Ο εμφύλιος των 40 ημερών που έφερε τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Χρειάστηκαν ακριβώς 40 ημέρες από όταν κυριάρχησε το «Οχι» στο δημοψήφισμα ως την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου για να έρθουν τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοτε «σύντροφοι» να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Χρειάστηκαν ακριβώς 40 ημέρες από όταν κυριάρχησε το «Οχι» στο δημοψήφισμα ως την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου για να έρθουν τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοτε «σύντροφοι» να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.
Το διαζύγιο ήταν αναμενόμενο εδώ και καιρό και απλώς η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου το επικύρωσε. Κατά καιρούς στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης είχαν απευθύνει δημόσια έκκληση να μην υπάρξει διάσπαση και να συναισθανθούν ορισμένοι την κρισιμότητα των στιγμών, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης τις παραμονές της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου έστειλε το μήνυμά του μέσω Τwitter: «Συνέδριο: Ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα ή ομοσπονδία καπετανάτων; Ευρώ ή δραχμή; Κόμμα του 40% η του 4%; Τσίπρας ή Λαφαζάνης; Ενότητα η διάσπαση;».
O κ. Λαφαζάνης όμως μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του Μνημονίου είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα μέσω συνέντευξής του στην «Αυγή». «Οι εκλογές δεν θα γλιτώσουν τον Τσίπρα από την κατακραυγή. Η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς» ανέφερε, φέρνοντας το πρωθυπουργικό περιβάλλον στα όριά του.
Το τελευταίο διάστημα εκτυλίχθηκε στον δημόσιο διάλογο σφοδρός πόλεμος με βαριές, εκατέρωθεν, κατηγορίες. Ο ίδιος ο απερχόμενος Πρωθυπουργός το είπε ευθέως στο διάγγελμά του, όταν ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει όλους, «κι εκείνους που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή Μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο κυβέρνηση της Αριστεράς».
Ο κ. Λαφαζάνης, τον οποίο είχε κατηγορήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του Σόιμπλε για να απαντήσει στο Μαξίμου πως «ο Σόιμπλε είναι άριστος σύμμαχος της κυβέρνησης και υμνητής της μνημονιακής της στροφής», σήκωσε το γάντι και επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «πάει σε εκλογές για να κρύψει από τον λαό τις βαρύτατες συνέπειες του Μνημονίου».

«Δεν τιμούν τη χώρα και τον λαό οι μεθοδεύσεις του Αλ. Τσίπρα»
είπε προχθές, παρουσιάζοντας τη Λαϊκή Ενότητα, το νέο αντιμνημονιακό κόμμα του οποίου ηγείται, ενώ η Ιskra, το ιντερνετικό όπλο της Αριστερής Πλατφόρμας, προτάσσει το επιχείρημα πως «σύσσωμο το βρώμικο κατεστημένο στηρίζει εκλογικά το μνημόνιο». Είχε προηγηθεί πολύ πριν ο Γιάννης Μηλιός με άρθρο του, επισημαίνοντας πως «η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις επιταγές του κεφαλαίου και των δανειστών».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε θέσει τον κ. Λαφαζάνη στο στόχαστρο εδώ και καιρό. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πολλάκις είχε αναφερθεί στην κριτική που του ασκούσαν από τα αριστερά. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον λαό. Ο συμβιβασμός μάς κρατά ζωντανούς» είχε πει σε συνεργάτες του λίγο καιρό πριν ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας είδε πολλάκις τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να του επιτίθεται, με πιο χαρακτηριστική την ομιλία της επί του τρίτου Μνημονίου. «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι είναι μάταιο να το κάνω… Λυπάμαι που έγινε και αυτός ένας μνημονιακός πρωθυπουργός» είπε η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής.
Στη συμμαχία κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προσετέθη και το ιστορικό στέλεχος Μανώλης Γλέζος που έκανε λόγο για «κυβέρνηση Μαξίμου» που αποφάσισε εκλογές, αγνοώντας το κόμμα, και ανέφερε ότι ο στόχος ήταν φανερός: «Η υποταγή στους δανειστές και στην ολιγαρχία».
Από κοντά και ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα σε συνέντευξή του: «Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτή τη συμφωνία εναλλακτική του Grexit του Σόιμπλε, εγώ πιστεύω πως το Μνημόνιο αυτό είναι μέρος του σχεδίου του Σόιμπλε (για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ)».
Ο πιο στενός όμως συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, φρόντισε εγκαίρως να αναδείξει το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας, το οποίο κατά τον ίδιο είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ.
«Με απλά λόγια, προτείνουν Μνημόνιο και δραχμή. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο, το οποίο ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, όπως γνωρίζει και ο σύντροφος Λαφαζάνης, τα πράγματα για τις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά θέλει να εκπροσωπεί θα ήταν σαφώς χειρότερα».
Η πιο χαρακτηριστική φράση όμως που αποτυπώνει τον προβληματισμό των βουλευτών για όσα συνέβησαν ήταν εκείνη του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος στο πρώτο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ψήφισα Μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος. Ντρέπομαι σαν παιδί Δημοτικού που κατουρήθηκε».
Το μείζον για τους θεσμούς είναι αν θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο, κάτι που αμφισβητεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, που παραδέχθηκε πως «ηττηθήκαμε, ηττηθήκαμε, ηττηθήκαμε και δώσαμε αφορμή στον Σόιμπλε να χαίρεται για τη λιτότητά του, τον λιταρχισμό του», ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας, υποστηρικτής της δραχμής, επιμένει πως «το πρόγραμμα του Σόιμπλε εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.