Πρόκειται για θέματα που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και φυσικά αρκετές φορολογικές ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και φτάνουν ως τον ΕΝΦΙΑ. Αρχίζοντας λοιπόν από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αγορά της ενέργειας. Πρωτίστως να καταργήσει την έκπτωση του 20% στην ενέργεια που δαπανά η βιομηχανία, να απαγορεύσει τη λειτουργία μονάδων κάτω από το μεταβλητό κόστος και να συμψηφιστούν οι οφειλές ΔΕΗ και διαχειριστή.
Επίσης πρέπει να σχεδιαστούν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ με στόχο να μειωθεί το μερίδιό της άμεσα κατά 25% και να φτάσει κάτω από το 50% ως το 2020. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ληφθούν εναλλακτικά μέτρα. Και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.
Η… τιμητική των αγροτών
Ο Οκτώβριος όμως θα μείνει… αξέχαστος σε κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς αφού πρόκειται να νομοθετηθούν όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκαν επί Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, θα απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού και θα απελευθερωθούν οι εκπτώσεις. Είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Και ακόμη θα ανακοινωθούν οι δεσμευτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών που θα αφορά την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO χωρίς να αλλάξουν οι όροι των διαγωνισμών, ενώ θα ανακοινωθεί το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016.
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο νόμος
HeliosPlus