Καθώς πλησιάζει η ώρα μηδέν για την Ελλάδα, αν τελικά δεν υπάρξει κάποια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ως «από μηχανής θεός», με τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ προτού το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα και το τέλος του προγράμματος στήριξης, η χώρα δείχνει να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες.
Την ίδια ώρα στις αγορές η κατάσταση μοιάζει υπό έλεγχο καθώς παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, η τάση στα οποία καθοριζόταν από τις προσδοκίες των διαχειριστών.
Οι πληροφορίες π.χ. ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει την τελευταία πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ –αλλά και η επιβεβαίωση της ύπαρξης νέας κίνησης από πλευράς της Κομισιόν –έκαναν τα χρηματιστήρια να γυρίσουν σε θετικό έδαφος, ενώ η δήλωση γερμανού αξιωματούχου ότι είναι πλέον πολύ αργά για παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης τα οδήγησε πάλι στο «κόκκινο». Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση έστειλε στην Κομισιόν μια νέα πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο «την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους», η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετρίασε τις ελπίδες για συμφωνία της τελευταίας στιγμής σημειώνοντας σύμφωνα με το Reuters σε βουλευτές ότι δεν αναμένει νέες εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα.
Το ευρώ σημείωνε κέρδη, ενώ χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 3ετούς ξεπερνούσε το 38%.
Το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε μάλιστα την αναστολή της διαπραγμάτευσης των ομολόγων επτά ελληνικών εκδοτών, ενώ και η πλατφόρμα συναλλαγών Tradeweb ανακοίνωσε πως έχει μπλοκάρει αρκετά ελληνικά κρατικά ομόλογα και ελληνικούς τίτλους. Το Euroclear σταμάτησε την εκκαθάριση των ελληνικών χρεογράφων, ενώ ο έτερος εκκαθαριστής της αγοράς αυτής, Clearstream, έχει σταματήσει την εκκαθάριση από χθες. Το σταδιακό πάγωμα της διαπραγμάτευσης ελληνικών αξιών και στις over the counter (μη οργανωμένες) αγορές, όπως είναι οι ιδιωτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες μεγάλων θεσμικών επενδυτών, σηματοδοτεί το εύρος του προβλήματος που διαβλέπουν οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην ελληνική υπόθεση.
Το βασικό ερώτημα αφορά την αποτίμηση, δηλαδή αν θα συνεχίσει… να γίνεται σε ευρώ. Εν τω μεταξύ σε εκκαθάριση των χρηματιστηριακών πράξεων που έγιναν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης από τις χρηματιστηριακές προχώρησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ εκκαθάριση συναλλαγών γίνεται και για τις πράξεις επί παραγώγων για τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Αναλυτές και οικονομολόγοι ξένων τραπεζών σκιαγραφούν πάντως τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα την επομένη ενός δημοψηφίσματος. Η Credit Suisse εκτιμά π.χ. πως θα επικρατήσει το «Ναι» (που στην ουσία αποτελεί «Ναι» στο ευρώ) στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με μια νέα κυβέρνηση, περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, να αναλαμβάνει την εξουσία. Τότε μια συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διάσωσης ώστε να χρηματοδοτηθεί η χώρα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ κοντά. Επίσης αναμένεται νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται και η δημιουργία μίας «Bad Bank» προκειμένου να «καθαρίσει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην περίπτωση επικράτησης του «Οχι», θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέου νομίσματος, ενώ στην περίπτωση του Grexit η ΕΚΤ θα παρέμβει ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης και να επιτευχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Τα σενάρια της Deutsche Bank αν επικρατήσει το «Ναι» είναι ότι θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση, ενώ επικράτηση του «Οχι» οδηγεί σε μια επίσημη κατάσταση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο στο οποίο καμία πλευρά δεν θα πιέζει για μια επίσημη έξοδο από το ευρώ.
Για την Barclays επικράτηση του «Ναι» θα προκαλέσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ επικράτηση του «Οχι» θα οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Για ορισμένους αναλυτές αμερικανικών τραπεζών ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες τραπεζών, όπως και σε εκλογές τον Αύγουστο και δυνητικά σε μια νέα κυβέρνηση. Η Ελλάδα πιθανόν έτσι να λάβει νέα ρευστότητα το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία θα καταρρεύσει, ενώ μπορεί η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εκδώσει IOUs, καθιερώνοντας παράλληλο νόμισμα και τελικά υιοθετώντας τη δραχμή.
HeliosPlus