Στραμμένο στο αδιέξοδο του χθεσινού Eurogroup και στο διαπραγματευτικό θρίλερ Αθήνας-δανειστών είναι και πάλι σήμερα το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.
Δράμα προβλέπουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ επικεντρώνονται στο τελεσίγραφο των δανειστών, την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και το νέο Eurogroup του Σαββάτου με στόχο την λύση πριν την Δευτέρα.
«Οποιαδήποτε συμφωνία για την ελληνική κρίση αναβάλλεται για το Σαββατοκύριακο» αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν τις συζητήσεις τους για το Σαββατοκύριακο καθώς μια ακόμη συνεδρίαση του Eurogoup -αυτή της Πέμπτης- έληξε χωρίς συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την Ελλάδα.
Επίσης σχολιάζει ότι «η αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει πανικοβάλει αρκετούς Έλληνες» και τονίζει ότι καταθέσεις δις. ευρώ αποσύρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας στα όρια το μηχανισμό ρευστότητας προς τις τράπεζες.
«Η κρίση βαθαίνει εν μέσω αδιεξόδου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο BBC για την Ελλάδα, που αναφέρει ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με την κρίση χρέους παρά μια σειρά συναντήσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο».
Για δράμα εντός Σαββατοκύριακο κάνει λόγο ο βρετανικός Guradian. «Ελληνική κρίση: Προβλέπεται δράμα το Σαββατοκύριακο καθώς οι συνομιλίες απέτυχαν για μια ακόμη φορά» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, η οποία σε διαρκή ενημέρωση σχολιάζει τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.
«Ελλάδα και πιστωτές της παραμένουν διχασμένοι ενώ απομένουν λιγότερες από έξι ημέρες μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης» προσθέτει.
Στο Eurogroup του Σαββατοκύριακου αναφέρεται και το πρώτο θέμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι το η πέμπτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο θα είναι καθοριστικό.
Η σημασία που έχει το αμετάκλητο της συμμετοχής μίας χώρας στην ευρωζώνη είναι ο λόγος που η Ευρώπη επενδύει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αναφέρει άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο: «Η απειλή της μικρής Ελλάδας στην αξιοπιστία του νομίσματος είναι σημαντική».
Για να γίνει αντιληπτό αυτό, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πρέπει να ανατρέξει κανείς στην περίφημη ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πριν από τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης κρατικού χρέους της ευρωζώνης, η δέσμευση του Ντράγκι, να κάνει οτιδήποτε χρειαζόταν για να διατηρήσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης, υπογράμμιζε τη βασική Αρχή που βρίσκεται στην καρδιά της νομισματικής ένωσης – ότι η συμμετοχή σε αυτή είναι αμετάκλητη.
Ο κίνδυνος να υπονομευθεί αυτό το μήνυμα μπορεί να εξηγήσει γιατί μία χώρα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της οποίας είναι μικρότερο από το 2% της ευρωζώνης, έχει μία τέτοια επιρροή στους υπεύθυνους για την άσκηση της πολιτικής και τους αξιωματούχους. Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την Ελλάδα από τον κίνδυνο μίας χρεοκοπίας και μίας εξόδου από το ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Έχει επενδυθεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την ακεραιότητα της eυρωζώνης, δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, προσθέτοντας: «Πράγματι, αν επιτρέψουμε να φύγει η Ελλάδα από αυτό (το ευρώ), κατά κάποιο τρόπο αυτό κάνει σαφές στην αγορά ότι η ευρωζώνη δεν είναι πλέον ολόκληρη, μπορεί να αλλάζει και δεν είναι πλέον αμετάκλητη». Το διακύβευμα μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχετική έλλειψη πανικού στις αγορές, ακόμη και όταν η διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ελλάδας δεν φθάνει σε ένα καθοριστικό σημείο. Το ευρώ δεν σημείωσε σημαντική μεταβολή έναντι του δολαρίου χθες και τα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα κατάφεραν να έχουν κάποια κέρδη κατά το κλείσιμο της αγοράς.
Αντιστρόφως, μία αποτυχία να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα προκαλούσε τον κίνδυνο να σχηματίσουν οι επενδυτές την εκτίμηση ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να φύγουν στο μέλλον, δημιουργώντας μία υπαρξιακή απειλή για το ευρώ. Το μήνυμα από τις αγορές είναι ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα και τους εταίρους της, ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Το γεγονός ότι βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι θετικό μήνυμα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rabobank.
«Προσηλωμένη στις θέσεις της παραμένει η ελληνική κυβέρνηση» γράφει η La Repubblica σημειώνοντας με τη σειρά της ότι ακόμα μια συνεδρίαση του Eurogroup έληξε χωρίς συμφωνία. Το δημοσίευμα στέκεται επίσης στο τελεσίγραφο των θεσμών προς την Ελλάδα να δεχθεί τις δικές τους προτάσεις.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το Σάββατο είναι η ημέρα κατά την οποία πρέπει να βρεθεί λύση στην κρίση στην Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
«Το Σάββατο είναι η αποφασιστικής σημασίας ημέρα για την Ελλάδα», τιτλοφορείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας. Διότι ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε σήμερα το πρωί η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. «Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είχε τονίσει χθες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες των κρατών δεν επιθυμούν να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να γίνει πολύ τεχνική δουλειά», εξήγησε, και μετά η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Η Μέρκελ ορίζει το Σάββατο ως ημέρα συμφωνίας για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Die Zeit, η οποία προσθέτει πως η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση.
Η Suddeutsche Zeitung από την πλευρά της επέλεξε τον τίτλο: «Ο χρόνος είναι πολύ πολύ λίγος», σημειώνοντας ότι η Μέρκελ τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν πρόκειται να εξεταστεί το αίτημα κάποιων χωρών μελών της ευρωζώνης και να προετοιμαστεί ένα «σχέδιο Β’» για την Ελλάδα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα ήθελα να εμπλακώ περαιτέρω σε εικασίες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναπάντητο άφησε επίσης και το ερώτημα περί ενός πιθανού κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι με το τρέχον πρόγραμμα έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι. «Τώρα πρέπει να δούμε τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό».Παρόλα αυτά η Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Αθήνα. «Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα εξετάσουμε», είπε.
Όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Εξάλλου ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι «το αποφασιστικό έγγραφο» είναι αυτό που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω σε αυτό θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πλευρά έχει την ευχέρεια να κάνει προτείνει ως σήμερα κάποιες μικρές τροποποιήσεις, εξήγησε ο ίδιος.
Η FAZ αναφέρεται όμως και στις επικρίσεις που διατύπωσε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Αθήνα. Οι δανειστές δεν υπολόγισαν σωστά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, εξήγησε ο Κρούγκμαν, ενώ διερωτήθηκε αν συνειδητός σκοπός των πιστωτών είναι να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.
Η Handelsblatt από την πλευρά της σημειώνει ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο είναι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα: Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει θα πρέπει να επαρκούν ώστε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει η εφημερίδα, το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις πιέζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους. «Το ΔΝΤ επιθυμεί μια δέσμευση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», επεσήμαναν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης το Ταμείο χαρακτηρίζει «σημαντική» την παράταση της ωρίμανσης των έκτακτων δανείων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Όμως, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να θέτει εμπόδια και στα δύο αυτά ζητήματα.
Το Spiegel τιτλοφορείται: «Οι πιστωτές έκαναν τελική προσφορά πραγματικά τώρα είναι η σειρά του Τσίπρα».