Την παραπομπή σε δίκη οκτώ ατόμων, από τους οποίους πέντε πρώην και νυν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και τρεις υπεύθυνοι ιδιωτικής εταιρείας, προτείνει τελικώς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση ενοικίασης το 2009 ελικοπτέρων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που επέφερε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο περίπου έξι εκατ. ευρώ. Αρχικώς για την «σκανδαλώδη σύμβαση», όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε ασκηθεί, το 2011, δίωξη σε 33 άτομα, κι ανάμεσα τους πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τρεις πρώην αρχηγοί της Πυροσβεστικής αλλά και στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην πρόταση του εισαγγελέα ζητείτο η παραπομπή σε δίκη 19 ατόμων, ενώ προτεινόταν η παύση της δίωξης του στελέχους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφού του αποδιδόταν αμέλεια και όχι δόλος.
Όμως τελικά ο αριθμός των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το βούλευμα που παρουσιάζει «Το Βήμα» μειώθηκαν σημαντικά…
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια τον Μάιο του 2010 ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με το βούλευμα 1151 του 2015, ύστερα από συνεδρίαση στις 3 Ιουλίου 2015 του Συμβουλίου Εφετών, επισημαίνεται ότι το κόστος μίσθωσης κάθε ελικοπτέρου το 2009 (συνολικά μισθώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα) ήταν 4.450.000 ευρώ ενώ την επόμενη χρόνια το κόστος αυτό περιορίσθηκε στα 3.200.000 ευρώ και έτσι προκλήθηκε μεγάλη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.
Από τους τρεις πρώην αρχηγούς της Πυροσβεστικής που κατηγορήθηκαν αρχικά παραπέμπεται τελικώς να δικαστεί μόνο ένας, ενώ απαλλάσσεται κι η πλειονότητα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ασχολήθηκαν με το θέμα. Σε έναν από τους απαλλαχθέντες υψηλόβαθμους αξιωματικούς σημειώνεται ότι την υπογραφή κρίσιμων συμβάσεων ήταν στο Αγιον Ορος. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία διερευνάται δικαστικά και άλλη, μεταγενέστερη ενοικίαση ελικοπτέρων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.