Η εντονη κινητικότητα στην Αθήνα στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ

Στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα, αλλά και στις συνέπειες που θα έχει η ψήφος στο «όχι» είναι στραμμένο σήμερα Τρίτη το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.


Για νέες εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας κάνουν λόγο διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ μετά τις πληροφορίες που θέλουν το Μαξίμου να εξετάζει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω σε νέα πρόταση που θα καταθέσει στους Θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες την οριστική και ολέθρια κατάρρευση και την καταστροφή της χώρας επιχειρούν να αποτρέψουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία απευθύνονται πλέον απεγνωσμένα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να αποδχθεί την τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Η γερμανική Bild κάνει λόγο για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς σήμερα η αύριο. Το παιχνίδι συνεχίζεται γράφει η Bild, καθώς έχουν ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις μέσω νέας λίστας, ενώ τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα να δώσει εγγυήσεις σε Μέρκελ Ολάντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλου.

«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε μια απομείωση του χρέους», εκτιμά σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα. Κατά τη διάσωση του ευρώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν κυρίως τη λογική των αγορών, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Ελλάδα, με κάθε τίμημα. «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέρκελ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια. Την χρησιμοποίησε και πάλι χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως, διερωτάται η Tagesspiegel, ως τι μίλησε η Μέρκελ: ως υπομονετική Ευρωπαία ή ως η ηγέτης της χώρας στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, η οποία φοβάται ότι θα χάσει τα δισεκατομμύριά της;

Προς το άγνωστο βαδίζει η Ελλάδα γράφει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg το οποίο περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα εν όψει μάλιστα και τουριστικής περιόδου.


Ο τύπος την Τρίτη το πρωί

Στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα, αλλά και στις συνέπειες που θα έχει η ψήφος στο «όχι» είναι στραμμένο σήμερα Τρίτη το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

«Ο Τσίπρας λέει ότι η ΕΕ δεν θα διώξει την Ελλάδα καθώς αυτό αποτελεί τεράστιο κόστος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg. Οι γραμμές σύγκρουσης για το μέλλον της Ελλάδας σκληραίνουν καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει την προστασία που της προσφέρει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τα capital controls. Το δημοσίευμα αναφέρεται στους 12.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν εχθές το βράδυ στο Σύνταγμα διαδηλώνοντας με σύνθημα ότι οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές, αλλά και στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πετάξουν των χώρα εκτός καθώς το κόστος είναι τεράστιο.

Πως η επιστροφή στη δραχμή θα αδειάσει το πορτοφόλι των Ελλήνων έως και 40% εξηγεί σε άλλο δημοσίευμά του το Bloοmberg επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών.

Η επιστροφή στη δραχμή θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, λόγω της υποτίμησης που θα επέλθει, αναφέρει το Bloomberg. Πιο συγκεκριμένα οι Ελληνες θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά 40% αν επιστρέψουν στη δραχμή. «Αρχικά, θα υπάρξει μαζικό ξεπούλημα, μια υποτίμηση της τάξης του 30% με 40% έναντι του δολαρίου», υποστηρίζει ο Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge-fund) στη Mizuho Bank Ltd. στο Λονδίνο.

Παρ’ όλο που ο συγκεκριμένος αναλυτής, όπως και αναλυτές της ING Groep NV και της Credit Agricole SA, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό τους σενάριο, πολλοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν πού θα κυμανθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου νομίσματος της Ελλάδας αν η χώρα βγει από το ευρώ

Τα «δυνατά όπλα» της Ευρώπης προειδοποιούν τους ελληνες ψηφοφόρους ότι η ψήφος στο «οχι» σημαίνει έξοδος από το ευρώ αναφέρει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Tονίζει δε ότι «οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης», η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, προχώρησαν σε «ενορχηστρωμένες προειδοποιήσεις» για το δημοψήφισμα της Κυριακής προς τους Ελληνες ψηφοφόρους πως «μια ψήφος στο «οχι»θα ισοδυναμούσε με έξοδο από το κοινό νόμισμα και επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι την ίδια προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε και η Βρετανία διά στόματος του υπουργού Τζορτζ Όσμπορν.

«Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάλυσή τους στους Fiancial Times o Gideon Rachman, τονίζοντας ότι οι κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα είναι μια τεράστια αποτυχία για την Ε.Ε. Η τρέχουσα κρίση δεν αποτελεί απλά μια αντανάκλαση των αδυναμιών του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και της αποτυχίας του ευρωπαϊκού οράματος για ενότητα, ειρήνη και ευημερία, γράφει.

Και τα τελευταία 30 χρόνια η Ευρώπη ενστερνίστηκε την δική της εκδοχή για «το τέλος της ιστορίας». Έγινε γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ήταν πως τα ευρωπαϊκά έθνη θα άφηναν στο παρελθόν τις τραγωδίες των πολέμων, τον φασισμό και τις κατοχές. Με την είσοδο στην Ε.Ε., θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν ένα καλύτερο μέλλον, με βάση την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την αποκήρυξη του εθνικισμού, σημειώνει.

Σε άλλο δημοσίευμα των FT επισημαίνετει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν έχει να κάνει με την πρόταση των θεσμών, αλλά με το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Κάτι που σημαίνει ότι αν επικρατήσει το «όχι», θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. Ο Πίτερ Σπίγκελ γράφει για την πραγματική «ανάγνωση» της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί πως οι Έλληνες θα κληθούν να απαντήσουν αν δέχονται την πρόταση των δανειστών ή όχι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν απηχεί τις απόψεις των ξένων ηγετών.

Όπως σημειώνει, αυτή η απειλή έρχεται την ημέρα που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ, κάτι που μάλλον δεν θα πράξει. «Αν δεν το κάνει, τότε η Ελλάδα θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και την Κούβα -αν και οι οίκοι αξιολόγησης και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άλλα δάνεια της χώρας. Ειδικά αυτό που την ΕΚΤ ύψους 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το άρθρο.

Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να«μπλοκάρει» ένα ενδεχόμενο Grexit αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph

Η εφημερίδα, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των έννομων δικαιωμάτων της», προκειμένου να σταματήσει την «ασφυξία» του τραπεζικού συστήματος.

Το Reuters γράφει πως χιλιάδες βγήκαν τη Δευτέρα στο Σύνταγμα υπέρ του «όχι» ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο έλληνας πρωθυπουργός «έβαζε στο τραπέζι την παραμονή του, λέγοντας πως δεν θα ηγείτο μίας κυβέρνησης που θα εφάρμοζε «λιτότητα επ’ άπειρον»» σε περίπτωση «ναι».

«Αυτή η στάση μη υποχώρησης έκλεισε μία ημέρα που είχε ξεκινήσει με αποσβολωμένους Έλληνες που ξύπνησαν βρίσκοντας τις τράπεζες κλειστές, ουρές στα σούπερμαρκετ και έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον τους στην Ευρωζώνη» συνεχίζει, λέγοντας πως την ίδια ώρα «οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι ο δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή στο ευρώ». Το τηλεγράφημα του πρακτορείου καταλήγει με τη διατύπωση του ψηφοδελτίου, σημειώνοντας πως «το κουτί του «όχι» εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή, πάνω από το «ναι»».

«Μαζική διαδήλωση στην Αθήνα – ο Τσίπρας απειλεί με παραίτηση» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρουσιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις χιλιάδες στο Σύνταγμα με πανό υπέρ του «όχι». Στη ζωντανή της κάλυψη, η φωτογραφία ήταν μόνιμα το ψηφοδέλτιο που παρουσιάστηκε, με την μοναδική επισήμανση πως «το όχι βρίσκεται πάνω».

Σε ξεχωριστό σχόλιο που δημοσιεύεται στην κορυφή της ιστοσελίδας της και τίτλο «ελπίζοντας στο ναυάγιο», ο εκδότης Μπέρτχολντ Κόλερ γράφει πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες γυρίζουν προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το δημοψήφισμα με τις αναφορές του, καθώς δεν αποκλείεται η οργή και ο φόβος των Ελλήνων από τα άδεια ΑΤΜ να στραφεί εναντίον της κυβέρνησής του η οποία και θα ναυαγήσει». «Εκτός από τη Linke, κανείς δεν θα έκλαιγε στην Ευρώπη, αλλά ισχύει αυτός ο πολιτικός κανόνας στην Ελλάδα;» αναρωτιέται ο συντάκτης.

«Ο Τσίπρας δένει το μέλλον του με το δημοψήφισμα» γράφει από την πλευρά της η Sueddeutsche Zeitung, που επίσης παρουσιάζει την «πρόταση που δεν ήθελε να δεχθεί ο Τσίπρας» -για την οποία αναφέρει ότι τα 35 δισ. ευρώ στα οποία είχε αναφερθεί ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ «δεν είναι ξεχωριστό πακέτο επενδύσεων αλλά χορηγήσεις που μπορεί να πάρει κάθε μέλος της ΕΕ». Όσον αφορά το χρέος, αναφέρεται ότι «σε κάθε σενάριο, το επίπεδό του θα ξεπεράσει τον στόχο του 2012 […] και αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση ώστε να είναι σκόπιμη η επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που θα σήμαινε παράταση των αποπληρωμών, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τρίτο πρόγραμμα ή αναδιάρθρωση».

Σε ξεχωριστό κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει τα «τρία βασικά σενάρια την Ελλάδα»: Την παραμονή στο ευρώ, το Grexit -το οποίο, γράφει η εφημερίδα, «θεωρείται ότι θα έφερνε μεν τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλλά μετά από μία αναταραχή μερικών εβδομάδων, δεν θα είχε βαθιές επιπτώσεις- ή, τέλος, τη διάχυση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.