενο φράχτη.