ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
800 γρ. μοσχαρίσιο νουά, δεμένο με σπάγκο ψησίματος
2 καρότα, σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
200 ml λευκό ξηρό κρασί
2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού
αλάτι
Για τη σάλτσα τονάτο
150 γρ. τόνο σε ηλιέλαιο, από κονσέρβα
2 αντσούγιες, ξεκοκαλισμένες, από κονσέρβα
1 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
χυμό από 1 λεμόνι
300 γρ. μαγιονέζα
πιπέρι
½ κ.γ. σιναπόσπορους
EKTEΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά. Σoτάρουμε το νουά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζουμε το κρέας με χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δαφνόφυλλο, τους κόκκους, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από τον ζωμό του και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας στο multi τον τόνο, τις αντσούγιες, την κάππαρη και τον χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το πιπέρι και τους σιναπόσπορους, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε κρύο το μοσχάρι μαζί με τη σάλτσα τονάτο.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.