Μία στις πέντε επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει

Ακρως εντυπωσιακά αλλά ταυτόχρονα εξοργιστικά είναι τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή στην

Ακρως εντυπωσιακά αλλά ταυτόχρονα εξοργιστικά είναι τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πολίτες που πληρώνουν υπηρεσίες και προϊόντα με χρήματα για τα οποία ήδη έχουν καταβάλει φόρους.
Οι επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, των εφοριών και της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από τις 27 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου 2015, δηλαδή μέσα σε επτά ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 5.316 έλεγχοι σε 5.264 επιχειρήσεις. Μάλιστα, τους ελέγχους αυτούς είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας 1.554 ελεγκτές. Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, 1.089 είχαν υποπέσει συνολικά σε 5.343 φορολογικές παραβάσεις, με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 20,7%. Δηλαδή μία στις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγει!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης έχει δώσει εντολή προς το σύνολο του φοροελεγκτικού μηχανισμού να αυξηθούν ο ρυθμός και η ένταση των ελέγχων όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε άλλες όπου διαπιστώνονται φαινόμενα φοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτόν ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για ελέγχους ενισχύεται και προσαρμόζεται καθημερινά για να παραχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα, ειδικά την περίοδο αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με πιο έντονο ρυθμό μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, τις τελωνειακές ελεγκτικές αρχές κ.λπ.
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που κατέγραψε από τους ελέγχους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το παραπάνω χρονικό διάστημα.
Από τα συνεργεία των εφοριών και της ΥΕΔΔΕ διεξήχθησαν 3.672 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 3.620 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και διαπιστώθηκαν σε 641 επιχειρήσεις συνολικά 1.956 παραβάσεις. Στους ελέγχους αυτούς, που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, συμμετείχαν συνολικά 987 υπάλληλοι.
Από τα στοιχεία των 67 προκύπτει ότι 532 επιχειρήσεις είχαν υποπέσει συνολικά σε 1.484 παραβάσεις που αφορούν κυρίως, σε ποσοστό 90%, τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων – αποδείξεων.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους κλάδους εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού. Ειδικότερα, στον χώρο της εστίασης πραγματοποιήθηκαν 2.104 έλεγχοι και σε 324 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Από τους 3.387 ελέγχους οι 990 πραγματοποιήθηκαν τις βραδινές ώρες, όπου διαπιστώθηκαν 204 παραβάσεις, γεγονός που φανερώνει την αυξανόμενη παραβατικότητα κατά τις βραδινές ώρες σε σύγκριση με τις πρωινές και τις απογευματινές.
Μεγάλο βάρος των ελέγχων αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, τουριστικές περιοχές της Αττικής, αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Αχαΐα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα.
Η παραβατικότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 54%. Και εδώ ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Τέλος, 401 συνεργεία του ΣΔΟΕ το ίδιο επταήμερο πραγματοποίησαν 2.712 επιτόπιους ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 740 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 4.404 παραβάσεις, από τις οποίες 4.307 αφορούσαν μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.