Τα Τήνια σήμερα

ΤΑ ΤΗΝΙΑ του 1895 είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του ελληνικού αθλητισμού κατά τον 19ο αιώνα και μάλιστα στην τελευταία δεκαετία

ΤΑ ΤΗΝΙΑ του 1895 είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του ελληνικού αθλητισμού κατά τον 19ο αιώνα και μάλιστα στην τελευταία δεκαετία, όταν καταγράφεται η αναγέννησή του με την ίδρυση συλλόγων με αποφασιστική όχι μόνο αθλητική αλλά και εθνική και κοινωνική συνεισφορά και δημιουργικότητα. Κορύφωση η αναβίωση –ανασύσταση λεγόταν τότε –των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα Τήνια του 1895 οργανώθηκαν από τον ιστορικό Εθνικό ΓΣ του Ιωάννη Χρυσάφη, τον Δήμο Τηνίων, το Ιδρυμα της Ευαγγελιστρίας και γενικά την κοινωνία του νησιού της Μεγαλόχαρης με την πρωτοβουλία του τηνιακού νεαρού νομικού και φιλαθλητικού άνδρα Ξεν. Σώχου της Αδελφότητας «των εν Αθήναις Τηνίων» και του νεοσύστατου, τότε, Εθνικού ΓΣ. Καταγράφονται στην Ιστορία ως καινοτόμος προπομπός των Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτοι, κατ’ ουσίαν πανελλήνιοι αγώνες, με συμμετοχή και πέντε αθλητών της Σμύρνης.
nnn
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ αυτοί έχουν σήμερα τις δικές τους αναμνηστικές εκδηλώσεις αλλά και το δικό τους στάδιο. Το νέο κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών –επί πολλά χρόνια αίτημα της κοινωνίας της Τήνου –όπου πρόσφατα διοργανώθηκε με επιτυχία τουρνουά ομάδων μπάσκετ «κατηγορίας μίνι» με εκπροσώπηση από τη Σύρο (ΑΟ Ερμούπολης και Αρης), τον ΑΟ Ανδρου και τον οργανωτή σύλλογο ΤΑΚ Περιστεριώνας Τήνου. Η αρχική πρόθεση ήταν η διοργάνωση να έχει ευρύτερη, παγκυκλαδική μορφή. Αλλά είναι γνωστές οι αντιξοότητες της εποχής. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα είναι πιο πλατιά και αντιπροσωπευτική. Η διεξαγωγή ως μορφή αναβίωσης των Τηνίων από τον Δήμο Τήνου και τους συναφείς φορείς και τον Εθνικό ΓΣ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήταν μια σημαντική κοινωφελής και πολιτισμική, πέραν του αθλητικού χαρακτήρα, προσφορά.
nnn
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Τήνου, που θα οργανωθεί από τον Δήμο του νησιού στα τέλη του προσεχούς Σεπτέμβρη, θα υπάρχει ειδική αναφορά στα Τήνια του 1895 με ομιλίες του ρέκτη τ. δημάρχου-φιλολόγου κ. Σάββα Απέργη (έχει προσφέρει πολλά στην όλη αναβίωση της έννοιας των Τηνίων) και του νέου ιστορικού επιστήμονα κ. Παν. Πρασσά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την πιανίστρια κυρία Μ. Τζαλουνίνου και ευχής έργο θα ήταν να ερμηνεύσει το εμβατήριον «διά κλειδοκύμβαλον» που έγραψε το 1895 ο μουσουργός Π. Παλαδίνος προς τιμήν της «μοίρας των τριών θωρηκτών» –Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά –που ναυλοχούσε και έδινε ιδιαίτερο κύρος στις εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο του 1895.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.