«Ελληνική τραγωδία ή πολύ κακό για το τίποτα; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει συζητηθεί από τους επενδυτές πολλές φορές τα τελευταία χρόνια» σημειώνει ο Jonathan Stubbs, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup εξετάζοντας το επενδυτικό τοπίο στην Ευρώπη μέσα από τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα». Οπως εκτιμά, σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είτε έχουμε μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο «ελληνικό ζήτημα» ή ακόμη και αν αυτές οδηγηθούν σε αποτυχία, ένας βασικός κίνδυνος που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη θα περιοριστεί, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει την πορεία των μετοχών. Μάλιστα, όπως εκτιμά, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου 40% ως το τέλος του 2016, ενώ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αναφέρει ότι ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, ο οποίος εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο «Grexit» το 2012, θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για τους επόμενους 12-18 μήνες δεν θα πρέπει να αναμένεται. Το βασικό σενάριο της Citigroup για την Ελλάδα αναφέρει εξάλλου ότι, πέρα από μια ενδιάμεση συμφωνία μέσω της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος (ως έξι μήνες), ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης θα συμφωνηθεί κάποια στιγμή του 2015 για την Ελλάδα, που θα προβλέπει και τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα ένα-τρία χρόνια, η οποία θα περιλαμβάνει και κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους. Δεδομένης της μη πρόσβασης στις αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί πέρα από την παράταση ένα τρίτο πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστον 18 μηνών ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το μέγεθος του προγράμματος (μετά την παράταση) με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φθάνει τα 17 δισ. ευρώ για το 2016, ενώ αυξάνεται στα 28 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το 2017 και στα 32 δισ. ευρώ αν επεκταθεί ως το 2018.
Σε αυτή τη φάση πάντως οι αναλυτές της Citi προβλέπουν όξυνση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα, απόρροια:
Απειλή MSCI
«Αυτόνομη αγορά» το ΧΑ
Τυχόν εισαγωγή capital controls, τα οποία θα επιδείνωναν την προσβασιμότητα του ΧΑ, μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του δείκτη MSCI Greece από αναδυόμενη αγορά (emerging market) σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (standalone market), ανέφερε η Morgan Stanley Capital International.
1.
ενός ατυχήματος όσον αφορά την ψήφιση της συμφωνίας παράτασης από τη Βουλή.2.
της μη εφαρμογής των προαπαιτουμένων.3.
της όξυνσης των κοινωνικών εντάσεων.4.
της εμβάθυνσης των διασπαστικών τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης και σε εκλογές. Η λήξη του δεύτερου προγράμματος πάντως χωρίς συμφωνία για μια παράταση θα άφηνε την Ελλάδα χωρίς πλαίσιο, ενώ, σύμφωνα με την JP Morgan, το τέλος της ανοχής της ΕΚΤ θα οδηγήσει άμεσα στην επιβολή capital controls.Απειλή MSCI
«Αυτόνομη αγορά» το ΧΑ
Τυχόν εισαγωγή capital controls, τα οποία θα επιδείνωναν την προσβασιμότητα του ΧΑ, μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του δείκτη MSCI Greece από αναδυόμενη αγορά (emerging market) σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (standalone market), ανέφερε η Morgan Stanley Capital International.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ