Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής απαντώντας στην από 21-8-15 επιστολή της UEFA σχετικά με τη σύνθεση του «Διαιτητικού Δικαστηρίου» του άρθρου 66 του καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις, παρά τις όποιες ελπίδες έχουν ορισμένοι για τη μη εφαρμογή του λόγω προκήρυξης των εκλογών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση».
Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, κάθε διαιτητικό όργανο θεωρείται δικαιοδοτικό όργανο.
Αυτό αναμφίβολα συμπεριλαμβάνει και το προαναφερόμενο «Διαιτητικό Δικαστήριο». Ο νόμος αναφέρεται σε όλα τα δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα της Ε.Π.Ο. και όχι μόνο στα όργανα του άρθρου 61 του Καταστατικού της.
Συνεπώς είναι σαφές ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο του άρθρου 66 του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. εμπίπτει στο περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του νέου νόμου.
Τακτικοί δικαστές θα είναι μόνο τα «τακτικά μέλη» του Διαιτητικού Δικαστηρίου (τα μέλη δηλαδή τα οποία, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΠΟ, δεν ορίζονται από τους διαδίκους αλλά από την Ε.Π.Ο.). Τα άλλη μέλη –οι 2 ή 4 διαιτητές (1 ή 2 ανά διάδικο), σύμφωνα με το Καταστατικό της Ε.Π.Ο.- θα συνεχίσουν να ορίζονται από τους διαδίκους, χωρίς κανέναν περιορισμό.
Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί με σχετική επιστολή (20-8-15) η Ε.Π.Ο. και το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία εστάλη και στην UEFA προς ενημέρωσή της.