«Εμείς ξέρουμε, εμείς μπορούμε!»
Με αυτό το σύνθημα ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το έναυσμα του προεκλογικού αγώνα στην πρώτη ομιλία του από το βήμα του κατάμεστου από φίλους και εθελοντές του Ποταμιού, αίθριου του Μουσείου Μπενάκη.
Το πώς μπορεί το Ποτάμι το προσδιόρισε στο τέλος της ομιλίας του: «Είμαστε η μηχανή των μεταρρυθμίσεων», «θέλουμε να καθορίσουμε την επόμενη κυβέρνηση», είπε.
Σε πλήρη συντονισμό με το ακροατήριο που άκουγε αλλά δεν χειροκροτούσε κατά παραγγελία, κατήγγειλε τα κομματικά στελέχη που πάνε από το ένα κόμμα στο άλλο και κάποια γίνονται υπουργοί και τους γόνους που παίρνουν αξιώματα χωρίς να έχουν κοπιάσει στη ζωή τους. «Τέλος στους άεργους υπουργούς, στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Να μπουν χρήσιμοι άνθρωποι στη πολιτική», είπε καταχειροκροτούμενος σε κλίμα γενικής επιδοκιμασίας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός κατά τη διάρκεια της ομιλία του και κατηγόρησε τα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης ότι «μπροστά τους ήταν οι καρέκλες της εξουσίας, ήταν οι αρχηγοί ενός διψασμένου κομματικού στρατού. Ήταν έτοιμοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στη χώρα. Διόριζαν συγγενείς και φίλους, εξυπηρετούσαν κομματικές υποχρεώσεις, αλλά δεν κυβερνούσαν». «Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αποφασίζει. Και, δυστυχώς, τέτοια κυβέρνηση δεν έχει» πρόσθεσε.
Επιτιθέμενος προσωπικά στον απερχόμενο Πρωθυπουργό, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «δεν έχει υπάρξει ανάλογο παράδειγμα στην πολιτική ιστορία, μόλις λίγους μήνες μετά τη σαρωτική του επικράτηση, να ομολογεί ότι όλες οι επιλογές του ήταν σκάρτες».
Επεσήμανε παράλληλα, μιλώντας για το Ποτάμι, πως κατάφερε κι έβαλε νέους όρους στο παιχνίδι κι αυτό «σε μια Βουλή καθημαγμένη από τα μνημόνια και τις παλιές αντιθέσεις». «Υπήρξε ένα Κίνημα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «που δεν φοβήθηκε να βγει στο δρόμο και να φωνάξει ‘’ναι στην Ευρώπη’’. Γιατί το Ποτάμι δεν είχε εκκρεμότητες με το παρελθόν, δεν είχε γραμμάτια, ούτε απωθημένα». «Η επιτυχία μας», πρόσθεσε, «ήταν ότι γίναμε η δύναμη που τελικά κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη».
«Το Ποτάμι» συμπλήρωσε ο επικεφαλής «προβάλλει σήμερα ως το πιο ανανεωτικό, άφθαρτο κι ανοιχτό κόμμα. Ως το κίνημα που έχει λύσεις, που διαθέτει στελέχη με γνώση κι εμπειρία, δοκιμασμένα στην πραγματική ζωή κι όχι στην εικονική πραγματικότητα. Ως το Κίνημα που εκπροσωπεί τις δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής».
«Κάνουν ένα λάθος αυτοί που μας κατατάσσουν στα συστημικά κόμματα. Εμείς δεν ήμασταν στο πάρτι. Εμείς δεν ήμασταν στα γραφεία της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εμείς ήρθαμε μετά τα μνημόνια, δεν ήμασταν κόμμα των μνημονίων. Δεν ήμασταν οι κληρονόμοι που τα βρήκαμε όλα έτοιμα» υπογράμμισε.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του για διεξαγωγή ανοικτής τηλεοπτικής συζήτησης (debate) προς τον απερχόμενο Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί με δικούς τους όρους.
Στ. Θεοδωράκης: Καλεί Τσίπρα και Μεϊμαράκη σε ντιμπέιτ με διάλογο
Ντιμπέιτ με διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε εχθές Τρίτη το Ποτάμι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «τo Ποτάμι καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στη διεξαγωγή τηλεοπτικών διαλόγων με τη δυνατότητα απευθείας συζήτησης του ενός αρχηγού με τον άλλο, όπως δεκαετίες τώρα γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Οι παράλληλοι μονόλογοι 7 ή 8 πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα καθότι ο καθένας παπαγαλίζει με ξύλινη γλώσσα τις προκάτ απαντήσεις που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκαλεί τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση. Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη».
Σε ότι αφορά το ζήτημα με τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι επιταγές και η διαδικασία του Συντάγματος. Αυτό ακριβώς επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο το μεσημέρι της Τρίτης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και μια προκαταρκτική συζήτηση για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αριστείδης Μπαλτάς καλό θα ήταν να παραμείνουν στις θέσεις τους για πρακτικούς λόγους και ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές επιλογές στα υπουργεία Ναυτιλίας, εξαιτίας του μεταναστευτικού, και Εθνικής Αμυνας, εξαιτίας της ευαισθησίας και της κρισιμότητας των θεμάτων που χειρίζεται.
Στο Ποτάμι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί εκλογές εξπρές και αρνείται να συμμετάσχει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, επειδή όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη «πάει τη χώρα σε εκλογές γιατί θέλει να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες. O κόσμος γυρνάει τώρα από τις διακοπές του, ψηφίζει και μετά τον Οκτώβριο πληρώνει, τον Νοέμβριο πληρώνει, τον Δεκέμβριο πληρώνει. Είναι η συνήθης παραπειστική λογική των κομμάτων εξουσίας».
Στο μεταξύ το Ποτάμι, με ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη καταγγέλει ότι απερχόμενοι υπουργοί κυρίως στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής, πιέζουν την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει μέσα στην προεκλογική περίοδο στην αντικατάσταση των διοικήσεων Οργανισμών Λιμένων και άλλων φορέων.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η έγνοια για την οικοδόμηση ενός σκληρά κομματικού κράτους της «Πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Αφού τους τελευταίους επτά μήνες οδήγησαν σε αδιέξοδο την εθνική οικονομία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας,αφού ακύρωσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιολόγησης στον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις πολιτικής ευθύνης, αφού δεν άφησαν προεκλογική δέσμευση για την μεγέθυνση ενός πελατειακού παρασιτικού κράτους που να μην την υλοποιήσουν, προωθούν μια ακόμα θεσμική εκτροπή ενώ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την εξουσία.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ απερχόμενοι Υπουργοί, κυρίως στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής, πιέζουν την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει μέσα στην προεκλογική περίοδο στην αντικατάσταση των διοικήσεων Οργανισμών Λιμένων και άλλων φορέων.
Έτσι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν πιστεύει στην ανταγωνιστική και παραγωγική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, επιχειρεί να μπλοκάρει – δια της πλαγίας οδού – το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων διορίζοντας στο «και πέντε» κομματικές διοικήσεις.
Διοικήσεις που σίγουρα, όπως και μεγάλο κομμάτι της Κ.Ο. του πιστού στον Αλέξη Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύουν την συμφωνία που πριν λίγο καιρό διαπραγματεύτηκαν, υπέγραψαν και ψήφισαν.
Το ΠΟΤΑΜΙ δεν θα σιωπήσει μπροστά στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες αυτής της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να επιτρέψει να φαλκιδευτεί η προσπάθεια ανασύνταξης και ανάπτυξης της χώρας με κομματικές επιλογές σε φορείς ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ.
Επιλογές που επιχειρούν να καταστήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις ένα ακόμα κομματικό εργαλείο για τον εκλογικό αγώνα, αντί να τους επιτρέψουν να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, που τόσο έχει ανάγκη η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία».
Συνέντευξη του Στ. Θεοδωράκη
«Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Αποτελεσματική κυβέρνηση, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι. Ο εκλογικός μας στόχος είναι το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης» δήλωσε κατά την διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του συνέντευξης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στη συνέχεια τόνισεQ «Δεν αισθάνομαι άνετα σε κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και για τον πρόεδρο τη ΝΔ λέγοντας: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ και έπαιρνε αποφάσεις».
Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «Η κατάσταση της χώρας οφείλεται και στον κ. Τσίπρα και στη ΝΔ. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι δική τους. Είναι του παλιού πολιτικού συστήματος. H λύση όμως είναι δική μας».