H σκληρή στάση των δανειστών αλλά και η απροθυμία της κυβέρνησης να περικόψει δαπάνες από τον δημόσιο τομέα οδηγούν σε αύξηση των φόρων ώστε να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση και να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της χώρας που έχει παραλύσει την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία επιστολή του Πρωθυπουργού υιοθετούνται οι προτάσεις των εταίρων για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% και για κατάργηση των εκπτώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ στη βιομηχανία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, χωρίς να το ζητεί η πλευρά των δανειστών, επιμένει στην εισφορά του 12% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, διευρύνοντας μάλιστα τη φορολογική βάση, αφού βάζει στο στόχαστρο τις εταιρείες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ και όχι άνω του 1 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση. Σε σχέση με το τελευταίο μέτρο, οι αναλυτές είναι κάθετοι: «Δεν θα πληγεί ο επιχειρηματίας, αλλά οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο με περικοπές. Για προσλήψεις ούτε λόγος και η ανεργία θα διογκωθεί».
Επίσης, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από 13% σήμερα αποτελεί ένα πισωγύρισμα και όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες του κλάδου «εξασφαλίζει» νέα λουκέτα και απολύσεις.
Η προηγούμενηαύξηση ΦΠΑ στη μαζική εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 από το 13% στο 23% είχε αποτέλεσμα την απορρύθμιση της αγοράς, τη μείωση της κατανάλωσης, το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι πωλήσεις στη μαζική εστίαση σημείωσαν μείωση 40%.
Αντιθέτως, η επαναφορά του ΦΠΑ στη μαζική εστίαση τον Αύγουστο του 2013 στο 13% δημιούργησε πάνω από 80.000 νέεςθέσεις εργασίας.
«Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση, προϊόντα των 2, 3 ή 4 ευρώ να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%» δηλώνει ο κ. Θανάσης Πανανικολάου πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης).
Μια άλλη παρενέργεια του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι η επιβάρυνση του τουρισμού, αφού η εστίαση αντιπροσωπεύει το 30% του τουριστικού πακέτου.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε και την πρόταση των δανειστών να επανεξεταστούν οι εκπτώσεις 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα που δίνει η ΔΕΗ από το 2014 στη βαριά βιομηχανία. Η εμμονή των δανειστών εγείρει πολλά ερωτήματα, αφού οι εκπτώσεις δόθηκαν για το νυχτερινό ρεύμα, δηλαδή αφορά λίγες επιχειρήσεις (κυρίως χαλυβουργίες) και είναι μια πρακτική που ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, ακόμη και με την έκπτωση αυτή, το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
«Τώρα ζητούν να προμηθευόμαστε ρεύμα σύμφωνα με το κόστος της ΔΕΗ, που η ίδια προσδιορίζει σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι φανερό ότι οι ξένοι θέλουν να κλείσουμε. Μονομερώς δεν γίνονται μειώσεις. Αν κληθούμε σε διαπραγματεύσεις και οι όροι δεν μας ικανοποιούν, δεν θα υπογράψουμε. Το ρεύμα η ΔΕΗ δεν θα μας το κόψει, γιατί εμείς και οι εργαζόμενοί μας στηρίζουμε την οικονομία. Ολα είναι θέμα πολιτικής βούλησης» επισημαίνουν στο «Βήμα της Κυριακής» εκπρόσωποι του συνδέσμου των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Επιμένουν για τον ΑΔΜΗΕ
Η πρόταση των δανειστών δεν περιλαμβάνει την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Αντιθέτως, επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Οι ξένοι επιθυμούν να διαρραγούν οι σχέσεις εξάρτησης του ΑΔΜΗΕ με τη ΔΕΗ, ώστε «να εκλείψουν τα φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς που παρατηρούνται σε βάρος του ανταγωνισμού».
Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και μεταφέρει το ρεύμα από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στα κέντρα υψηλής τάσης. Ο διαγωνισμός διενεργείται από τη ΔΕΗ που θα πουλήσει το 66% σε ιδιώτη και το υπόλοιπο 34% στο κράτος. Αν όλα προχωρήσουν κανονικά, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Elia, PSP, Terna Grid) θα κληθούν σύντομα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Τα κεφάλαια του ιδιώτη επενδυτή είναι απαραίτητα για την εταιρεία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ