Μέτωπο υπέρ Ευρώπης από την αντιπολίτευση

Ευρωπαϊκό τείχος κατά του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση ύψωσε η αντιπολίτευση.

Ευρωπαϊκό τείχος κατά του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση ύψωσε η αντιπολίτευση. Ο Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε στη Βουλή ότι συντελείται πραξικόπημα εκφράζοντας τις σκέψεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ αλλά και της ΝΔ και του Ποταμιού, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις βουλευτών των κομμάτων. Ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας θα λογοδοτήσει και στον λαό και στην Ιστορία για αυτή την απόφασή του.
Θέση για το δημοψήφισμα έλαβαν Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και η Δημοκρατική Αριστερά. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για πολιτική δειλία. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μια κυβέρνηση που μόλις πριν από 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή».
Ο κ. Θεοδωράκης χάραξε γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παρατηρώντας ότι «αυτή τη μάχη δεν την θέλαμε αλλά θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε και ελπίζω ότι η Αριστερά που επιμένει να σκέφτεται θα καταλάβει ότι ο δρόμος τού Οχι δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι να παλεύεις για το Ναι. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν έχουμε και άλλο δρόμο. Οι αρνητές της πραγματικότητας, οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί λαϊκιστές πρέπει να ηττηθούν». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας «είναι το μεγάλο λάθος του Τσίπρα που δεν θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η Ιστορία».
Στο Ποτάμι μιλάνε για τον «εσμό ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» που θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Ωστόσο είναι σίγουροι ότι οι Ελληνες θα επιλέξουν την παραμονή στην Ευρώπη, ότι θα ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές. «Βρισκόμαστε στην τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος. Αλλά το δράμα αυτό δεν παίζεται με πραγματικούς όρους. Πρόκειται για ένα θέατρο σκιών με ψευδή διλήμματα και με διχαστικούς όρους» επισήμανε ο Σπ. Λυκούδης.
ΠαΣοΚ: Διχαστική απόφαση


Διχαστική, αδιέξοδη και τυχοδιωκτική χαρακτηρίζει την απόφαση για δημοψήφισμα το ΠαΣοΚ. Η Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς, αν το αποτέλεσμα είναι Ναι δημιουργείται το ερώτημα πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μια συμφωνία με την οποία είναι αντίθετη, ενώ στην περίπτωση του Οχι το ερώτημα είναι αν μπορέσει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την προστασία της εσωτερικής του συνοχής σε βάρος της χώρας» παρατήρησε. Ο κ. Βενιζέλος, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, έθεσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
  • Η κυβέρνηση προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα. Κρίσιμο εθνικό θέμα σύμφωνα με τη θεωρία του συνταγματικού Δικαίου και την ερμηνεία του Συντάγματος είναι θέμα αναγόμενο στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, στον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Η ίδια διάταξη απαγορεύει ρητά τη διεξαγωγή νομοθετικού δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα. Το περιεχόμενο όμως της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθ’ ολοκληρία ευθέως και απολύτως δημοσιονομικό.
  • Η λαϊκή κυριαρχία είναι το θεμέλιο του πολιτεύματος, λέει το άρθρο 1 του Συντάγματος. Ομως η λαϊκή κυριαρχία δεν εκφράζεται όπως να ‘ναι, όποτε να ‘ναι, εκφράζεται με τους ευρωπαϊκά και διεθνώς καθιερωμένους θεσμούς, με πρακτικές. Εχετε ακούσει πουθενά στην Ευρώπη, στον δυτικό κόσμο, δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών προεκλογικής περιόδου; Αυτό είναι υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.
  • Το να μετατρέπεις τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε διχαστικό ερώτημα δημοψηφίσματος, και μάλιστα πλαστό, καταστρατηγεί τη συνταγματική υποχρέωση ευρείας πλειοψηφίας και συναίνεσης. Διότι στο δημοψήφισμα εκφράζεται ο λαός με σχετική πλειοψηφία, ούτε καν με απόλυτη. Αρα καταλύονται οι εγγυήσεις του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος.
Ο κ. Βενιζέλος ήγειρε θέμα ελέγχου της συνταγματικότητας της διαδικασίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εγγυητής του Συντάγματος και επιπλέον ο ίδιος προσωπικά εγγυητής της επιστημονικής ακρίβειας του Δημοσίου Δικαίου και της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οφείλει και αυτός να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης και της διαδικασίας» σημείωσε.
Το ΚΙΔΗΣΟ


«Δεν κατάφεραν να φέρουν μια συμφωνία και τώρα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε ασπίδα των ευθυνών τους. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δεν αποτελεί απλώς διαφυγή, αλλά και δειλία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. «Η στάση αυτή, όπως και η «πρόταση» που καταθέτει, ουδεμία σχέση έχουν με το δημοψήφισμα του 2011. Τότε, ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε την πρόταση για δημοψήφισμα επί της συγκεκριμένης συμφωνίας ζαριά που οδηγεί στη χρεοκοπία. Σήμερα, που δεν υπάρχει συμφωνία, τι ακριβώς σημαίνει η πρότασή του για δημοψήφισμα;» αναφέρει το ΚΙΔΗΣΟ.
Το ΚΚΕ, από τη δική του πλευρά, αποδέχεται το δημοψήφισμα αλλά απορρίπτει «τόσο την πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ όσο και την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί και οι δύο αυτές προτάσεις περιέχουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έρθουν να προστεθούν στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, που παραμένουν άθικτα» αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία: «Οχι στις προτάσεις για συμφωνία τόσο των τριών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης –Αποδέσμευση τώρα από την ΕΕ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.